חיות חמודות -גור דוב קוטב צילום גטי (צילום: Sean Gallup, GettyImages IL)
גור דוב קוטב. זהירות: חמידות! | צילום: Sean Gallup, GettyImages IL

אנחנו אוהבים לריב על הכל, אבל אם יש דבר אחד שכולנו מסכימים עליו זה שאי אפשר לעמוד בפני פרצוף חמוד וצמרירי. אנחנו חורשים על סרטונים של פנדות באינטרנט, רצים לספארי לחזות בגורים החדשים שנולדים ונמסים כשמניחים לנו כלבלב קטן בידיים. כן, חיות חמודות ממיסות אותנו ברגע לשלולית של עונג, מביאות לפרץ של אושר בלתי נשלט ולסדרת קריאות מביכות, שגורמות לנו לחשוב שאולי כדאי לרפד את משכן הכנסת בכמה גורים של פנדה אדומה או היפואים גמדיים.

לפי פסיכולוגים אבולוציוניים, הדחף הלא מוסבר לגונן על היצורים פלאפיים הוא מנגנון הישרדותי מתוחכם, ומצוי במיוחד בקרב יונקים. מאפיינים פיזיים והתנהגותיים כגון עיניים גדולות, פרצוף עגול ונטייה מולדת להתרפקות -מעוררים חמלה אינסטינקטיבית, המפחיתה את תחושת האיום והתוקפנות אצל ההורה, ומשפרת את הסיכוי לזכות בהגנה. "עוצמת הרכות" הזו, אם תרצו, היא דרכם של חסרי הישע לזכות במזון ובטיפול עד לגיל הבגרות, ובכך להעביר את התכונות הגנטיות שלהם לדורות הבאים.

אנחנו חייבים להודות שלא בדיוק סבלנו בהרכבת רשימת 51 החיות החמודות שלפניכם. התלבטנו, התווכחנו, התאהבנו, ולכם נותר רק להישען לאחור, להתמוגג, ולהיזכר שיש בעולם הזה פרצופים שאי אפשר לעמוד בפניהם. חשוב לציין: החיות לא מסודרות לפי סדר החמידות - את זה אתם צריכים להחליט. אז טקבקו

1. דוב קוטב

הטורף היבשתי הגדול בעולם, שמשקלו מגיע ל-900 קילוגרמים. שכבה עבה של פרווה ושומן מאפשרת ליונק הזה לחיות בתנאי האקלים הקיצוניים של קודקוד כדור הארץ, וליהנות מחיים המשלבים טיול ביבשה ושכשוך במי הקרח הקפואים בקוטב. הגור התמים למראה שבתמונה יגדל בקרוב להיות טורף-על, ולזלול להנאתו כלבי ים, אריות ים ואפילו לווייתנים. 

איפה בעולם: בקוטב הצפוני.
שכיחות בעולם:  פגיע. זה לא רק הציד, אלא גם המסת הקרחונים שמצמצמת למכביר את מרחב המחייה שלו. לפי הערכות, עד סוף המאה הנוכחית תצטמצם כמות הפריטים בשליש.
מעניין לדעת: ניחן בחוש ריח מפותח המאפשר לו לאתר פגרים למאכל ממרחק של שלושים קילומטרים.

2. תמנון דמבו  

מסתבר שהאוקיינוס מלא יצורים מופלאים, במקומות שבהם האמין המדע שכבר לא קיים אף יצור חי. לקח שנים לחשוף את תמנון הדמבו בעומק של 7,000 מטר, העומק הנמוך ביותר המוכר לדיונון כלשהו. במים מפלס התמנון בעל מראה הפוקימון את דרכו בעיקר באמצעות אוזניו - הסנפירים המופלאים - ועושה זאת רק כשהוא מחפש טרף. בכל שלב אחר נוח לו לרבוץ על קרקעית הים. מדענים מאמינים כי קיימים 37 סוגים בני מינו, אך הם טרם נמצאו ולכן מוגדרים עדיין כתעלומה. 

איפה בעולם: במעמקי הים.
שכיחות בעולם:  לא ידוע.
מעניין לדעת: זכה לשמו על שם הפיל החמוד מאגדות הילדים בזכות אוזניו הענקיות.

חיות חמודות - תמנון דמבו צילום יוטיוב (צילום: יוטיוב)
תמנון דמבו | צילום: יוטיוב

3. לוריס איטי 

החיה שמגדירה מחדש את גבולות הקשיחות שלנו, היא הלוריס האיטי. עם זוג עיניים ענקיות ומתוקות כל כך, אפשר להבין מדוע ראיית הלילה של טרום-קוף זה היא מהמשובחות. גם עמוד השדרה שלו מצויד בחוליה נוספת, המאפשרת לו לנתר בגמישות בין הענפים. גידול גובר של הלוריס האיטי כחיית מחמד לא עולה בהתאמה למספר המדינות המצומצם המתיר בחוק לגדל אותו, מה שמביא לפריחת הסחר הבלתי חוקי באלפי דולרים לכל קוף. השובים שולפים את הניבים מפי הגורים, וחושפים אותם לאור השמש, מה שעלול לגרום להם להתעוור. 

איפה בעולם: בדרום מזרח אסיה.
שכיחות בעולם: בסכנת הכחדה. ניצוד לשם גידול ביתי, ובאופן קבוע יותר מתוך אמונה מסורתית כי רקיחת משחות עשויות מעיניו הינה בעלת סגולות רפואיות.
מעניין לדעת:  על בסיס דמותו הורכבה בובות ה"פרבי".

חיות חמודות- לוריס איטי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לוריס איטי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

4. הרמין

מין של סמור וקרוב משפחה של הבואש, זנבו, באורך כשרה סנטימטרים, מהווה כמעט ממחצית אורך גופו, 25 סנטימטרים. הוא עף על חולדות, עכברים ועופות. אה, והוא ממש חמוד. 

איפה בעולם: בכל רחבי יבשות אפריקה, אסיה ואירופה.
שכיחות בעולם: ללא חשש.
מעניין לדעת:  במאה ה-14 באנגליה רק למשפחת המלוכה היה מותר ללבוש את פרוותו של ההרמין.

חיות חמודות- הרמין (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הרמין | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

5. לבנתן לבן (בלוגה)

מין  קטן מרוב הלוויתנים, אבל בטוח הכי שמח שתראו, עם מבנה ראש עגול ופרצוף פחוס שלא מסגיר אפילו מעט את היותו טורף קטלני. אורכו עד חמישה מטרים ומשקלו כ-900 קילוגרמים. מאובנים היסטוריים מעידים שתפוצתו הייתה רחבה יותר בעידן הקרח. הבלוגה הוא בעל חיים חברותי ושובב במיוחד שאוהב לשחק. כדי להביע את חיבתו הוא יהנה לרסס אתכם במים מפיו.

איפה בעולם: חלקו הצפוני של כדור הארץ, האזור הארקטי.
שכיחות בעולם: קרוב לסיכון.
מעניין לדעת:  הם חיים בקבוצות של כעשרה פרטים אבל בעת הנדידה הם נעים בלהקות ענקיות של אלפים.

