גבר מפרו מצא את מותו במעמקי האמזונס אחרי שנקלע לעימות עם שבט פרימיטיבי, כך לפי האקולוג האמריקאי פול רוזולי. רוזולי – שמארגן בין היתר סיורים ביערות הגשם באמריקה הדרומית – התייחס לתקרית בפודקאסט של ג'וליאן דוריי וטען שהחוקר המנוח פיתח אובססיה כלפי בני השבט הנידח, וניסה ליצור איתם קשר בכל דרך אפשרית.
רוזולי סיפר שעד היום ישנם כ-10,000 שבטיים שמתגוררים באמזונס ולא מודעים לחיים מחוץ ליערות הגשם. לדבריו, חלקם נמצאים תחת איום של חוטבי עצים שחודרים לשטחיהם והם יעשו הכל כדי להגן על עצמם – כולל להרוג את הפולשים. "אמנם אין להם נשקים מודרניים, אבל יש להם חיצים באורך של 180 ס"מ והטווח שלהם ארוך הרבה יותר מרובי הציד של חוטבי העצים", סיפר רוזולי.
לפי ההערכות, חלק מהשבטים באמזונס חיים באזור אלפי שנים והמנהגים שלהם זרים לחלוטין מאלו של האדם המודרני. הפער הזה יכול לעיתים להוביל לאסון, כך לפי רוזולי. "היה מקרה אחד בפאתי הפארק הלאומי במאנו (פרו) עם בחור מקומי שהתחיל להיכנס לג'ונגל ולהשאיר לשבטיים ערמות של בננות", סיפר האקולוג האמריקאי. בהמשך, הוא נתן לשבטיים גם כלים מודרניים כמו סכיני מצ'טה.
"חשוב להבהיר: לאנשים האלה אין מתכות. הם לא הגיעו לשלב הזה", הוסיף רוזילי. "אלו אנשים שמעולם לא החזיקו כפית ביד שלהם. אין להם נעליים או אפילו בגדים". אחרי בערך שנה שהוא השאיר להם פירות וכלים, האיש היה משוכנע שבני השבט כבר מכירים אותו ובוטחים בו. על כן, הוא לקח את מערכת היחסים בינו ובינם צעד אחד קדימה.
"האיש הזה התחיל להישאר באזור איפה שהוא הניח את המתנות ולחכות להם", סיפר רוזולי. "הם היו רואים אותו והוא היה רואה אותם. אחרי כמה זמן, הוא ממש הצליח ליצור איתם קשר. הוא בסך הכל ידע כמה מילים בשפה שלהם וזה הכל. יום אחד הוא נעלם ואחרי כמה זמן, מצאו אותו עם מלא חיצים בגוף. הם קוראים לזה שם 'חיצי דורבן'. הם ממש היו תקועים לו בגוף".
רוזולי טוען שהסיפור הפך מאז למיתוס בקהילת האקולוגים וחוקרי השבטים המרוחקים באמזונס – וגם דוגמה לאיש שהלך רחוק מדי עם האובססיה שלו לשבט הנידח. "עד היום אף אחד לא יודע למה הם הרגו אותו", סיפר האקולוג האמריקאי. "מבחינתו, הוא רק ניסה לעזור להם. הוא אהב את האנשים האלה מכל הלב. הוא היה מדבר תמיד על הזכויות שלהם ואיך אפשר לשמר את התרבות שלהם, אבל הוא לא באמת הבין אותם. יום אחד הוא עשה להם משהו, הם פירשו את זה כאיום, והם הרגו אותו בלי לחשוב פעמיים".