אירמגרד פורכנר, שכונתה "מזכירת הרוע", מתה בגיל 99. פורכנר שימשה מזכירה וקלדנית של מפקד מחנה הריכוז שטוטהוף בצפון פולין בזמן מלחמת העולם השנייה. הרשויות אישרו כי היא מתה ב-14 בינואר, אך הידיעה על מותה פורסמה רק כעת.

מותה הגיע זמן קצר לאחר ניסיונה הכושל לערער על הרשעתה בסיוע לרצח של יותר מ-10,000 אסירים במחנה הריכוז. עורכי דינה טענו בדיון שנערך בלייפציג בחודש יולי האחרון כי אין ראיות מובהקות לכך שידעה על ההרג ההמוני שהתרחש בשטוטהוף. בית המשפט דחה את הערעור בחודש אוגוסט – וההכרעה הפכה לסופית.

המשפטן אונור אוזאטה, שייצג שלושה ניצולים מהמחנה, בירך על ההחלטה המשפטית. "המזכירה הורשעה בצדק בסיוע לרצח", אמר. "הכרעת הדין המחייבת היא רגע מספק במיוחד עבור מרשיי – הם מעולם לא ביקשו נקמה או גמול".

פורכנר עבדה במחנה לפני שמלאו לה 21, ולכן נשפטה בבית משפט לנוער. היא הוצבה במחנה בגיל 18 ושירתה תחת פיקודו של מפקד מחנה שטוטהוף, פאול ורנר הופה, בין יוני 1943 לאפריל 1945. עבודתה כללה תיעוד, תמלול ודיווח ישיר למנגנון הרצח של ה-SS.

שותפה לפשע: המשפט של אירמגרד פורכנר

מחנה הריכוז שטוטהוף פעל מתחילת מלחמת העולם השנייה בספטמבר 1939 ועד לשחרור המחנה על ידי הצבא האדום בינואר 1945. מספר האסירים שהובאו למחנה לאורך אותם שנים עומד על יותר מ-110 אלף, מתוכם יהודים, פולנים ואסירי מלחמה. במהלך שנות פעילותו של המחנה, יותר מ-65 אלף בני אדם מצאו בו את מותם – רבים מהם כתוצאה מהוצאות להורג, תנאי מחיה קשים ורעב. כ-28 אלף מהקורבנות היו יהודים.

View this post on Instagram

A post shared by Stutthof Memorial & Museum (@stutthof)

למרות עדויות רבות נגדה, פורכנר טענה לאורך כל המשפט כי לא ידעה דבר. "אני מצטערת על כל מה שקרה. אני מצרה על כך שהייתי בשטוטהוף באותה תקופה. אין לי מה להוסיף", אמרה ב-6 בדצמבר – בפעם הראשונה שדיברה מאז פתיחת המשפט ב-2021.

במהלך המשפט, התביעה ביקשה עונש מינימלי – שנתיים על תנאי. אך במשפט ההיסטורי העיקר היה ההכרה. ההכרה בכך שגם מי שלא החזיק נשק, אלא רק הקליד את הפקודות – שותף לפשע.