אשליה אופטית נדירה תועדה בימים האחרונים בשמי מונגוליה שמצפון לסין. בתיעוד שפורסם ברשתות החברתיות נראות "שלוש שמשות" זוהרות בשמיים במקביל. כמובן שמדובר באשליה ולא בשלוש שמשות אמתיות. התופעה נקראת "כלבי השמש".
התופעה מתרחשת בחורף, כאשר בימים קרים, נוצרים גבישי קרח באזורים נמוכים של האטמוספירה. כשגבישי קרח פונים בכיוון שונה מאחרים, למשל גבישים אופקיים ביחס לקרקע, נקבל כתמים בהירים משני צדי השמש. אלו הם כלבי השמש אותם ניתן לראות בתיעוד.
Sundogs! MN pic.twitter.com/ACibP1xCBC
— LeeA aka/Princess LeeA & Mom (@LeeA08061790) November 25, 2022
#SunDogs on my way home from work today. #PennellvilleNewYork #OswegoCounty pic.twitter.com/XRaAHztxN7
— ✨ (@SilentlyDark69) November 23, 2022
תופעה נוספת שיוצרים הגבישים היא הילה יפה מסביב לשמש. האור המגיע מן השמש פוגע בגבישי הקרח, ונשבר מהם בכיוונים מסוימים. התוצאה היא הילה אותה ניתן לראות מסביב לשמש או מסביב לירח. תופעה זו מזכירה אור העובר דרך מנסרה ונשבר לצבעים שונים. בפרט, זווית ההילה זהה לזווית השבירה הקטנה ביותר של האור העובר דרך מנסרה בצורת משושה.
במקרה של גבישי הקרח, ניתן לחשב זווית זו וערכה הוא 22 מעלות. האור המגיע אלינו מן השמש מכיל צבעים רבים, שחיבורם נראה לנו כאור לבן. זווית השבירה של כל צבע דרך גבישי הקרח תלויה בצבע שלה. לכן, חלקה הפנימי של ההילה הוא בעל גוון אדום, בעוד שחלקה החיצוני בעל גוון כחול. לסדר של גבישי הקרח יש משמעות בתופעה. פיזור אקראי שלהם באטמוספירה יניב החזרה בצורת הילה. שתי התופעות הללו הן רק חלק קטן ממשפחה רחבה יותר של תופעות אטמוספריות הקשורות לשבירת אור.
שלומי בושר - סטודנט לדוקטורט בהנדסת חשמל בטכניון. חוקר מצב מוצק מתקדם ואלקטרואופטיקה קוונטית. מתעניין בכל מה שקשור להנדסה, בפרט, אוירונאוטיקה, חלל והדפסת תלת מימד. מתנדב בעמותת "מדע גדול, בקטנה".