תייר אמריקאי נעצר לאחר שהצליח להגיע לחופיו של אחד האיים המסוכנים והמנותקים ביותר בעולם – האי צפון סנטינל. על פי הדיווחים, מיכאילו ויקטורוביץ' פוליאקוב, יוטיובר בן 24, השאיר על החוף קוקוס ופחית קולה – מה שנתפס כניסיון ליצירת קשר עם הילידים שמתגוררים במקום. הרשויות בהודו לא התרשמו.
פוליאקוב הובא למעצר בעקבות ניסיונו השלישי להגיע אל האי, שנחשב שטח סגור ושמור על ידי חיל הים ההודי. ממצאי החקירה חשפו כי היוטיובר – שמוכר גם בכינוי "Neo-Orientalist" – ניסה להגיע לאי כבר פעמיים קודם לכן: באוקטובר האחרון בעזרת קיאק מתנפח, ומאוחר יותר בינואר דרך קבוצת איים סמוכה. בפעם השלישית, לעומת זאת, הוא הצליח.
‘Idiotic’ US tourist who left Diet Coke for remote Andaman Islands tribe that killed last visitor is YouTube daredevil who also visited Taliban https://t.co/c1RyUdyLW7 pic.twitter.com/LjjosltAap
— New York Post (@nypost) April 3, 2025
על פי המשטרה, זה היה מבצע מתוכנן לפרטי פרטים: פוליאקוב הגיע לאי, נשאר שם כחמש דקות ותקע במשרוקית במטרה לעורר תשומת לב. הוא הסתלק משם לאחר מכן וכשחזר ליבשת, נעצר ונלקחה ממנו מצלמה שבה תיעד את הרגעים. גורמים המעורים בפרטים ציינו כי פוליאקוב טען להגנתו כי הוא "מייצג את ארצות הברית".
עוינות קיצונית לזרים: ההיסטוריה הקשה של הסנטינלים
האי צפון סנטינל ממקום במפרץ בנגל, בין הודו לתאילנד, והוא ביתם של בני שבט הסנטינלים: ילידים שלפי ההערכות לא קיימה קשר עם העולם החיצון במשך אלפי שנים. אוכלוסיית האי מוכרת בתוקפנותה כלפי זרים ונוהגת להגן על שטחה בעזרת נשקים פרימיטיביים, כמו קשתות, חיצים וחניתות.
עד היום לא ברור בדיוק כיצד הסנטינלים יישבו את האי – ששוכן כ-50 ק"מ מהאי הקרוב בקבוצת האיים אנדמן, וכ-1,200 ק"מ מהיבשה ההודית. סברה אחת גורסת שאבות אבותיהם של הילידים נדדו לאזור בתקופה שבה מפלס הים היה נמוך יותר, וניתן היה לעבור רגלית מאזור שבו שוכנות כיום תאילנד ומיאנמר.
מקור ההסתגרות העיקשת של הסנטינלים ככל הנראה נעוץ במפגש טראומטי עם "האיש הלבן" שהתרחש בשנת 1880, אז קצין בצי המלכותי הבריטי בשם מוריס וידאל פורטמן נחת אז באי וחטף שני ילדים וזוג זקנים במטרה לחקור את בני השבט. עד מהרה, הרביעייה חלתה במחלות שאין להם חסינות טבעית אליהן – ככל הנראה תוצאה מבידוד של אלפי שנים. השניים המבוגרים מתו והצעירים שרדו. בהמשך הוחלט להחזיר את החטופים הצעירים בחזרה למקום מוצאם.
קיים חשד כי בעקבות החזרת הילדים לאי, חלק מבני השבט נדבקו במחלות כמו שפעת או חצבת – מה שעשוי היה להוביל לתמותה. לפי הסברה הזו, אנשי השבט ששרדו פיתחו עוינות קיצונית כלפי זרים וכך גם בדורות הבאים.
Sentinel del Norte es una pequeña y remota isla en medio del océano Índico. Este territorio de la India es uno de los lugares más aislados del planeta. De unos 60 kilómetros cuadrados, está habitada por una hostil tribu, independiente y extremadamente peligrosa. #curioso pic.twitter.com/Zslpgv4gLF
— AdrielBC (@AdrielBosch) April 1, 2025
לאורך השנים היו מספר מקרים בהם בני השבט הרגו זרים שהגיעו לאי צפון סנטינל, כולל דייגים שנסחפו לחוף בטעות. בשנת 2018, הסנטינלים הרגו את ג'ון אלן צ'או, מיסיונר אמריקאי שהגיע למקום באופן בלתי חוקי בניסיון להמיר את דתם של הילידים לנצרות.
בני השבט הבריחו את צ'או פעמיים, ובפעם השלישית ככל הנראה הרגו אותו. לפי הפרסומים, דייגים שהובילו אותו לאי סיפרו שראו את הסנטינלים גוררים את גופתו של צ'או על החוף וקוברים אותה באדמה. ביומנו של המיסיונר, שחלקים ממנו פורסמו לאחר מותו, הוא כתב על תחושת השליחות שלו וקרא לאי "המבצר האחרון של השטן". גופתו מעולם לא הוחזרה מהאי.
תגובות