"ראיתי זוועות שאי-אפשר להעלות על הדעת בזמן שהייתי ב-731. הייתי חייב לדבר על זה – למען הילדים, הנכדים והנינים שלי": חייל לשעבר בצבא היפני הקיסרי שבר שתיקה אחרי יותר מ-70 שנות וחשף את הדברים האיומים שראה בזמן שהוצב במנצ'וריה, צפון-מזרח סין, במתקן צבאי שהוגדר על ידי רבים בתור "האושוויץ של יפן".

הִידֵאו שימיצוּ, כיום בן 93, סיפר בריאיון כי הוא נשלח לעיר חַרְבִּין כשהיה צוער בן 14. הוא הובא למחנה סודי שפעל תחת מסווה של מנסרה ומתקן לטיהור מים. אולם, בפועל הצבא היפני הקיסרי ערך במקום ניסויים אכזריים בבני אדם – כולל בין היתר שבויי מלחמה, נשים בהיריון ואפילו ילדים.

המקום פעל בין השנים 1945-1936, תחת פיקודו של שירו אישיאי – שתואר בתור ה"יוזף מנגלה של צבא יפן". קציני רפואה ומומחים אחרים ערכו במקום ניתוחים במטופלים בהכרה מלאה, גרמו להם לכוויות קור, חשפו אותם למחלות מין ומחלות מדבקות אחרות, קטעו להם את הגפיים, קצרו את איבריהם הפנימיים והתעללו בהם באכזריות איומה. עד היום לא ברור בדיוק כמה אנשים נספו ונרצחו כתוצאה מפועלה של יחידה 731, אולם ההערכה היא שמניין הקורבנות במחנה עצמו עומד על 10,000 לפחות – ומספר האנשים שמתו כתוצאה מניסויים שהיחידה ערכה בנשקים ביולוגיים מוערך ב-300 אלף.

הסיוטים מ"בקתת העץ"

שימיצו סיפר בריאיון לאתר החדשות היפני The Asahi Shimbun כי הצורך שלו לדבר על הזיכרונות הקשים מהמחנה עלו בעקבות ביקור שלו ושל רעייתו במוזיאון מלחמה בשנת 2015. לדבריו, הוא ראה לפתע בין התמונות תיעוד של שרידי הבניין הראשי של "מפעל טיהור המים" במחנה. באותו רגע הוא סיפר לאשתו על כל הדברים הנוראיים שראה בזמן שירותו ביחידה 731.

"היינו קוראים להם, לאסירים, 'מארוטס' (בולי עץ). כל כך הרבה מהם מתו שם. עשינו אפילו ניתוחים על חיילים יפנים", טען שימיצו. "לאורך השנים תהיתי למה לכל הרוחות יחידה 731 עשתה כל כך הרבה דברים נוראיים".

View this post on Instagram

A post shared by History Uncovered (@realhistoryuncovered)

שימיצו התגייס לצבא יפן הקיסרי במרץ 1945, כמה חודשים לפני תום מלחמת העולם ה-2. לדבריו, הוא נשלח למנצ'וריה בקיץ של אותה שנה והגיע ליחידה יחד עם חמישה נערים נוספים. הגדרת תפקידו בהתחלה הייתה "טכנאי בהתלמדות". לדבריו, הוא חשב שהציבו אותו במפעל צבאי, אך תוך זמן קצר התברר לו ייעודו האמיתי במחנה.

"עדיין יש לי סיוטים לגבי היום ההוא ביולי, 1945, כשלקחו אותי לחדר עם כל הדגימות", סיפר בן ה-93. "זה היה מין אולם גדול, כמו אודיטוריום, בקומה השנייה של הבניין. הוא היה מלא במיכלים שקופים, חלקם בגובה של בן אדם מבוגר, שהכילו חלקי גופות משומרות בפורמלין. היו שם כמה גופות שחתכו אותן לשתיים לאורך, כדי שאפשר יהיה לראות את האיברים הפנימיים. היו שם עשרות מיכלים ואולי אפילו יותר, חלקן עם גוויות של ילדים. הייתי המום. חשבתי לעצמי: 'מי יכול לעשות דבר כזה לילד?'".

זאת הייתה הפעם הראשונה בחייו ששימיצו ראה גוויות והמראות הקשים השפיעו עליו מיד. הוא לא הפסיק לבכות בזמן שהאיש שלקח אותו לחדר הדגימות לא אמר דבר. "אני חושב שהביאו אותי לשם כדי לראות איך אני אגיב", טען הצוער לשעבר. "נחרדתי מהמחשבה שהם יגרמו לי לעשות דברים איומים".

בהמשך הריאיון, שימיצו ציין שהוא נשלח ליחידה כדי ללמוד כיצד לבצע ניתוחים במטופלים חיים. הוא הספיק להיות במקום במשך חודש, לפני שהאמריקאים הטילו את פצצות האטום על הירושימה ונגסקי. בשלב הזה, שימיצו נשלח אל מתקן המעצר במחנה – שכונה "בקתת העץ" – והצטרף למאמצי טיוח הפשעים שהתחוללו במקום. לטענתו, הוא קבר את שרידי העצמות השרופות של האסירים שהוצאו להורג, לפני שנמלט עם שאר אנשי היחידה בחזרה ליפן.

"אני חייב לומר את האמת"

שימיצו הוא לא הראשון שמדבר על הזוועות שהתחוללו ביחידה 731. לאורך השנים, מספר אנשים שהוצבו ב"מפעל טיהור המים" – כולל סוהרים, רופאים ומומחים אחרים – העידו בעילום שם כי בוצעו במקום פשעים נגד האנושות. כמו כן, ישנן כיום תמונות, מסמכים וראיות אחרות שמוכיחות את הזוועות שהתחוללו במחנה. למרות זאת, רבים עדיין מסרבים להאמין לשימיצו.

מאז פרסום הריאיון, שימיצו קיבל הודעות מטרידות ואיומים על חייו מפעילים לאומניים ביפן שמסרבים להאמין שחיילי המדינה התנהגו כך בתקופת מלחמת העולם ה-2. חלקם אף טענו ששימיצו הוא בכלל מתחזה. בתגובה לכך, בן ה-93 אמר: "אין להם שמץ של מושג איזה דברים מחרידים יפן עשתה לבני עמים אחרים ובמדינות זרות. זה לא משנה מה אנשים אומרים לי, אני חייב לומר את האמת. אחרת הדורות הבאים שלנו לא ידעו על זה דבר".