חיות חמודות - לוויתן בלוגה
לוויתן בלוגה

6. אקסולוטל מקסיקני  

יצור קטנטן ואקזוטי ממשפחת הדו-חיים, שנדמה כאילו הוא אף פעם לא מפסיק לחייך. את גופו העגלגל והשטוח, שמגיע עד לשלושים סנטימטרים, תמצאו במספר צבעים: שחור, ורוד או חום. האקסולוטל הוא לא יותר מראשן שממדיו הולכים ומתפתחים לאורך כל ימי חייו, וגופו הגמיש מסוגל להצמיח זנב ואיברים חדשים בקלות תוך שעות ספורות. נחזיק אצבעות שיישאר בסביבה.

איפה בעולם: אגמי מקסיקו.
שכיחות בעולם: מצוי בסכנת הכחדה חמורה, עם 50 פריטים בלבד.
מעניין לדעת: כשהוא מגיע לבגרות, עולה האקסולוטל אל היבשה ומפתח ריאות במקום זימים.

חיות חמודות - אקסולוטל מקסיקני
אקסולוטל מקסיקני

7. שועל פנק

הכירו את השועל הקטן ביותר בעולם, עם מידות קטנות ופרצוף בייבי פייס שמבטיח שלעולם לא יתבגר. אבל מה שתורם במיוחד למראה הצעיר והמיוחד של הפנק הן האוזניים הארוכות וחדות השמיעה שלו, המאפשרות לו לשמוע את החרקים מהן ניזון ולצוד אותם בלילות ממרחקים ארוכים.

איפה בעולם: מדבריות סהרה וחצי האי סיני, אבל אפילו בנגב.
שכיחות בעולם: ללא חשש.
מעניין לדעת:  בישראל מוגדר הפנק כחיה מוגנת ואסורה לגידול ביתי, אבל אם יש לכם 15,000 שקלים, תוכלו להשיג לעצמכם אחד בשוק השחור. 

חיות חמודות - שועל פנק צילום ויקיפדיה (צילום: וויקיפדיה)
שועל פנק | צילום: וויקיפדיה

8. עצלן

העצלן הוא הסטלן המושלם. שוכן עצים מובהק שמבלה את שנות חייו הממוצעות (בין 10 ל-20) על העץ, תלוי הפוך בזכות טפריו החדים, ונראה תמיד מבסוט מהחיים. הוא יורד מהעץ רק בשביל לעשות את צרכיו, תנועתו איטית בטירוף, גם כי הוא בקושי רואה או שומע, והוא אוכל רק את מה שהוא מוצא בהישג יד על הענפים. אבל היי, מי צריך את חמשת החושים כשאפשר להשלים סיבוב כמעט מלא של הצוואר?  

איפה בעולם: בעיקר בברזיל.
שכיחות בעולם:  חלק מהמינים נתונים בסיכון.
מעניין לדעת:  כשהוא עושה את צרכיו, מאבד העצלן לעיתים שליש ממשקלו.

חיות חמודות - עצלן חום גרון צילום וויקיפדיה (צילום: וויקיפדיה)
עצלן חום גרון | צילום: וויקיפדיה

9. היפופוטם גמדי

מדובר בגרסה השמנמוכה של ההיפופוטמים הקלאסיים, עם ראש גדול וידיים קטנות. הוא שוהה רוב הזמן במים, וכך שומר על קור גופו. ביחס למראה הקשוח שלו, מסתבר שמדובר ביצור בעל עור עדין ונוטה להתקמט, ובמשקל 275 קילוגרמים הוא עדיין צמחוני, אבל נחשב בעצמו למעדן בקרב בני אדם וטורפים. באופן אירוני, הוא מתרבה בתנאי השבי יותר במרחב הטבעי.

איפה בעולם: ביערות ובביצות במערב אפריקה, בעיקר ליבריה.
שכיחות בעולם: בטבע נותרו פחות מ-3,000 פריטים, שהוליכם ונעלמים לטובת חוות רווחיות.
מעניין לדעת:  תשובי הכפרים באפריקה נהגו לספר אגדה, לפיה יהלום מאיר שנושא ההיפו הגמדי בפיו מאיר את הדרך בעלטה.

חיות חמודות - היפופותם גמדי צילום גטי (צילום: Sergio Dionisio, GettyImages IL)
היפופוטם גמדי | צילום: Sergio Dionisio, GettyImages IL

10. עז ננסית

פשוט דמיינו לעצמכם גדי שלעולם לא גדל. זוהי העז הננסית, המאומצת בעיקר כחיית מחמד. היא יובאה לגני חיות בארצות הברית ואירופה בשנות החמישים והתחבבה על ידי בני עשירים, מה שאפשר לה להתרבות בנחת בפינות הליטוף. הננסית קשוחה ומסתגלת במהירות כמעט לכל סוג אקלים, וזקוקה לחברה ולהגנה, במיוחד בלילה. היא מלאת חיבה, ועם קצת מאמץ אפשר אפילו לאלף אותה.

איפה בעולם: מגיעה אל גני החיות מקמרון, אפריקה.
שכיחות בעולם: ללא חשש.
מעניין לדעת: הגודל הקומפקטי והיכולת לחלוב אותה, הפכו את העז הננסית לטרנד אורבני עבור כאלו שמעוניינים לייצר את מאכלי החלב שלהם בכוחות עצמם.

חיות חמודות - עז ננסית צילום וויקיפדיה (צילום: וויקיפדיה)
עז ננסית | צילום: וויקיפדיה

11. ארנב האנגורה

זה הזמן להודות לטורקים על קיומו של כדור השיער העצום הזה. המראה המשעשע והפרווה הנעימה למגע כמעט כמו קשמיר, אפשרה לארנבי האנגורה לשרוד ולשגשג ב-300 השנים של קיומם. תוחלת החיים של המין נעה בין 7-12 שנים, ואם חשבתם לאמץ אחד, קחו בחשבון שתידרשו לטיפוח שיער אינסופי: הברשה יומית ותספורת בכל ארבעה חודשים, אחרת השערות הארוכות עלולות לסתום את המעיים. או שסתם הוא לא יראה כלום. 

איפה בעולם: ארה"ב ומדינות צפון אירופה.
שכיחות בעולם: ללא חשש.
מעניין לדעת:  שימש במאה ה-18 כחיית המחמד האהובה על משפחות האצולה בצרפת.

חיות חמודות - ארנב אנגורה
ארנב אנגורה

12. קיפוד

אם אתם אוהבים טיפול עדין, חיית המחמד הזו מתאימה לכם במיוחד. הם אמנם שוקלים בערך 38 גרמים, אבל אורכם לא עולה על 1.9 סנטימטרים. לבני המשפחה עיניים ואוזניים בינוניות בגודלן, ומיני הקיפודים האמיתיים הם בעלי קוצים חדים, חלקם בעלי יכולת "התכדרות" בשעת סכנה, שמגנה על החלקים הפגיעים בגוף החיה. הם אוהבים אמבטיות ביתיות, ומסוגלים לצוף במים.

