ניצולת שואה בת 97 המתגוררת בבריטניה מצאה את עצמה מטרה של גזענות איומה ברשתות החברתיות. בשבועות האחרונים, לילי איברט קיבלה אינספור הודעות נאצה בחשבון הטיקטוק שבו היא מספרת את סיפור חייה הטרגי – הרבה מהן קשורות בסכסוך הישראלי-פלסטיני שעלה לכותרות מאז מבצע "שומר החומות".
הכל התחיל ביום שישי של ה-14 במאי, כאשר עלה לחשבון הטיקטוק של איברט פוסט ובו היא מברכת את 88 אלף העוקבים שלה בברכת "שבת שלום". הסרטון נצפה מאז יותר מ-76 אלף פעמים וגרף קרוב ל-8,900 לייקים, אך גם שורה של תגובות אנטישמיות מצד הגולשים.
"שתהיה לך שואה שמחה", כתב אחד הגולשים. "תמסרי דרישת שלום להיטלר". גולש אחר לעג לאיברט וכתב "איך את עדיין בחיים?", בזמן שמשתמש נוסף כתב: "מה את אומרת על מה שעושים לפלסטינים, מזכיר לך את מה שחווית בשואה?".
@lilyebert ##shabbatshalom from a ##holocaustsurvivor - Lily Ebert. ##jewish ##hungarian ##97yearold ##weekend ##peacful ##cutetok ##oldtok ##learnfromme ##loveyou ##tt ##uu
♬ original sound - Lily Ebert & Dov Forman
#Holocaust survivor’s Lily Ebert’s @tiktok_uk account, dedicated to asking questions and sharing answers about the Holocaust, was bombarded during #Shabbat with comments praising Hitler. Not one of the Tiktoks has been political nor mentioned #Israel.@DovForman pic.twitter.com/eWaaaKKdYE
— Campaign Against Antisemitism (@antisemitism) May 16, 2021
דוב פורמן, נינה של איברט ומי שמפעיל את חשבון הטיקטוק, התייחס להודעות הנאצה שנשלחו אליה בטוויטר וכתב: "סבתא רבא שלי ואני קיבלנו בימים האחרונים הודעות נאצה בטיקטוק וטוויטר. אנחנו לא נתן לזה לעצור בעדנו מלספר את סיפורה האישי, לחנך אנשים לגבי זוועות העבר ולהראות לאן שנאה מובילה אותנו. שנאה רק גורמת ליותר שנאה".
איברט, ילידת הונגריה, נשלחה בגיל 21 למחנה ההשמדה אושוויץ – שם ראתה בפעם האחרונה בחייה את אמה, אחיה ואחותה. משם, שהיא הועברה למחנה הריכוז בוכנוואלד באחת מצעדות המוות, לפני ששוחררה בסופו של דבר על ידי בעלות הברית באפריל של 1945.
This morning I woke up to many private messages saying that ‘Hitler was right & should have finished all Jews, including my great Grandmother’
— Dov Forman (@DovForman) May 12, 2021
‘The Holocaust didn't start with the final solution...We must all challenge the language of hatred everyday.’pic.twitter.com/fCB8l63WiO
בקמפיין המאבק באנטישמיות (ארגון מתנדבים ללא מטרות רווח) התייחסו גם כן לתגובות האנטישמיות שהפוסט קיבל וכתבו שאין להן שום הצדקה. "בחשבון הטיקטוק של לילי איברט, שמוקדש לשאלות לגבי השואה, העלו ברכת 'שבת שלום' וקיבלו אינספור הודעות שמשבחות את היטלר", נכתב בטוויטר. "מעולם לא עלה שם פוסט פוליטי או אפילו פוסט שמתייחס לישראל".
זו לא הפעם הראשונה מאז תחילת מבצע "שומר החומות" שבה יהודים מבריטניה או ארה"ב הותקפו בגלל הלאום שלהם. ביום חמישי שעבר, יוסף בורגן, יהודי אורתודוקסי בן 29 מניו יורק, הותקף על ידי חבורת מפגינים פרו-פלסטינים בעיר ניו יורק. אחד החשודים בתקיפה, וואסים אוואוודה בן ה-23, השתתף כמה ימים קודם לכן בהפגנה אחרת בהשתתפותה של הדוגמנית בלה חדיד – ואפילו צולם על ידה כשהוא אוחז בקביים בהם השתמש בשביל להכות את בורגן.