סטודנטית צעירה מגאורגיה מצאה את הכפילה שלה ברשתות החברתיות – ונדהמה לגלות שמדובר למעשה באחותה. אלין דאיסדזה ואנה פנצ'ולידזה, בנות ה-19, הכירו אחת את השנייה בטיקטוק בשנת 2022 ועד מהרה, הפכו לחברות טובות. בשנה שעברה, השתיים החליטו לבצע בדיקת DNA לאחר שהתברר להן ששתיהן מאומצות. הבדיקה הכריעה בסופו של דבר שהן תאומות זהות.

"שתינו הפכנו לחברות בלי בכלל לחשוד שאנחנו אחיות. תמיד היה בינינו קשר מיוחד", סיפרה אלין, סטודנטית לפסיכולוגיה, לסוכנות הידיעות AFP. אנה, סטודנטית לספרות, התייחסה לתחושות הקשות שעלו בעקבות ממצאי בדיקת ה-DNA ואמרה: "התקשיתי מאוד לעכל את המידע הזה ולקבל את המציאות – שהאנשים שגידלו אותי במשך 18 שנים הם לא באמת ההורים שלי. למרות זאת, אני לא חשה כעס כלפיהם. אני מוקירה להם תודה, הם האנשים שגידלו אותי. ואני מוקירה תודה לאחותי, הבשר והדם שלי".

 

פרשת התינוקות (צילום: AFP)
אלין ואנה הכירו בטיקטוק במקרה | צילום: AFP

סיפורן של התאומות אינו מקרי והוא קשור לאחד הסקנדלים הגדולים ביותר בהיסטוריה של מדינת גאורגיה. אלין ואנה הן שתיים מתוך עשרות אלפי קורבנות של שערוריית סחר בבני אדם שנמשכה יותר מ-50 שנה. על פי ההערכות, בשנות ה-50 רשת של עבריינים התחילה לפעול במדינה, לחטוף תינוקות שזה עתה נולדו ואז למכור אותם – חלקם לתושבים מקומיים ואחרים לאזרחים ממדינות אחרות.

56 שנים של כאב: פרשת התינוקות בגאורגיה

הפרשה נחשפה בעקבות תחקיר עיתונאי נרחב ועדויות של בני משפחות. בהרבה מהמקרים דווח כי אנשי הצוות בבית החולים הגיעו לבשר לאימהות שהתינוקות שלהם מתו זמן קצר אחרי הלידה, כשבפועל הם פשוט נמכרו להורים מאמצים – לעיתים בסכומים של עשרות אלפי דולרים.

מי שסייעה לאחיות לבצע את בדיקת ה-DNA הייתה טאמונה מוסרידזה, עיתונאית גאורגית שחקרה את הפרשה. לדבריה, יש ברשותה ראיות על לפחות 120 אלף מקרים בהם תינוקות נחטפו מהוריהם בין השנים 2006-1950 ואז נמכרו להורים מאמצים – שחלקם בכלל לא היו מודעים לכך שהילדים הם בעצם קורבנות של סחר בבני אדם.

"אמרו לאימהות שהתינוקות שלהן מתו וקברו אותם בבית הקברות של בית החולים, אבל זה היה שקר", סיפרה מוסרידזה ל-AFP. "לא היו בתי קברות בבתי החולים. הם פשוט מכרו אותם. חלק מההורים המאמצים בכלל לא היו מודעים לכך שהם שותפים לפשע, אבל אחרים בחרו באופן מודע לעבור על החוק ולקנות את התינוק שלהם".

 

פרשת התינוקות (צילום: AFP)
אלין, אנה וליה | צילום: AFP

ליה קורקוטדזה, אמה המאמצת של אלין, החליטה להגיש בקשה לאימוץ זמן קצר אחרי שהתחתנה – אז התברר לה שהיא עקרה. "באותן שנים אימוץ היה תהליך בלתי אפשרי בגלל רשימות ההמתנה הארוכות", סיפרה בת ה-61. בשנת 2005, מכרה סיפרה לה על תינוקת שהיא יכולה לאמץ בבית החולים בתמורה ל"תשלום סמלי". לדבריה, היא חשבה שזאת ההזדמנות שלה להגשים חלום ולהפוך לאמא. "הם הביאו את אלין לבית שלי. לא העליתי בדעתי שזה לא חוקי", סיפרה ליה ל-AFP. "לקח לנו חודשים לסיים עם כל הבירוקרטיה ולהפוך את האימוץ הזה לרשמי".


יותר מ-800 משפחות התאחדו מאז שנחשפה רשת הסחר בתינוקות, ומספר אנשים שמעורבים בשערורייה נעצרו על ידי רשויות החוק. מדוברות משרד הפנים נמסר כי הם עדיין חוקרים את הפרשה ולא ניתן כרגע לפרסם פרטים חדשים. איראקלי קוֹבָּחִידְזֶה, ראש ממשלת גאורגיה המכהן, אמר השבוע בפרלמנט כי "טבליסי היא בין המובילות בעולם במאבק נגד סחר בבני אדם". למרות זאת, מוסרידזה חושבת אחרת: "הממשלה שלנו לא עשתה שום דבר ממשי כדי לעזור במאמצים שלנו".