בעוד אנחנו הישראלים חגגנו את השנה האזרחית החדשה עם כוס שמפניה ומקסימום נשיקה בחצות, במדינת קולורדו שבארה"ב קיבלו מאות צעירים נלהבים את 2014 עם כניסתו לתוקף של החוק החדש וההיסטורי המאפשר קנייה ומכירה של מריחואנה לכל אדם מתחת לגיל 21 לשימוש עצמי, באופן חוקי לחלוטין.
לפי נתוני אגף האכיפה למריחואנה העוסק ברגולציה של הענף במדינה, יותר מ-300 עסקים בקולורדו כבר החלו לקבל את האישורים המתאימים כדי למכור את הסם באופן חוקי, אך רק עשרות בודדות מתוכם הספיקו להשלים את הבדיקה הקפדנית ולסיים את הליך האישור בזמן כדי לפתוח את דלתותיהם כבר ביום הראשון של השנה החדשה. רוב החנויות שנפתחו עד כה, הן בבירת קולורדו, דנבר. חנויות נוספות עתידות להיפתח בשבועות והחודשים הקרובים גם באיזורים נוספים ברחבי המדינה.
הכפור ברחובות קולורדו לא מנע מחובבי הצמח מלהתייצב ולעמוד בתור, אלא שחלקם הביעו אכזבה מהרכישה. בשל ההתנפלות, חלק מהחנויות הגבילו את כמות הרכישה לכמות קטנה בלבד, העלו את המחירים דרסטית ואף סגרו מוקדם יותר לאחר שהקונים חיסלו את האספקה. אבל מסתבר שלא רק הביקוש הגדול הביא למחירים היקרים משום שמריחואנה חוקית היא דבר יקר בפני עצמו – כ-15 דולר לגרם (כמעט כפול ממחיר מריחואנה רפואית במדינה), במזומן בלבד.
יוסי, ישראלי המתגורר בדנבר מרוצה מהחוק. "האמת היא שעוד לא הספקנו לחגוג את החוק החדש, אבל היינו במסיבה ענקית בלילה של הסילבסטר ואין ספק ש'הריח של השנה החדש היה באויר'", הוא מספר וצוחק. "מבחינת המדינה אני חושב שזה מאד חיובי. זה ענף מאד רווחי שייצור המון הכנסות ממסים, עליה רצינית בתיירות וכל מה שסובב לזה. כל עוד ידאגו שהכל יהיה 'מוגבל' כמו צריכת אלכוהול מבחינת נהיגה, גיל ועישון ציבורי - אני חושב שזה יתרום לכולם".
אבל לא כל תושבי המקום מרוצים מהחוק החדש. ראם בשארי, זמר ישראלי המתגורר בדנבר מספר כי רבים מהתושבים דווקא כועסים על המהלך. "יש כמה חנויות שפועלות בעיר כבר כמה שנים, אלא שבעבר זה לא חוקי והן היו נסגרות ונפתחות פעם אחר פעם ועכשיו כשהחוק נכנס לתוקף זה פשוט מעוגן בחוק ובכמה מהחנויות יש תורים ארוכים", הוא מספר ומציין שהוא עצמו אינו מרוצה מהחוק, "אנשים מאוד כועסים על החוק. הייתה פה מלחמה מאוד רצינית נגד סיגריות ונעשתה התקדמות יפה בנושא, ואחרי כל זה הופכים את המריחואנה לחוקית ואופנתית. זה מאוד צורם".
החשש הגדול ביותר בקרב האזרחים הבוגרים, הוא מסביר, הוא זליגת הרחבת השימוש במריחואנה בקרב בני נוער. "הדבר הכי אבסורד זה שעם מס הקנייה שגובים אמורים לממן בנייה של בתי ספר. הפחד הכי גדול הוא שתלמידי בתי ספר יראו את המריחואנה בצורה חיובית הרבה יותר בעקבות החוק ויתחילו לעשן בגילאים מוקדמים מאוד", הוא מסביר.
העישון מותר - גם לתיירים
אם בכל זאת החלטתם לארוז את המזוודות ולהגיע לביקור בדנבר - הנה כמה פרטים שכדאי לדעת. בעוד אזרחי קולורדו מורשים לרכוש בכל פעם כמות של עד 28 גרם, תייר מעל גיל 21 יוכל לרכוש רבע מכך, כ-7 גרם. מדובר בכמות מכובדת בפני עצמה, בעיקר בהתחשב בעובדה שניתן לפקוד את החנות כמה פעמים שתרצו ובכך שחל איסור להוציא את הסם מחוץ למדינה - והשלטים בשדה התעופה של דנוור ידאגו להבהיר לכם את זה.
אם חשבתם שלא תצליחו לאתר את החנות הקרובה למקום בו אתם שוהים, אל חשש - את החנויות לא תהייה לכם בעיה לאתר. לפחות לא בעיר דנבר, שם דואגים ברשויות לפרסם מפת גוגל המציגה את כל החנויות בעלות הרישיון. כמו כן, גם עיתון ה"דנבר פוסט" מאתר את החנויות שנפתחות ומעדכן אותן פה.
בדומה לקופי שופס של אמסטרדם, את הצמח ניתן לרכוש בחנויות בצורות שונות: בצורתם המקורית - פרחי מריחואנה, בצורת סיגריה מגולגלת ובמוצרים נוספים כמו עוגיות ועוגות. אלא שבניגוד לאמסטרדם, בקולורדו לא תוכלו לעשן ברחוב, במסעדה או באופן פומבי אחר. במדינה חל איסור על צריכת המריחואנה במקומות ציבוריים ורק ברבע מחדרי המלון במדינה מותר לעשן. ובכל זאת, התיירים מוצאים פתרון. קבוצת מבקרים מנברסקה למשל סיפרה ל"ניו יורק טיימס", כי בכוונתם לנסוע למגרש חנייה עם ברכב ולעשן בתוך המכונית, אחרים הסבירו שעוגיות מריחואנה ומוצרים אחרים המכילים את הצמח פותרים עבורם את הבעיה.
אבל קולורדו היא לא המדינה היחידה בארצות הברית בה מתחילים השנה לאפשר צריכת מריחואנה לשימוש עצמי, החוק החדש אושר בשנה שעברה גם במדינת וושינגטון, אלא שבדנבר פשוט פעלו מהר יותר כדי ליישמו. בוושינגטון עתידות החנויות לממכר מריחואנה לשימוש עצמי להיפתח רק בהמשךהשנה.
המהפכה הירוקה החלה כבר בחודש שעבר בדרום אמריקה, כשכעישון המריחואנה לשם הנאה הוגדר כחוקי באורוגוואי. שם עתידים להציע בעוד כשלושה חודשים למכירה את הצמח הירקרק בבתי המרקחת תחת פיקוח המדינה לכל אדם שאינו קטין.