איפה בעולם:  נפוצים באירופה, באסיה, בדרום-מזרח אסיה ובבורנאו.
שכיחות בעולם: ללא חשש
מעניין לדעת: הקיפודים השעירים הם חסרי קוצים, אך בשעת סכנה מדיפים ריח חזק ומרתיע.

חיות חמודות - בייבי קיפוד
בייבי קיפוד

13. ברווזן

הבמאי קווין סמית' כבר ניסח את זה היטב כשאמר: "האם לאלוהים יש חוש הומור? ברור, פשוט תסתכלו על הברווזן". עם רגלי פלטפוס שביניהן קרומי שחייה, זנב שטוח, מקור ופרווה חומה - הוא כל כך מגוחך, שאפילו מתיישבי אוסטרליה הראשונים במאה ה-18 התקשו להאמין שלא מדובר במתיחה. אבל מי שצוחק בסופו של דבר הוא הברווזן עצמו, כשתכונות אלו הופכות אותו לשחיין וצוללן אלוף במיוחד.

איפה בעולם: באגמי יבשת אוסטרליה ובטזמניה.
שכיחות בעולם: ללא חשש, על אף שסובל מהרס בתי הגידול הטבעיים שלו.
מעניין לדעת: בין היונקים היחידים שמטילים ביצים במקום להמליט גורים, ומבין אלו שנושאים בגופם ארס קטלני.

 

חיות חמודות - ברווזן
ברווזן

14. טיגריס סיבירי

פרוות הטיגריס הסיבירי נדירה בדיוק כפי שהיא מהממת, ומאפשרת לו לשרוד גם בקיפאון של מינוס 45 מעלות צלזיוס. אבל למרות המראה המאיים, הוא לא נוטה לתקוף בני אדם כמו בני דודיו החתוליים. אם זה לא מספיק, אז הוא גם אוחז בתואר החתול הגדול ביותר, באורך של 3.3 מטרים ובמשקל של מאות קילוגרמים. כיאה לענק במעמדו הוא ניזון בעיקר מאיילים וחזירי בר, אבל מדי פעם יכול גם לרדת על איזה דוב טוב. גם אנחנו רוצים כזה!

איפה בעולם: בתחילת המאה ה-20 חי בחצי האי האוקראיני, במונגוליה, ברוסיה ובמזרח סין.
שכיחות בעולם: לא יותר מכמה מאות. 
מעניין לדעת: ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, קיבל לאחרונה גור כזה ליום הולדתו ה-56. ככה זה כשאתה שולט במדינה הגדולה בעולם.

חיות חמודות - גור נמר לבן
גור טיגריס סיבירי לבן

15. פנדה ענק

לא רק הסינים שבויים בקסמם - רוב בני האדם משתגעים על פנדות. ההוכחה הטובה ביותר לכך היא שבובת פנדה פרוותית מככבת כצעצוע ילדים שלא נס ליחו. למרות שהוא מסווג כחבר במשפחת הטורפים הוא צמחוני אדוק, שמנעים את זמנו בעיקר בכרסום עלי במבוק. אין דבר חמוד יותר, אגב, מלראות פנדה אוכל: בזמן הלעיסה אוזניו נעות מצד לצד.

איפה בעולם:  בהרי סין, חבל סצ'ואן וטיבט.
שכיחות בעולם: לפי הערכות, פחות מ-300 פנדות נותרו בעולם. החיה אף משמשת כפרזנטורית הרשמית בלוגו של הקרן העולמית לשימור חיות הבר (WWF).
מעניין לדעת: בזמן שאת שטרות הכסף שלנו מתנוססים מצביאים ומשוררים, הסינים בחרו לעטר את המטבעות בדמותה של הפנדה. הרבה יותר כיף, תודו.

גור פנדה
גור פנדה

16. גלשן מלאי

ציפור? למור מעופף? לא ולא. הגלשן המלאי הוא יונק מיוחד במינו, שכל תכליתו היא לדאות בלילה בין צמרות העצים. משקלו הקל שעומד על קצת יותר מקילוגרם אחד, כמו גם הקרום המתוח לאורך רגליו, מאפשר לו לטפס ולגלוש בצמחיית יערות טרופיים עד למרחק של שבעים מטרים בדאייה אחת. על הקרקע, מצד שני, הוא פגיע וחסר אונים.

איפה בעולם: בכל אזור דרום מזרח אסיה, בעיקר באינדונזיה, תאילנד, מלזיה וסינגפור.
שכיחות בעולם: לפי רשימת החיות הנכחדות לא נמצא בסיכון, אך ניצוד במהירות מסחררת.
מעניין לדעת: פרוותו הנעימה משמשת את המקומיים ליצירת כובעים.

חיות חמודות - גלשן מלאי
גלשן מלאי

17. ארנב ננסי

חשבתם שארנבים הם חמודים? לפניכם הגרסה הזעירה והמאמית, שלא עולה על גודל כף יד. הארנב הננסי, תוצר של הכלאה גזעית, צובר בשנים האחרונות פופולאריות עצומה בקרב חובבי חיות המחמד. אלא שכמו רוב הגזעים המלאכותיים מעשה ידי אדם, הוא עדין ושברירי: חי היטב רק בבתים, פגיע לנסורת כלובים, מחייב טמפרטורה נעימה ומדויקת לחום גופו ונפגע מלחות ורטיבות. בקיצור, אם החלטתם לאמץ אחד – תעשו לנו טובה ותשמרו עליו.

איפה בעולם:  בצפון אמריקה.
שכיחות בעולם: הולך ומתרבה.
מעניין לדעת: הנקבה מסוגלת להרות מיד לאחר ההמלטה.

חיות חמודות - ארנבון ננסי
ארנבון ננסי

18. דיונון חזרזירי

האם שווה להעמיק מאה מטרים מתחת לגובה פני הים, רק כדי להתבונן בדיונון בגודל מאה מילימטרים שניתן למצוא רק במעמקים? תנו מבט אחד בתמונה ותגידו שלא. גופו של הדיונון החזרזירי דמוי צורת בלון, מה שמאפשר לו להתקדם במים בתנועת מעלה – מטה בלבד. אזור המחייה החשוך והרחוק הקשה עד כה על מדענים לאסוף מידע על מחזור החיים והרגלי האכילה שלו. עובדה מעניינת שידועה בכל זאת היא שכדי לשרוד הוא פיתח לעצמו איברים מיוחדים מפיצי אור, הממוקמים מאחורי העיניים.

איפה בעולם: במעמקי מרבית האוקיינוסים.
שכיחות בעולם: לא ידוע.
מעניין לדעת:  זרועותיו ממוקמות מעל לראשו.

חיות חמודות - דיונון חזרזירי
דיונון חזרזירי

19. חזיר ננסי

הצטרפו לטרנד ששוטף הממלכה המאוחדת, והשיגו לעצמכם חבר קטן (עד 35 סנטימטרים), קל משקל, מטופח וידידותי למשתמש. נכון, הוא זקוק להמון תשומת לב, אבל עם חינוך נכון אפשר לחנך אותו אפילו לעשות את צרכיו בארגז חול.

