סוף עצוב: "איש הבורות", שחי ביערות האמזונס כ-60 שנה והיה השריד האחרון לשבטו, נמצא בשבוע שעבר מת בערסל בתוך בקתה על ידי הרשויות בברזיל. "גופתו של האיש הייתה מכוסה בנוצות", הסביר מומחה לשבטים הילידים, מרסלו דוס-סנטוס. "הוא חיכה למותו? מי יודע. מעולם לא הייתה איתו או עם קבוצה אחרת איזושהי תקשורת, אז אנחנו לא יכולים להיות בטוחים בסיבה".
לפי גורמים בסוכנות להגנה על השבטים הילידים בברזיל (FUNAI), "איש הבורות" קיבל את כינויו בגלל עשרות הבורות שחפר במהלך השנים בשטח שבטו ביער האמזונס. הם מצאו את גופתו במהלך סיור בטריטוריית הילידים 'טנארו', במדינת רונדוניה שבצפון-מערב המדינה, סמוך לגבול עם בוליביה - בכך תועדה ההיעלמות הראשונה של שבט בהיסטוריה של המדינה.
המומחה דוס-סנטוס מסביר שהשבט הילידי אליו השתייך עבר שתי מתקפות עיקריות – הראשונה כשחברי השבט מתו לאחר שצרכו סוכר מורעל, והשנייה בתחילת שנות ה-90, כאשר חברי השבט המעטים ששרדו, בערך שישה, נורו כמעט כולם על ידי חקלאים שרצו להרחיב את שטח הגידול. מאז, בערך 26 שנה, הוא חי לבדו, מנותק מהעולם, על שטח של 8,000 דונם.
סנטוס הוביל את המשלחת שפגשה את האיש ב-1996 מטעם הסוכנות הברזילאית. "קיימנו סיור באזור כדי למצוא את ביתו המחסה שלו", סיפר. "ניסינו ליצור שיחה והצענו לו תירס וחצים, אבל הוא היה מבועת ומאוד תוקפני". מאותה העת, החליטו בסוכנות לכבד את הבחירה לחיות בניתוק והגבילו בחוק את הגישה של כורתי עצים וחקלאים לשטחו. עם זאת, ההפרעות נמשכו, כולל מתקפה של חמושים ב-2009, וכריתת היערות המשיכה באופן נרחב.
"כאשר אתה נוסע לטריטוריה שבה התגורר, מה שהדהים אותי היה עד כמה הוא היה נטוש לחלוטין מעצים, עם אזורי גידול בקר מסיביים", אמרה פיונה ווטסון, חברה נוספת מטעם ארגון זכויות בלונדון שהצטרפה למשלחת. "בשבילי הוא היה סמל להתנגדות וחוסן: להיות מסוגל לשרוד בעצמו, לא לדבר עם אף אחד ולהימנע מכל מגע, אולי מתוך צער או נחישות".
בסוכנות הדגישו שסיבת מותו של "איש הבורות" הייתה טבעית, אך מומחים שלחו את גופתו לנתיחה בבירה ברזיליה והודיעו שלאחר מכן יחזירו אותה לקבורה ביער.
חיים ללא מגע עם העולם החיצון
הסוכנות להגנת שבטים ילידים בברזיל מדווחת על לפחות 114 קבוצות מבודדות ברחבי המדינה, אך רק קיומן של 28 מהם וודאי. שאר השבטים נותרו ללא מענה מצד המדינה ולא זוכים להגנה ממשלתית. תפקידה של הסוכנות הוא לעקוב אחר פעילות השבטים ולהגן על האדמות שלהם מפני פיתוח. עם זאת, נשיא ברזיל ז'איר בולסונארו דוגל בתעשיות המעודדות את הרס האמזונס.
בולסונארו אישר להרחיב את כריתת העצים ביערות ולהגדיל את שטחי החקלאות. בנוסף, הוא מפחית באופן עקבי את ההגנה לשבטי הילידים ומקצץ את המימון וכוח האדם של הסוכנות. "רבות מהקבוצות האתניות הללו נכחדות מבלי שאפילו המדינה מודעת להכחדתן, וזה חמור מאוד", אמר גורם בסוכנות. עם זאת, נשמעת ביקורת בברזיל על כך שהסוכנות לא אקטיבית לגילוי השבטים המבודדים ובכך לא מתאפשרת הגנתם.
נראה כי העתיד של השבטים לא מזהיר – קבוצה מבודדת אחרת במדינה מאטו גרוסו שבמערב ברזיל מורכבת משלושה חברים בלבד, אישה עקרה ושני גברים. העדפה של פיתוח האמזונס על פני השימור תגרום למחזות מעין אלו לשכיחים יותר ויותר.