כחמישית מהגידולים החקלאיים בעולם מושמדים על ידי פטריות טפיליות מדי שנה, ונתון זה צפוי להמשיך ולגדול – מה שעלול להעמיד את אספקת המזון העולמי בסכנה, כך לפי מחקר חדש שפורסם בכתב העת "Nature". "מדובר באיום אסטרטגי של ממש על הביטחון התזונתי שלנו", הסביר ד"ר אסף צחור, מרצה בכיר בבית הספר לקיימות באוניברסיטת רייכמן.
לפי המחקר, ההתחממות הגלובלית מחריפה את המשבר בכך שהיא מסייעת להתפשטות הפטריות. הפטריות עוברות אבולוציה במטרה להתאים את עצמן לאקלים חם יותר ובכך הן מפתחות עמידות ומתפשטות לאזורים וסוגי יבולים שהן טרם תקפו בעבר. "הבעיה חמורה מאוד, והיא רק תלך ותחמיר ככל שההתחממות הגלובלית תימשך", סיפר צחור.
"הכמויות של היבולים שמושמדות כל שנה הן עצומות", הוא מוסיף. "יש מדינות שבהן הבעיה הזו משפיעה על ביטחון המזון כבר היום. גם בישראל יש לנו מכות של פטריות מסוגים שונים שתוקפות יבולים - זה מקשה גם על החקלאים הישראלים. הבעיה הזו היא משהו שהיינו רוצים לראות את מקבלי ההחלטות דנים בו, ובישראל הוא לא זוכה לתשומת הלב הנאותה".
פטריות הן הגורם שמשמיד את הכמות הגדולה ביותר של יבול ברחבי העולם. בשנים האחרונות מגדלים איבדו בין 10% ל-23% מהגידולים שלהם לפטריות תפיליות. האבידות גדולות במיוחד בחמשת הגידולים המרכזיים לאנושות, אורז, חיטה, סויה, תירס ותפוחי אדמה.
"אנחנו מזהירים שאנחנו יכולים לראות קטסטרופה בריאותית גלובלית כתוצאה מההתפשטות המהירה של זיהום פטרייתי", אמרה מחברת המחקר פרופ' שרה גור ל"גארדיאן". אווה סטוקנברוק, שותפה נוספת לכתיבת המחקר, הוסיפה: "האנושות מתמודדת עם אתגרים חסרי תקדים לאספקת המזון ככל שהאוכלוסייה האנושית גדלה. אנחנו כבר מאבדים כמות יבול שיכולה לקיים מיליוני אנשים, והמגמה הזו עלולה להחריף בעולם שמתחמם".