ב-17 באוקטובר החנה פואד שאמה, גנן בעיריית חיפה, את רכבו בחניון הרקפות שבהר הכרמל. הוא יצא מהאוטו, לקח מצת, קופסת גפרורים, בקבוק דלק וגליל של נייר טואלט. הוא נכנס אל היער, אסף גזרי עץ ועשבים והצית בהם אש. החורש הטבעי התקלח במהירות; האש החלה להתפשט.
שאמה נמלט למכוניתו, אלא שפתאום כמה גברים הסתערו עליו וכבלו אותו באזיקים. היו אלה לוחמי יחידת הטקטיקה של מג"ב, שישבו במארב בשיחים ועקבו אחריו במשקפות. הם עצרו את שאמה, והזעיקו את מכבי האש.
"כשאני רואה את העשן והאש ביער זה גורם לי רוגע ואושר", אמר שאמה בחקירתו מאוחר יותר, "לכל אחד יש משהו שהוא אוהב בחיים. יש כאלה שאוהבים לשוט בסירות, לטוס במטוסים, אני אוהב הרבה אש סביבי".
על פי החשד, שאמה מעורב בכ-30 הצתות שגרמו לשריפות בכרמל בארבעת החודשים האחרונים. השרפות אמנם הסבו נזק לחורש הטבעי ולבעלי החיים, אבל הן לא התפשטו ולכן לא זכו לסיקור תקשורתי. מכבי האש קבעו שההצתות היו מכוונות: הם זיהו את שיטות הפעולה, שכללו שימוש בדלק ובגלילים של נייר טואלט. אבל במשך חודשים לא הצליחו לתפוס את המצית.
במשטרה העריכו בתחילה שהמניע להצתות לאומני, ושמדובר כנראה בערבים ישראלים שמוחים כנגד המדינה על אפליה. אבל מאוחר יותר התחילו החוקרים לחשוד שהמצית בכלל סובל מפירומניה – חיבה חולנית להבערה של עצמים ולצפיה בהם עולים באש. "התדירות של עשרה מקרי הצתות בחודש אחד הביאה אותנו להבין שהמצית הוא אדם שסובל מהפרעה נפשית", גילה קצין במשטרה, "אבל שאמה בכלל לא התאים לפרופיל של המצית שבנינו. הופתענו כשגילינו שמדובר באדם שעובד בעבודה מסודרת וללא עבר פלילי".
"הוא בכלל לא אוהב אש"
אסון הכרמל היה אסון השריפה הכבד ביותר בתולדות ישראל. במשך חמישה ימים בדצמבר 2010 השתוללה האש שכילתה 25 אלף דונם של חורש טבעי, פגעה בישובים, גרמה לפינויים של כ-17 אלף תושבים וגבתה את חייהם של 44 בני אדם. הנזק שנגרם ליער ולבעלי החיים נאמד בכמה מאות מיליונים.
גם באסון הכרמל יצאה המשטרה מנקודת הנחה שמדובר בהצתות על רקע לאומני. שני נערים מעוספיה נעצרו כחשודים בהשלכת גחל של נרגילה לערימת אשפה, אבל כשנה לאחר השריפה התיק נגדם נסגר מחוסר ראיות. שאלת אסון הכרמל נותרה פתוחה.
בנובמבר שעבר השתוללו יותר מאלף שריפות שגררו גל האשמות פומביות - יש שיאמרו הסתה פרועה - נגד ערביי ישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז שאנו עומדים מול טרור של מציתים. "מי שמנסה לשרוף חלקים ממדינת ישראל ייענש", הוא אמר. השר לביטחון פנים גלעד ארדן הוסיף כי "אנחנו צריכים להיערך לסוג חדש של טרור", ועדכן את הציבור כי מפכ"ל המשטרה הקים צוות חקירה מיוחד וכי יינקטו כל האמצעים למצות את חומרת הדין עם מי שיזם את ההצתות.
שנה חלפה, ועדיין לא ברור אם הגורמים לשריפות הענק ההן היו לאומניים, תלויים במזג האוויר היבש – או שבכלל היה זה אדם יחיד שגרם להן. האם יכול להיות ששאמה הוא שעומד גם מאחורי ההצתות האלה? נכון לעכשיו לחוקרים אין תשובה – הם בודקים אם שיטות ההצתה של נובמבר 2016 זהות לאלה של שאמה. "ייקח לנו עוד שבועות לשלול או לאשר", אומר קצין משטרה.
פואד שאמה, רווק בן 43 המתגורר בעוספיה שבכרמל, עובד מזה 15 שנה בעיריית חיפה. יש לו שישה אחים ואחיות, אחד מהם עובד כאיש ניקיון יערות ברשות הטבע והגנים. שאמה עצמו עסק בעבודות גינון, ניקיון והדברה, ונחשב לעובד מקצועי ובעל מוסר גבוה. "הוא עובד שקט, חרוץ מאוד. לא היו בעיות משמעת איתו", מספר אחד העובדים, "היינו בהלם שהוא נעצר. מעולם לא שמענו אותו מדבר על עניינים לאומניים או על שריפות. החבר'ה פה עדיין לא מאמינים להאשמות".
