1. מילה היא פעולת החיתוך והסרת העורלה שעוטפת את ראש הפין, ונערכת ביום השמיני להולדת התינוק. במסגרת האירוע נהוג לכבד אדם כלשהו בהחזקת התינוק על ברכיו; אדם זה מכונה "סנדק", בדרך כלל סבו של התינוק. בטקס זה נוהגים להכריז לראשונה על שמו של התינוק.
2. טקס המילה מתקיים כבר 5,000 שנה וכולל שלושה שלבים: חיתוך - חיתוך העורלה בסכין; פריעה - קילוף העור הדק מעל העטרה; ומציצה - מציצת דם מפין הנימול.
3. מתי כדאי לדחות את ברית המילה? אם התינוק שוקל פחות משני קילו וחצי, אם הוא סובל מבעיית נשימה או מבעיה אחרת שעלולה לסכן את חייו, או אם הוא חולה בצהבת או במחלה זיהומית אחרת. בכל מקרה של ספק מומלץ להתייעץ עם רופא אורולוג.
4. ההכנה לברית: לפני ההגעה לברית כדאי לקלח את התינוק כדי לשמור ככל האפשר על היגיינה וסטריליות. רצוי להאכילו כשעה לפני הברית כדי למנוע מצב שבו כתוצאה מכאב או מאי הנוחות במהלך המילה, ייפלט מפיו מזון שיישאף לקנה הנשימה שלו. לרוב יבקש הרופא מההורים למרוח משחת אלחוש כשעה לפני הברית, ולכסות את הפין עם ניילון נצמד כדי שלא יידבק לחיתול. לטקס הברית יש להביא מספר חיתולי בד מכותנה וחיתולים חד פעמיים, מגבונים לחים, שמן תינוקות, סירופ אקמולי ומוצץ. לטקס הדתי כדאי להביא כיפות, טליתות, כרית ובקבוק יין. לאם הטרייה כדאי להביא חבילת טישיו.
5. ההחלמה מהמילה היא מהירה יחסית, ונמשכת מספר ימים עד מספר שבועות; כמעט תמיד יופיע לאחר המילה דימום שייפסק כעבור כמה דקות. מספר שעות לאחר ביצוע ההליך, תופיע באזור נפיחות ולאחריה הפרשה לבנבנה תקינה בשם פיברין. כדאי למרוח על האזור שמן תינוקות כדי למנוע מאזור המילה להידבק לטיטול. העטרה צפויה לקבל צבע סגול-אדום שייעלם תוך כמה חודשים.
6. אז מה עדיף - רופא או מוהל? לא משנה, כל עוד שניהם מנוסים ומחזיקים ברישיונות המתאימים מטעם משרד הבריאות. רק במקרה אחד עדיף רופא על פני מוהל: כאשר מדובר לא בתינוק אלא בילד גדול יותר; שכן אז הנימול מודע יותר למתרחש סביבו ועלול לחוש כאב רב יותר. במצב כזה כדאי לבצע את ההליך בבית החולים, לעתים בהרדמה כללית. כיום הורים רבים מעדיפים לבצע את ההליך במרפאה של רופא שעבר הכשרה כמוהל - אורולוג, רופא ילדים או כירורג. היתרונות בכך הם תנאים סטריליים, זריקת הרדמה מקומית ואפשרות לספק פתרון רפואי מהיר לכל בעיה שתצוץ. לפני הברית יבדוק הרופא את הילד כדי לוודא שהוא אינו סובל מבעיות רפואיות, לאחר מכן יחטא את האזור וייתן לילד זריקת אלחוש בבסיס הפין.
7. בין אם היא מתבצעת במרפאה של רופא ובין אם בבית הכנסת בידי מוהל, מדובר בניתוח קטן לכל דבר הנמשך בין שתיים לשלוש דקות. כמו בכל הליך ניתוחי, גם כאן עלולים להופיע סיבוכים, כגון היצרות של פי השופכה, דימומים בלתי פוסקים וזיהומים. ריפוי לא תקין של הפצע עלול להוביל לבעיות קוסמטיות כמו עקמת של הפין. לאחר החיתוך, לעתים נדירות מוסר רק חלק קטן מהעורלה ונוצר מצב של עודף עור; זהו סיבוך נדיר וחמור מאוד שפוגע בעטרה.
8. ברית המילה הפכה עם השנים למוקד לדיונים ולמחלוקות. לטובת המצדדים בה עומדים מחקרים המוכיחים כי הסרת העורלה מונעת זיהומים ומפחיתה את הסיכוי ללקות בסרטן הפין שמופיע לעיתים נדירות בגילאי 50 עד 70. כמו כן, נמצאו שיעורי הידבקות נמוכים יותר במחלות מין בקרב גברים נימולים. נמצא גם כי ברית מילה מפחיתה את הסיכוי להידבק באיידס, ואף קיימת סברה שישנה ירידה בשיעור סרטן צוואר הרחם בקרב נשים שבני זוגן נימולו.
9. המקטרגים, לעומת זאת, מפקפקים ביתרונותיה הבריאותיים וטוענים שהמילה פוגעת בזכויות הילד ומטילה מום בגופו של התינוק, וכן מפחיתה את ההנאה המינית בבגרותו. בשנת 2005 פנו לאו"ם ארגונים אמריקניים למען זכויות האדם בדרישה להכריז כי ביצוע ברית המילה הוא פשע נגד האנושות, דבר שכמובן לא יצא אל הפועל.
10. בעבר סברו שפעולת המילה אינה מכאיבה לתינוק, אבל כיום ידוע שתינוקות רבים דווקא כן חשים כאב ואי נוחות במהלכה. ארגון רופאי הילדים האמריקני פרסם נתונים שמצביעים על כך שבעת המילה קיימת אצל התינוקות עלייה במדדים כמו דופק, קצב נשימה והפרשה של הורמון הקורטיזול, מה שמעיד על מצב של מתח. המלצת הארגון היא לתת אלחוש מקומי לתינוק לפני החיתוך.
סייע בהכנת הכתבה: ד"ר יוסי בנימיני, מוהל, כירורג ואורולוג ילדים ומבוגרים בבית החולים "איכילוב"