איפה בעולם: בכל העולם, בעיקר במדינות אנגלו-סכסיות.
שכיחות בעולם: יש מספיק.
מעניין לדעת: חוקרים מצאו כי אינטליגנציית החזיר שווה, ברמה מסוימת, לזו של ילדים בני שלוש.

חיות חמודות - חזיר ננסי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חזיר ננסי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

20. חתול ים (טריגון)

אם תצללו קרוב לחוף או אפילו במים רדודים, אולי יזדמן מזלכם לפגוש את חתולי הים. את היצורים הימיים עשויי הסחוס תזהו בעיקר לפי גופם השטוח. מבנה זה מאפשר להם להתקדם במים תוך תנועה המזכירה תעופה. עם זאת, אל תתנו לפרצוף החמוד להטעות אתכם: חתול הים אמנם לא תוקפני, אבל כשהוא מרגיש מאוים הוא לא יהסס להשתמש בעוקץ הארוך ומצופה ארס קטלני המצוי בתחתית גופו. כשהעיניים ממוקמות בחזית הגוף והפה בחלק התחתון, הטריגון עיוור לטרפו ובדומה לכרישים מסתמך על חוש הריח וקולטנים חשמליים כדי לצוד. 

איפה בעולם: באוקיינסים סביב העולם. חלק מהמינים מתקיימים גם במים מתוקים באסיה, אפריקה ובמדינת פלורידה.
שכיחות בעולם: רוב המינים אינם מצויים בסכנת הכחדה.
מעניין לדעת: בתעלומה בלתי פתורה, נשטפו בשנה האחרונה פעמיים מאות חתולי ים מתים אל החופים, פעם לעזה ופעם למקסיקו.

חיות חמודות - חתול ים
חתול ים

21. מרמוסט

הוא הקוף הקטן ביותר בעולם - באורך עשרים סנטימטרים - מה שאולי מסביר את העובדה שבניגוד למבנה החברתי הנפוץ של קופים, הוא היחיד שבוחר לנהל אורח חיים מונוגמי. המראה החיצוני של המרמוסט, כמו גם מבנה המוח שלו, מזכירים בתכונותיהם קוף פרמיטיבי. בשבי הוא עוין לזרים אך נקשר למטפלים במהרה, אוהב להתכרבל בחיקם ונמלט לכיס הבגדים כשקר או מסוכן. אותה תמימות חושפת אותו לעתים גם לניצול לרעה.

איפה בעולם: האמזונס בברזיל, צפון פרו ואקוודור.
שכיחות בעולם: חלק מהלהקות מצויות בסכנת הכחדה.
מעניין לדעת: חלק משגרת היום בלהקה היא להעלים את המזון בכל פעם לקוף אחר, רק בשביל בדיחה מוצלחת. כן, גם לקופים יש חוש הומור ומסתבר שהוא לא רע בכלל.

חיות חמודות - מרמוסט מצוי
מרמוסט מצוי

22. סוס צועני

הצועני הוא זן יפהפה וחדש של סוס, שהחל להתגבש לפני 60 שנה בקרב צוענים באירופה, וכחלק מהתקופה הרומנטית שבאה בתגובה לימי סוף מלחמת העולם השנייה. רעמתו הצפופה והארוכה, הפרווה המבריקה והחותלות על הפרסות גורמות לגזע החדש להיראות חתיך במיוחד. כסוס מהונדס לחלוטין, הציפייה ממנו היא שיהיה סימטרי, מושלם וחסר פגמים ככל הניתן, אבל סוסים גזעיים סובלים מבעיות בריאותיות רבות, ויקר להחזיק בהם. עם זאת, הם אינטליגנטים וניתנים לאילוף.

איפה בעולם: ארה"ב, בריטניה, אוסטרליה, ניו זילנד ואירלנד.
שכיחות בעולם: נתון בסכנת הכחדה, פשוט משום שקשה להרבות אותו.
מעניין לדעת:  הוא נוצר בהכלאה גזעית על ידי צוענים למטרות מסחר ונדידה באירופה.

חיות חמודות - סוס צועני
סוס צועני

23. פודו

את הפודו, הצבי הקטן בעולם, תוכלו למצוא באזורים הררים בגובה של 2,000-4,000 מטרים. זו אינה הסיבה היחידה שרוב האנשים לא זוכים לראות את הפלא הזעיר: מדובר בבעל חיים חשדן, שמעדיף להתבודד ומסתתר בסבך ענפי הבמבוק הצפוף ביערות הגשם. כשהוא נגלה לעין, ניתן להבחין בזוג רגליים קצרות שתומכות בגוף עגלגל, פרוותי ובזנב באורך 4.5 סנטימטרים. גילו של הפודו המבוגר ביותר שתועד עד הוערך ב-15 שנים.

איפה בעולם:  הרי דרום אמריקה, אקוודור, קולומביה, ארגנטינה, פרו וצ'ילה.
שכיחות בעולם:  פגיע. כריתת יערות הגשם, ציד, תאונות דרכים, סחר בבעלי חיים נדירים ומחלות גורמות לשיעור האוכלוסייה בטבע לצנוח במהירות.
מעניין לדעת:  תזהו את מיקומו של הפודו לפי גוש הצואה העצום שהוא משאיר מאחוריו.

חיות חמודות - פודו
פודו

24. קרנף סומטרה

הקרנף הקטן ביותר בנמצא הוא גם הקולני ביותר, אולי משום שהוא סובל מראייה חלשה ונודד לרוב בגפו. העובדה שיש לו שתי קרניים במקום אחת הופכת את הפרצוף שלו לרך יותר, ובעינינו לחמוד יותר. הקרנף הסומטרי נחשב לפי מדענים למין הקרוב ביותר לאבותיהם של הקרנפים, אם כי הדעות עדיין חלוקות. ההתפלשות בבוץ הביצות חיונית לעורו של הקרנף, וכשנגזר עליהם שבי בלעדיו סבלו קרנפים מבעיות בריאותיות עד מוות. המין מתקשה לשרוד גם בשל האופי האלים של החיזור וההזדווגות בין הזכר לנקבה: הזכר עלול לגלות אגרסיביות כה גדולה ובקלות להרוג אותה.

איפה בעולם: בעבר נמצאו ביערות הגשם של הודו, בבורמה, בתאילנד, במלזיה ובאיים באינדונזיה.
שכיחות בעולם: בסכנת הכחדה חמורה בעיקר בגלל המרדף אחר הקרניים היקרות, ומומחים מעריכים כי מספרם סביב הגלובוס אינו עולה על 300 מעניין לדעת: מחיר קילוגרם של קרני קרנפים מגיעה ל-150,000 שקלים.

חיות חמודות - קרנף סומטרי
קרנף סומטרי

25. דולפינן

חברו הטוב ביותר של האדם בים ומין הדולפין הנפוץ ביותר. היונק הימי ניחן במוח אינטליגנטי ופעיל, ומתקשר עם חברי להקתו באמצעות הפקת קולות, נגיחות ושפת הגוף. כקבוצה מגובשת, שיתוף הפעולה מסייע להם לצוד, להילחם בכרישים טורפים ולהגיש עזרה לחבריהם הפצועים. הם ידידותיים, סקרנים כלפי בני האדם, וזה גם מה שהופך אותם לפגיעים במיוחד. החל משנת 1949 משמש הדולפינן בשבי למטרות בידור ומחקר, כמו גם למטרה נוחה לדיג ומאכל.

