טרגדיה בעיראק: אושיית רשת צעירה נחטפה על ידי בני משפחתה ונרצחה, והכל בגלל שהעזה לעזוב את המדינה ולעבור לטורקיה עם בן זוגה. ממצאי חקירת המשטרה חשפו כי טייבה אלאלי (Alali), טיקטוקרית עם יותר מ-37 אלף עוקבים, נחטפה לאחר שחזרה למולדתה כדי לעודד את נבחרת הכדורגל הלאומית בטורניר גביע המפרץ לאומות, שנערך בתחילת חודש ינואר.
במהלך ביקורה של אלאלי בעיראק, הטיקטוקרית נפגשה עם אמה המתגוררת במחוז אל-קאדִסִיָּה, דרום המדינה. לפתע, אביה ובני משפחה אחרים התנפלו עליה, גררו אותה מהמקום בניגוד לרצונה ואף סיממו אותה. גורמים המעורים בפרטי הפרשה סיפרו שכאשר אלאלי התעוררה, אביה הודיע לה שהיא נשארת בעיראק.
@tubaal1i احد يطلعني من اغاني المنختب #كأس_العالم #قطر٢٠٢٢ #المونديال #مريام_فارس #السعودية #السعوديه #الارجنتين #العراق❤️ ♬ الصوت الأصلي - Tuba
@tubaal1i بقيت اخاف #مسلم #بقيت_اخاف ♬ original sound - Noor Alfaraj
חוקרי המשטרה טוענים שאלאלי ואביה – שפרטי זהותו לא הותרו לפרסום – נקלעו לעימות קולני בביתם ומאוחר יותר באותו יום, הוא התגנב לחדרה וחנק אותה למוות. לאחר מכן, הוא הסגיר את עצמו למשטרה וטען כי רצח את אלאלי כדי "לשטוף את הבושה" ממשפחתו.
אלאלי עזבה את עיראק בשנים האחרונות והיגרה לטורקיה, שם היא חיה עם בן זוגה ממוצא סורי. בעקבות הדיווחים על מותה, הסרטונים האחרונים שלה בטיקטוק הוצפו באלפי תגובות – חלקן מגולשים שלא הבינו מה גרם לה לחזור לעיראק ואחרות מאנשים שקיוו שבית המשפט יעניש את אביה בחומרה.
#بغداد
— Iraqi Women Rights (@iwro_org) February 5, 2023
جانب من الوقفة الاحتجاجية
اليوم أمام مجلس القضاء الأعلى
التي طالبنا فيها بالقصاص من قاتل #طيبة_العلي
و #الغاء_المادة_409 #حق_طيبة_العلي#حقوق_المرأة_العراقية pic.twitter.com/01AsHTRgzH
@tubaal1i #istanbul #turkey #couple #fyp ♬ Turkish mashup - Turkish speedsongs >>>
על פי חוק העונשין העיראקי, ניתן לגזור דין מוות על אדם שהורשע ברצח. למרות זאת, ייתכן שבית המשפט יטיל על אביה של אלאלי עונש קל מכיוון ש"כבוד" נחשב נסיבות מקלות בעברות מסוימות – כולל רצח בן או בת משפחה.
"סעיף 409 לחוק העונשין קובע ש'כבוד' מהווה סיבה מקלה על פשעי אלימות שבוצעו נגד בני משפחה", מצוין בחוק. "הסעיף מאפשר עונשים מקלים במקרים של 'רצח על רקע כבוד', במידה והייתה פרובוקציה או אם לנאשם היו 'מניעי כבוד אחרים'". יש לציין שאין בחוק הגדרה ברורה לגבי אותם 'מניעי כבוד' ולכן, מה שמאפשר מרחב גדול של פרשנות לסעיף החוק. מאז התפוצצות הפרשה, פרצה מחאה מחוץ לבית המשפט העליון בבגדאד, שם נשים קוראות להחמיר בעונשו של האב.