חולים קשים בווירוס הקורונה ששהו בתרדמות ממושכות במחלקה לטיפול נמרץ באנגליה, הודו שהיו מאחלים לעצמם למות, כך על פי רופא בריטי בכיר.
ד"ר זודין פוטוצ'ארי, יועץ לטיפול נמרץ בבית החולים המלכותי בלונדון, אומר כי הטראומה הנפשית והגופנית שנובעת מהבידוד היא הרסנית, והחולים עומדים בפני דרך ארוכה וכואבת עד להחלמה.
כאשר החולים מונשמים ונמצאים בתרדמת, הם נאבקים במצב תודעתי משתנה, הגורם להם לסבול מהזיות ותעתועים המובילים לבלבול. לדברי פוטוצ'ארי, "יש חולים שיוכלו להגיד בעוד שנתיים-שלוש שהם שמחים לחיות. יש כאלה שיגידו שהיו מעדיפים למות, זה תלוי איך אנשים מגדירים איכות חיים טובה".
לדבריו, תהליך ההחלמה הוא קשה, גם בגלל אופי המחלה אבל גם בגלל התרופות האינטנסיביות הנדרשות כדי לטפל בה.
כאשר חולה נמצא בתרדמת, הבעיה העיקרית היא שהשרירים שלו כל כך מותשים, כך שהחולים נאבקים כדי לבלוע מזון או מים. חולים בתרדמת בגיל העבודה מאבדים שרירים לפני שומן, כאשר כ-2-3 אחוז מסת שריר יורדת מדי יום, מה שאומר שחולה במשקל של 90 קילו יורד מדי יום קילו או שניים.
חלק מהחולים זקוקים לטכניקות פולשניות כדי לעזור להם לנשום וכן צינורות האכלה, כי הם לא מסוגלים לאכול ולשתות בכוחות עצמם.
בנוסף, המטופלים נאבקים במצב תודעתי משונה, סובלים מאשליות והזיות, ואינם יודעים מה קרה להם ומי האנשים שבאים לבקר אותם. על פי ד"ר פוטוצ'ארי, שהנו גם מרצה בכיר לרפואת טיפול נמרץ באוניברסיטת לונדון, לחולה שהיה בתרדמת במשך 10 ימים צפויים חודשים רבים של התאוששות בבית החולים.
כאשר חולים שהיו בתרדמת משתחררים מבית החולים, הם עדיין זקוקים לשיקום אינטנסיבי. לרוב בין שנה לחמש שנים לאחר מכן, הם עדיין עשויים להזדקק לעזרה בפעולות יומיומיות כמו קימה מהמיטה והליכה לשירותים. ישנם חולים שהיו בתרדמת שאינם מסוגלים עוד לעבוד.
"רבים מהמטופלים שלנו שנדבקו בווירוס הקורונה מגיעים ממקצועות של עבודה פיזית, והם ייאבקו לחזור ולעשות אותה, ביניהם גם הרופאים והאחיות שלנו שנדבקו", אומר פוטוצ'ארי. "בסופו של דבר הם סובלים מהזיות, יש להם הפרעות פוסט טראומטיות ולעיתים קרובות סובלים מחרדה ודיכאון, שיכולים להימשך שנים על גבי שנים".
ההשפעות הפיזיות ארוכות הטווח של הנגיף על החולים עדיין נחקרות על ידי מומחי ברחבי העולם. חלק מהחולים יסבלו מנזק תמידי לריאות, לכליות, ללב ואף מנזק מוחי. חודשים אחר כך הם עדיין יסבלו מבעיות נשימה, עייפות וכאבי שרירים, כך על פי מומחים.
ממשלת בריטניה עורכת מחקר בימים אלו בקרב אלפי חולים, שיהיה "מוביל בעולם", על ההשפעות ארוכות הטווח של נגיף הקורונה, בהשקעה של 8.4 מיליון ליש"ט. החוקרים יאספו דגימות דם וריאות כדי להעריך את השלכות הנגיף, ובנוסף יבחנו דרכים אפשריות לשיפור בריאותם הנפשית של החולים.