איפה בעולם: ברחבי מרבית האוקיינוסים.
שכיחות בעולם: ללא חשש.
מעניין לדעת: במלחמת עיראק אולפו דולפינים לאתר מוקשים בים הפתוח, בזכות מצלמה שהותקנה על אחד הסנפירים.

חיות חמודות -דולפינן
דולפינן

26. אפרוח תרנגולת

לפעמים לא צריך לחפש רחוק ולהרחיק אל הבלתי מוכר. מה יותר קלאסי, טבעי וחמוד מאפרוח צהוב בן יומו שאפשר למצוא בכל משק או חנות חיות? הגוזל נולד עם היכולת לעמוד על רגליו, ללכת ולאכול לבד כבר ביום היוולדו, אך עדיין יזדקק להגנה מצד הוריו, וכן לצורך לצפות וללמוד מהם.

איפה בעולם: בכל מקום.
שכיחות בעולם: ללא חשש.
מעניין לדעת: אמנם אין סכנה כרגע שייכחד, אבל במזרח הרחוק לא מוותרים על אפרוחים מטוגנים או על חטיף עוברים מפותחים למחצה שטרם בקעו מקליפתם.

חיות חמודות- אפרוח (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אפרוח | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

27. דוב נמלים

דובי הנמלים אורבים לקיני נמלים, ובאמצעו חדק ארוך ולשון ארוכה שיוצאת ונכנסת מהפה במהירות של 150 פעמים בדקה, הם שואבים אותן למאכל בכמות עצומה. לא ברור איך הם לועסים אותם כי באופן מפתיע ביחס ליונקים הם חסרי שיניים. לרוב הם לא תוקפניים.

איפה בעולם: היערות הטרופיים, איך לא, בדרום ומרכז אמריקה.
שכיחות בעולם: קצת יותר ממאתיים פריטים נותרו בעולם, כתוצאה מהתרחבות שטחי החקלאות. זנים של בעל החיים כבר נכחדו בגוואטמלה ובאורוגוואי.
מעניין לדעת: הם משתמשים בזנב הארוך כדי להתכסות בעת השינה.

חיות חמודות- דוב נמלים  (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חיות חמודות- דוב נמלים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

28. חוטמן 

המשפחה שבה חי החוטמן, סוג של דביבון קטן, מכילה בעיקר נקבות וצאצאים. שיתוף הפעולה בין הפרטים הוא קריטי לטובת הישרדות, בין אם מדובר בשלל ציד מוצלח יותר או גירוש תוקפים כגון נמרים, תנינים, עופות דורסים, נחשים. הזנבות המפוספסים של החוטמנים, שעוזרים להם לזהות זה את זה בקלות ממרחקים, מהווים הוכחה טובה לטענה הזו.

איפה בעולם: מדרום ארצות הברית ועד ארגנטינה.
שכיחות בעולם: ללא חשש.
מעניין לדעת: אוכל הכל, גם דברים פחות אסתטיים.

חיות חמודות- חוטמן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חוטמן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

29. טפיר 

למרות הדמיון הרב לחזיר, היונק העתיק הילך בעולם הרבה לפניו. הגור החמוד שבתמונה יגיע לבגרותו בתום ארבע שנים,  ויזכה לחיים נעימים של שלושים שנים. הבהמה היא יצור שקט, ביישן ונחבא אל הכלים, צמחוני שנגלה בשטחים הפתוחים בלילה בלבד. 

איפה בעולם: מקסיקו וונצואלה, פרגוואי וברזיל, תאילנד, אינדונזיה.
שכיחות בעולם: עומד בסכנת הכחדה.
מעניין לדעת: ההודים רואים בטפיר חיה קדושה. מה שעוד גורם לתהות מדוע ממשיכים לצוד אותו בתת היבשת ההודית. 

חיות חמודות- טפיר (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
טפיר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

30. סוס גמדי

זה לא פוטושופ, זה סוס זעיר במשקל 35 קילוגרמים שתוכלו להכניס למזוודה. חיה גזעית טהורה לעשירים בלבד, עם טיפולים בריאותיים בלתי נגמרים. אז איך תדעו אם זה הסוס באמת גמדי? הכלל החשוב ביותר הינו שבניגוד לסוס פוני שגם הוא נמוך למדי, אורכו של הסוס הננסי לא יעלה על מטר אחד. האינטליגנציה הגבוהה ותוחלת החיים הארוכה של הסוס הגמדי, הנעה בין 25-35 שנים, מביאה לכך שבתנאים אופטימליים הוא הופך ממש לאחד מבני המשפחה. במקביל, הם עדיין שומרים על האינסטינקט החייתי שלהם וניתנים לרכיבה, אילוף, עזרה לבעלי מוגבלויות והשתתפות בתחרויות.

איפה בעולם:  בעיקר באירופה ובאמריקה.
שכיחות בעולם: ללא חשש.
מעניין לדעת: הסוס הגמדי הקטן ביותר שתועד עד כה הגיח לעולם באורך של 50 סנטימטרים ובמשקל של 2.7 קילוגרמים. 

חיות חמודות- סוס גמדי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
סוס גמדי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

31. שפן סלע

תמצאו אותו חי בלהקה בנקיקי סלעים,  אצלנו במגוון איזורים בארץ. טמפרטורת הגוף המשתנה אך הנמוכה שלו מביאה לכך שיבלה את ימיו מתחמם על גב סלע בשמש כדי לצבור אנרגיה.

איפה בעולם: מוזכר עוד במקרא. לאורך יבשת אפריקה, חצי האי ערב, סיני, ישראל, סוריה ולבנון.
שכיחות בעולם: באפריקה צדים את השפן בביל פרווה או בשר, והחקלאים ביבשת מתלוננים על הנזק שהוא גורם לשדות.
מעניין לדעת: מבין החיות היחידות שחיות בלהקה בעלת מבנה מטריאכלי (הנקבות שולטות בעדר). 

חיות חמודות- שפן סלעים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שפן סלעים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

32. פיל אסייתי

מבין שלושת סוגי הפילים הוא הקטן ביותר על פני היבשת, בגובה "מזערי" של 3.5 מטרים בלבד.  הוא סקרן ונעים מזג, אבל עדיף שלא תרגיזו אותו. אתם לא רוצים אחריכם פיל דוהר במהירות ארבעים קילומטרים לשעה. כדי לשרוד, הוא צורך מידי בערך מאתיים קילוגרמים של צמחים.

איפה בעולם: מצוי בדרום-מזרח אסיה, מהרי ההימלאיה ועד סין.  
שכיחות בעולם: בסכנת הכחדה. נותרו פחות מ-50,000 פריטים בטבע.
מעניין לדעת: פילים מתאבלים על חברי להקתם באופן המזכיר מאוד את תהליך האובדן האנושי: מסרבים לעזוב את הגופה, צמים ולא מאפשרים לאוכלי נבלות להתקרב לפגר.