"יש פה טעות. אני בטוח בזה", אומר גם מקורב למשפחה, "פואד הוא אדם נדיב. בעוספיה אוהבים אותו מאוד. אף פעם הוא לא שרף פה כלום ולא עשה בעיות. הוא אוהב בעלי חיים וטבע, שהוא ישרוף יערות? הוא בכלל לא אוהב אש. כולנו בהלם".
בחקירתו הודה שאמה בשתי הצתות. "הייתי נוסע בסוף יום העבודה או בלילה ושורף את היער. כשאני רואה אש אני כולי סיפוק וריגושים. אני בעננים. מרחף משמחה", סיפר שאמה לחוקריו, "כשאני רואה ניידות כיבוי, שומע סירנות ורואה מטוסי כיבוי אני משתגע מזה".
חוקר: "למה דווקא להצית יער? מאיפה זה בא לך? האם פעלת על רקע לאומני? מישהו שלח אותך?"
שאמה: "פעלתי לבד, שום רקע לאומני. לא יודע למה, יש לי שיגעון כזה שאני אוהב לראות הרבה אש. אתם לא תבינו את זה בחיים. רק אנשים כמוני שמכורים לאש מבינים את זה".
שאמה סיפר לחוקרים שבאחת מההצתות חשב להתאבד: "האש הייתה גבוהה מאוד ומרוב שהתלהבתי רציתי לקפוץ פנימה לתוכה", אמר. "ברגע האחרון שמעתי משהו מוזר והחלטתי לברוח".
"פחדנו שגל ההצתות החדש יסתיים בעוד אסון"
מאז אסון הכרמל תיגברו את השמירה סביב יערות הכרמל, בניסיון למנוע הצתות שיזיקו לחורש שהיה בשלבי שיקום. הוקמו יחידות סמויות של המשטרה ושל קק"ל. "זה בלתי אפשרי לאבטח את כל הכרמל", טוען קצין מודיעין במשטרה, "אי אפשר להציב שוטר בכל פינה ביער. קשה למנוע את ההצתות, במיוחד בלילה. גם אם נרשת את כל הכרמל במצלמות אבטחה זה לא יעזור. הפתרון היחידי הוא סיורים מוגברים של כל גורמי האכיפה יחד".
בעקבות ההצתות החוזרות בקיץ האחרון מפקד מחוז חוף ניצב עמוס יעקב הנחה את השוטרים לתת עדיפות לאיתור חשודים. בצעד נדיר הוחלט להפעיל יחידה של מאות לוחמי מג"ב.
הם ניתחו את שעות הפעילות של המצית ושיטות הביצוע שלו, תיצפתו ונעזרו ברחפנים. הם ארבו בנקודות שונות ביער כדי ללכוד את החשוד בפעולה. המעקבים ארכו מספר שבועות.
"הוא תעתע בנו הרבה פעמים. בכל פעם פעל באזור אחר של היער", סיפר מקורב לחקירה, "הוא הפתיע אותנו בדרכי הפעולה שלו ובמהירות בה נעלם מזירות ההצתה". לבסוף, במארב הלילי לפני כחודש, שאמה נתפס.
"הופתענו כשהתברר לנו שזה הפירומן שמשגע אותנו", אמר אחד מקציני המשטרה שעצרו את עובד העירייה, "הוא נראה בחור סימפטי, נורמטיבי לגמרי, די ביישן. אולי עכשיו ייפסקו סוף סוף ההצתות".
החוקרים משוכנעים שיש קשר ברור בין 30 מקרי ההצתות של החודשים האחרונים, אבל בשל דחיפות ההליכים הם מייחסים לעת עתה לשאמה רק שלושה מקרים בלבד. החשוד לא מיהר לשתף פעולה: הוא שמר על קור רוח, נתן תשובות מעורפלות והקשה מאוד על החוקרים להתקדם. לבסוף הודה בשניים מהאירועים ואף שחזר אותם בתוך היער עצמו.
"הייתי לוקח נייר טואלט, כי הוא נשרף מהר וגורם לאש להתפשט בתוך הקוצים ולעבר העצים", הסביר ביובש לחוקרים, "עשיתי הכול על אוטומט. לא תכננתי כלום, הכול היה ספונטני. אני לא עבריין ולא כלום. עשיתי טעות".
בסוף השבוע הגישה פרקליטות מחוז חיפה כתב אישום נגד שאמה בגין שני מקרי הצתה בכרמל עם בקשה לעצור אותו עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו. "קיים יסוד סביר לחשש שהמשיב יסכן את ביטחון הציבור", טענה הפרקליטה עו"ד ענת שטיינשניד.
פרקליטו של שאמה, עו"ד חמודי מסר, טוען כי מרשו סובל מפיגור שכלי קל ומכחיש כי הוא מעורב בכל ההצתות. "טענות המשטרה מנופחות וחסרות שחר", הוא אומר. הפסיכיאטר מטעם המדינה שבדק את שאמה קבע בחוות הדעת שלו באופן חד משמעי כי למרות חשד לפיגור גבולי עד קל, החשוד כשיר לעמוד לדין ואחראי על מעשיו.