יער עתיק ועצום בגודלו התגלה בתוך בולען בעומק של כ-200 מטרים מתחת לאדמה, בלב היערות שבדרום-מערב סין. התעלומה התת-קרקעית התגלתה במקרה על ידי צוות מחקר של מערות במאי אשתקד. עם זאת, בולענים ענקיים אינם יוצאי דופן באזורים האלו בסין, והתופעה נקראת בשם "טיאנקנג" או "בורות שמימיים" בסין.
עוד ב"מדע וסביבה" - סיקור N12
- קנדה בוערת: כ-35 אלף פונו מבתיהם, מיליונים תחת עשן כבד
- ההרים הגבוהים בעולם עומדים בפני משבר חסר תקדים
- "חוף נקי": איזה חוף נבחר לנקי ביותר בישראל?
היערות באזור האוטונומי גואנגשי ג'ואנג שבדרום-מערב סין, שם נמצא הבולען, נבחר לאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, שם תיארו את האזור בתור "הטריטוריה של המערות ושל הגשר הטבעי הארוך בעולם". חוקרים סבורים שביער הפרימיטיבי ניתן יהיה למצוא מיני צמחים ובעלי חיים שלא ידועים לאדם.
סוכנות הידיעות שבבעלות ממשלת סין, Xinhua, פרסמה דוח רשמי לפיו התגלית החדשה מביאה את מספר הבולענים במחוז ל-30. מהנדס בכיר במכון לגיאולוגיה של סין אמר לסוכנות הסינית כי באתר יש "יער פרימיטיבי שמור היטב בתחתית" וכי יש שלוש מערות המסונפות לו. גודלו של הבולען עצום במיוחד – אורך של 306 מטרים, רוחב של 150 מטרים ועומק של כמעט 200 מטרים. הנפח שלו עולה על חמישה מיליון מטרים.
צ'ן ליקסין, שעומד בראש צוות משלחת חקר המערות, אמר שצמחי הצל הצפופים שגדלים בתוך הבולען מגיעים כמעט עד לסופו והוסיף כי העצים העתיקים הגדלים בתחתית מגיעים כמעט ל-40 מטרים. המשלחת של החוקרים לבור ירדה בסנפלינג ליותר מ-100 מטר עומק ועשתה "טרק" שארך כמה שעות כדי להגיע לקרקעית הבור.
הנוף בפארק הלאומי שבגואנגשי ג'ואנג הוא אזור קארסטי, כלומר כזה שמורכב מאבן גיר. הבולענים נוצרים בדרך כלל מהתמוססות הסלע על ידי מי תהום, והם נפוצים באזור. עם זאת, היער הייחודי שנמצא בתחתית הוא יוצא דופן - הוא נראה כמו משהו שנלקח מסרטי פנטזיה. היער הצליח לגדול בשל צורת הבור, שמאפשר למספיק אור להיכנס פנימה לעומק.