חיות חמודות- פילפילון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
פילפילון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

33. צבי ג'ירפי

על תקן הבמבי ההורס של הרשימה קבלו את הצבי הג'ירפי, שמגיע ממזרח אפריקה ובעל צוואר ארוך במיוחד, שנגמר בראש פצפון ביחס לגופו ובאוזניים ענקיות. זו גם הסיבה שבניגוד למינים אחרים ממשפחת הצבאיים, הוא ניזון בעיקר מאוכל שגדל גבוה ושיחים גבוהים. רוב חיות הבר ישמחו לנגוס בצבי הטעים, שפיתח שונות כדי להימנע מכך. לכן בשבי הוא מאריך חיים, ומסוגל להגיע עד לגיל 13.

איפה בעולם: בצפון טנזניה, בקניה, באתיופיה, באריתראה ובדרום סומליה.
שכיחות בעולם: קרוב לסיכון.
מעניין לדעת: ג'ירפי מהמילה ג'ירפה, המעידה על צווארו הארוך והבלתי נדלה שמאפשר לו לאכול מצמרות העצים.

חיות חמודות- צבי ג'ירפי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צבי ג'ירפי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

34. צ'ינצילה

השם נגזר מהמילה המקומית "צ'נצ'ה" ופירושה "קטן". זקיק השערות של המכרסם האהוב, שנראה כאילו הוא חסר צוואר בשל הפרווה העמוסה שלו, מייצרים כל אחד בין 50-100 שיערות. מדובר בכמות אדירה, שיש בה בכדי לחסן ולאטום את גופה של הצ'ינצ'ילה בפני קור, טפילים ופרעושים.

איפה בעולם: הרי האינדים, דרום אמריקה.
שכיחות בעולם: משמשת לא פעם עד היום כפריט לבוש וכחיה במעבדת ניסויים.
מעניין לדעת:  בשעת מצוקה וחוסר אונים מפרישה ריח גוף דוחה ומרססת שתן על האויב ככלי הגנה יעיל.

חיות חמודות- צ'ינצ'ילה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צ'ינצ'ילה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

35. קוֹאלה

למרות שנחשבת לדוב בשל הדמיון החיצוני, הקואלה הפלומתית היא חיית הכיס המשתייכת למשפחתו של הקנגורו. היא בררנית מאוד ומתדלקת אך ורק על עלי אקליפטוס. בכלל, העץ הזה הוא מקור חיה: עליו היא אוכלת, מטיילת, מזדווגת וישנה כ-18 שעות בכל יממה. זאת היא מסוגלת לעשות תודות לציפורניה וטרפיה החדים, שנתלים בעוצמה בעץ.

איפה בעולם: במזרח יבשת אוסטרליה.
שכיחות בעולם: בסכנת הכחדה חמורה עקב בירוא היערות, מחלות וציד.
מעניין לדעת: כמו לבני האדם, לקואלה יש חמש אצבעות. בניגוד אלינו, מפתיע לגלות שיש לה שני אגודלים.

חיות חמודות- קואלות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
קואלות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

36. פנדה אדום

החיה המטריפה ביופייה מוכרת לכם גם כ"מאסטר שיפו" מהסרט "קונג פו פנדה". הפנדה אדום מתהדר בפרווה ארוכה ונעימה למגע בעלת צבעים רבים ומשתנים וחי במשפחות. הביציות המופרות אינן מתפתחות אצל הנקבה בקצב אחיד, ולכן במהלך ההיריון היא ממליטה את הגורים בהפרשי זמן שונים. לקראת הערב הוא יוצא לחפש מזון, אבל את מרבית חייו מבלה בעיקר בשינה.

איפה בעולם: יערות הבמבוק בהרי סצ'ואן, בצפון בורמה ובנפאל.
שכיחות בעולם: מצוי בסכנת הכחדה. הרצון להכין כובעים ובגדים מפרוותו בשילוב עם בירוא היערות הסיניים מביא למותם הטרגי של 10,000 מהם מדי שנה.
מעניין לדעת: שמו באנגלית הוא FIRE FOX, על שמו קרוי הדפדפן המוכר. הוא מככב בלוגו שלו.

חיות חמודות פנדה אדום (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
פנדה אדום | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

37. הקופיף הפיליפיני

קופיף טורף זעיר שגובהו נע בין 118-140 מילימטרים, מה שמביא אותו להסתתר במשך כל שעות היממה אך גם מקשה עליו להתגלות. עוד מסייע לו לשרוד ראשו העגול, שמסתובב עד 180 מעלות. הם אוהבים להתקדם בעיקר בקפיצות וכלל לא יורדים מרבים לרדת מצמרות העצים. קוף טורף, שלצד בליסת חרקים נהנה מידי פעם גם מאכילת בעלי חוליות כמו ציפורים ועטלפים.

איפה בעולם: באזור הפיליפינים.
שכיחות בעולם: קרוב לסיכון. אמונות טפלות, בשילוב עם יער גשם סמיך יחסית בפרובינציה זו, תרמו כנראה לשימור המין - המקומיים, המאמינים שקופיפים מביאים מזל רע, עוזבים אותם לנפשם כאשר הם פוגשים אותם ביער.
מעניין לדעת: מוכר בספר השיאים של גינס כ"בעל העיניים הגדולות בעולם ביחס לגופו".

חיות חמודות- קופיף פיליפיני (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
קופיף פיליפיני | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

38. תנשמת לבנה

אותו פרצוף מלא נוצות, שמזכיר יותר כרית בצורת לב מסוג שמוכרים בחנות פקאצות. שורדת באופן מובהק בזכות חוש השמיעה שלה, וכשחשה מאוימת היא לא תהסס להביע זאת בצרחות. כמי שמודעת לחשיבות הקול, היא צדה את טרפה באופן שימנע ממנו לשמוע אותה מתקרבת. דרך מעולה לחקלאים להכחיד את מכרסמי השדות מבלי להדביר אותם, היא פשוט לבנות קינים ולקנן מדביר ביולוגי במוקם שימוש ברעלים. מכרסמים, ציפורים ובעלי חוליות כמו לטאות. אבל זו גם הסיבה לתמותה: הרעלה מאותם חומרי הדברה. גוזל שמת בקן במהלך עונת הקינון משמש לעתים כמזון לאחיו.

איפה בעולם: בכל העולם, מהטבע ועד המרכזים האורבניים.
שכיחות בעולם: ללא חשש.
מעניין לדעת:  למרות מה שנראה, כל צד שמאל של הציפור גבוה יותר בגופה מצד ימין כדי לשרוד עניין של גלי קול כדי לאתר את מיקום הטרף במרחב.

חיות חמודות- תנשמת לבנה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תנשמת לבנה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

39. סוסון ים

גם בגרסתו הזעירה ביותר, העומדת על אורך של 13 מילימטרים, אנחנו עדיין מהופנטים מסוסן הים – דג שזכה לשמו בעקבות צורת פניו המזכירה סוס. הוא בקושי יודע לשחות, ורוב הזמן נאחז בצמחייה שסביבו כדי לא לעוף לעזאזל. אנחנו היינו רוצים לשמור עליו בכפפות של משי.

איפה בעולם:  בחופים טרופיים סביב העולם.
שכיחות בעולם: מאז 1986 מככבים ברשימת החיות סכנת ההכחדה.
מעניין לדעת: בין החיות הנדירות אצלן הזכר הוא זה שמתעבר ודוגר על הצאצאים.

אין תמונה
סוסון ים

40. קוואקה אוסטרלית

חבר  שהוא חיית כיס, שכונה על ידי המתיישבים הראשונים במאה ה-17 "חתולי פרא" בשל ממדיו – עד חמישה קילוגרמים ולא יותר מאורך של מטר. טווח גדול זה הופך אותו לטרף קל עבור טורפים כמו שועלים, חתולים וכלבי דינגו, אבל גם מאפשר לו לטפס בקלות על עצים ושיחים ולהימנע מהם. הקוואקה לא ממש מפחד מבני אדם ומתקרב אליהם בכל הזדמנות אפשרית, ולכן כשהאי שימש בעבר כמושבת עונשין לכלואים הוא כמעט ונכחד.  

איפה בעולם: איי מערב אוסטרליה.
שכיחות בעולם: הסכנת הכחדה. חי בשמורת טבע מוגנת, עם עונש מאסר וקנס של אלפי דולרים לבוא עמו במגע.
מעניין לדעת: בתקופות בצורת באזור המחיה שלו, הקוואקה מרגיש מספיק בנוח כדי להיכנס לבתים ולשתות מצינורות. התושבים מנסים להקים גדות, אבל זה לא ממש עוזר – הם קטנים וחמקנים.

חיות חמודות- קוואקה אוסטרלית (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
קוואקה אוסטרלית | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

41. לוטרת ים

בניגוד למרבית היונקים, לוטרת הים חייבת את הישרדותה בקור הנושב בחצי הכדור הצפוני לא לשכבת שומן אלא לפרווה עבה, פלאפית ואטומה למים. הדבר מאפשר לה לבלות את רוב זמנו באוקיינוס הפתוח, וכדי לפצות על אובדן האנרגיה היא אוכלת בלי הפסקה ואפילו מסוגלת לשתות מי ים. הזדווגות מין זה היא פרועה במיוחד, ועלולה לכלול צרחות, נשיכות עד לכדי צלקות והטבעת ראשה של הנקבה במים. אבל זה בסדר, משום שהיא מסוגלת לצלול ולהחזיק את נשימתה עד חמש דקות. 

איפה בעולם:  צפון האוקיינוס השקט.
שכיחות בעולם: ציד המוני הביא את הלוטרה בתחילת המאה שעברה לסדר גודל של אלפי פריטים בלבד. מאמצים בינלאומיים הושקעו לאורך השנים כדי להשיב לה משהו מסדר הגודל של התפוצה המקורית. כיום חשופה החיה במיוחד למפגעי הנפט שנפלט לים בטעות ממכליות משא.
מעניין לדעת:  אופן אכילתה המיוחד מעיד על האינטליגנציה המפותחת שלה, כשהיא אחת מבעלי החיים היחידים המבצעים שימוש בחפצים כדי לנתץ שריוני סרטנים ושאר קונכיות.

חיות חמודות- לוטרת ים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לוטרת ים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

42. קוף סנאי

שלושים סנטימטרים של מתיקות לשמה. קופי סנאי אינם יורדים לקרקע לעולם, וגודלם הקטן מקשה על יכולת הזינוק שלהם מעץ לעץ.בצמרת הם מקיימים מושבות מפוארות, לעיתים של 300 פריטים ויותר. האיום המרכזי שלהם מגיע בעיקר מהאוויר, מדורסים שונים, וכדי להימנע מהם יש להם כמה עשרות זעקות שאומרות גם "זהירות", גם "מצאתי אוכל" וגם "בואו נשחק". לא בטוח עד כמה נעים להריח אותו, משום שהוא מטיל שתן על ידיו ומורח את הנוזל על גופו. הצעד, ככל הנראה, נועד לקרר את הגוף או לסמן לקבוצה. תוחלת חייהם בטבע כ-15 שנה, ובשבי מגיעים גם לגיל 20 שנה.

איפה בעולם: במדינות מרכז ובדרום אמריקה, בעיקר באמזונס.
שכיחות בעולם: מצויים בסכנת הכחדה.
מעניין לדעת: בעונת ההזדווגות הזכרים משמינים עד 20% ממשקלם. מי שהשמין הכי הרבה, זוכה להרביע את נקבות השבט כולו. 

קוף סנאי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
קוף סנאי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

43. סולה כחולת רגל

היא מזכירה יותר קולאז' עמוס של פיקאסו מאשר חיית בר: עיניים צהובות לצדי הראש, כנפיים ארוכות, רגליים בצבע טורקיז וזנב משולש. תודו שהפלמינגו נראה פתאום משעמם למדי לידה. מבנה הגוף המיוחד הזה מאפשר לעוף המים הזה לתפוס דגים בצלילה גם לעומק של 25 מטרים ובמהירות 90 קמ"ש, ובנוסף להרשים את בן הזוג בזמן החיזור. לאחר הטלת הביצים הם מתחלקים בנטל ושומרים יחד על הביצים והצאצאים. כך הם מדגמנים הורות למופת, אלא אם כן קיימת מצוקת מזון. אז יבחרו להאכיל את הגוזל הגדול יותר באחיו הכחוש.

איפה בעולם:  תמצאו אותה באזור מקסיקו או מדינת קליפורניה, איפה שמזג האוויר חם ומגניב.
שכיחות בעולם: ללא חשש.
מעניין לדעת: למרות שיש לה נחיריים, הסולה כחולת הרגל לא משתמשת בהם לעולם ונושמת דרך הפה.

חיות חמודות- סולה כחולת רגל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
סולה כחולת רגל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

44. טמיאס

מכרסמים דמויי סנאי, שקיבלו את שמם מהמילה היוונית שפירושה "לאגור" בשל היכולת לצבור כמות מזון בלתי נדלית בלחיים. מסתבר שמעבר לגרגרנות יש לפעילות הזו תפקיד אקולוגי חשוב: במהלך איסוף המזון הם מסייעים בהפצת זרעים ונבגים על פני הקרקע. כמו מכרסמים רבים, הטמיאס ניצודים על ידי מינים שונים של טורפים השוכנים באוויר ובקרקע. חייבים להזכיר שזה משמח חקלאים מסוימים, שמחשיבים אותם למזיקים.

איפה בעולם: מיני הטמיאס חיים באסיה ואזור המזרחי של צפון מערב אמריקה.
שכיחות בעולם: ללא חשש.
מעניין לדעת:  לעיתים קרובות שוכחים היכן הטמינו אגוזים ובכך מביאים לצמיחת אלפי עצים בשנה.

חיות חמודות- טמיאס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
טמיאס | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

45. וולבי לבן 

באורך ממוצע של 90 סנטימטרים, הוולבי קצת מזכיר קנגורו לא מפותח, אבל אתם יודעים מה אומרים: דברים טובים באים באריזות קטנות. רגליו האחוריות והחזקות משמשות לא רק לניתור מהיר, אלא גם לבעיטת תוקפים פוטנציאליים כמו  כלבי בר, שועלים וחתולי רחוב. כשהוא כבר נאלץ לברוח, הוא בוחר באסטרטגיה מבלבלת הכוללת ניתור בזיגזוגים שתעשה לכם סחרחורת.

איפה בעולם: מזרח אוסטרליה, ניו זילנד וטזמניה.
שכיחות בעולם: ללא חשש.
מעניין לדעת:  בכל קבוצה זכר אחד בלבד. כשהגור מגיע לגיל שנתיים, הוא מגורש מהלהקה על ידי אותו שליט.

חיות חמודות- וולבי לבן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
וולבי לבן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

46. ארמדיל

עם מבנה גוף כה מוזר, לא מפתיע לגלות שהארמדיל הוא בן דודו של דוב הנמלים. גם הוא ניזון מחרקים, ובנוסף מחסרי חוליות. ברגע שבו יחושו סכנה יתכדררו המינים הקטנים, באורך 75 סנטימטרים, לתוך שריון מפואר. לגדולים מבינהם נותר רק לנוס על נפשם.

איפה בעולם: יבשת אמריקה.
שכיחות בעולם: על סף היעלמות, אם בשל הרס מרחב המחיה או בגלל מוות - בידי ציידים או בידי כלבים ובגלל הריגתם לא בכוונה בכבישים.
מעניין לדעת: בני שבט המאיה הקדום שהארמדיל נוצר בעקבות נקמה של אל השמש באלים אחרים וסוררים. בניסיון ללמד אותם לקח הוא הפך אותם ליצורים אלו בעלי השריון.

חיות חמודות- ארמדילו (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ארמדילו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

47. למור קטה

משמעות השם למור בלטינית היא "רוח רפאים", המרמז על היותו יצור לילי בגודל חתול שחולף במהירות הבזק כצל בין הענפים. הלמור, למשפחת הקופיפים, משקיע את כל זמנו ומרצו בטיפוח הפרווה שלו, לא מעט בזכות איברי גוף שנראים כאילו יועדו לכך: בכפותיהם קיים טופר מיוחד להברשת השיער, ושיני הלסת התחתונה  פרושים כמסרק עדין. עוד הופתענו לגלות כי בכל קבוצה קיימות נקבות דומינטטיות, המגרשות את החלשות מהן בזמנים קשים. לא נעים.

איפה בעולם: האיים מדגסקר וקומורו.
שכיחות בעולם: סכנת הכחדה, בעיר לאור סחר בחיות מחמד.
מעניין לדעת: עיני הצאצאים כחולות במקור, אך הופכות לצהובות בבגרותם.

חיות חמודות- למור (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
למור | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

48. סנאי הקרקע

להבדיל מסנאים שוכני העצים, מסוגלת משפחת סנאי הקרקע המגוונת להלך על רגליהם האחוריות לפרק זמן ממושך, כך הם זוכים להציץ מעבר לשיחים ולזהות סכנות. העובדה שהם שוכני קרקע גורמת להם גם להיות חברותיים יותר ולחיות יחד במבנים חברתיים מורכבים.

איפה בעולם: בכל העולם, במיוחד בצפון אמריקה וגם בישראל.
שכיחות בעולם: בשפע.
מעניין לדעת: מינים אחדים של סנאי הקרקע נחשבים לבעלי החיים בעלי טמפרטורות הגוף הנמוכה ביותר הידועה כיום אצל יונקים.

חיות חמודות- סנאי קרקע (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
סנאי קרקע | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

49. טימרין לבן קודקוד

הטימרין הוא בן משפחת המרמוסטיים, במשקל של פחות מחצי קילו. סוג של קוף נודד שלא יורד מצמרות העצים, והנקודה הכי נמוכה שתוכלו להבחין בו היא בגובה של חמישה מטרים. כשעה וחצי בדיוק לאחר שהשמש עולה הם יוצאים כלהקה ומחפשים את הפירות הטובים ביותר, ובין לבין לוקחים הפסקות ארוכות עד לרדת החשיכה. בראש הקבוצה ניצבים זכר ונקבה שווים במידת השפעתם. קופים מזדמנים מצטרפים מידי פעם לשבט אך ההיררכיה קבועה וברורה.

איפה בעולם: עד 1,5000 מטרים מגובה פני הים בצפון קולומביה. 
שכיחות בעולם: בשנת 1973 הוכרז הטימרין לבן הקודקוד כמין בסכנת הכחדה, לאחר שעשרות אלפים מהם יוצאו לארה"ב לצורך מחקר רפואי. כשכבר טיפלו באיום הזה, התחיל בירוא יערות הגשם וסחר בטימרין כחיית מחמד.
מעניין לדעת:  הקוף לפעמים את הציצית הלבנה מול נקבות, רק כדי להיראות גבוה יותר. הוא עדיין לא מבין שהטריק הזה לא עובד.

חיות חמודות- טמרין לבן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
טמירין לבן קודקוד | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

 50. כלב ים

טורפים ממשפחת היונקים, שבהיעדר רגליים נאלצים לנוע גם ביבשה על הגחון באמצעות סנפירים ושרירי הבטן בלבד. זה אולי לא נוח, אבל אין ספק שזה הופך את כל העסק לדי מצחיק. גם השפם של כלבי הים לא רק מעלה חיוך: הוא גם מהווה את איבר החישה המפותח ביותר שלהם. בזכות הסנפירים הקדמיים, המשמשים להם כהיגוי, הם שוחים מהר יותר מאריות ים ושאר קרובי משפחתם.  גם מערכות הצלילה והשחייה שלהם מותאמות לאפשר להם להגיע לעומקים ניכרים ולזמן רב.

איפה בעולם: מינים שונים חיים בכל רחבי האוקיינוסים, באגמים ובקטבים.
שכיחות בעולם: חלק מכלבי הים אינם מצויים בסכנת הכחדה, ומנגד אחרים כבר נכחדו.
מעניין לדעת: שלא כדרכם של יונקים, הם שמורים את שק האשכים בתוך גופם.

 

אין תמונה
כלב ים

51. סוריקטה 

כמעט אי אפשר לחשוב על הנמייה החמודה לבדה, מבלי לדמיין אותה בלי עשרים חברים סביבה. בין בעלי חיים אלו קיימת ערבות הדדית כמעט מלאה, והם גרים יחדיו צדים יחד מזון, חופרים יחד מחילות משותפות ואפילו חולקים יחד בית שימוש מוגדר. אבל לא רק זה גורם לנו לחבב אותם: כשאנחנו מדמיינים אותה עומדת על שתי רגליה ונותנת לנו מבט פולני,  אנחנו מיד נזכרים בטימון מ"מלך האריות"

איפה בעולם: מדבריות קלהארי בדרום אפריקה.
שכיחות בעולם: ללא חשש.
מעניין לדעת: מקומיים מאמינים כי הסוריקטה היא סוג של חיה קדושה, וביכולתה להגן על הכפרים שלהם משדים, או ממפלצות שעלולות לתקוף בעת הליכה לבד ביער.

 

חיות חמודות- סוקריטות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צילום: אימג'בנק / Thinkstock
>> לכל כתבות המגזין