אתם מכירים כבר את הנוהל הרגיל: מישהו מפרסם משהו לא נכון באינטרנט, כולם מגיבים בהיסטריה עם הבדיחות המצחיקות שלהם, מישהו טורח לברר את העובדות ובסוף מתגלה שזה לא נכון ושההיסטריה הייתה מוגזמת. הפעם זה קרה עם תגלית אנתרופולוגית, שעוררה את הפחד הקולקטיבי של כולם מפני גירסה אמיתית של ״פארק היורה״.
ציוץ בטוויטר שהפך השבוע לוויראלי טען כי קבוצה של ארכיאולוגים גילתה טופר של ציפור עם שרידים של שרירים ובשר בזמן שחפרה במערה בניו זילנד. אותם ארכיאולוגים אישרו כי מדובר ברגל של ציפור המואה הנכחדת, עוף ענק שחי בניו זילנד ונעלם מעל פני האדמה לפני כ-700-800 שנה.
ומה תושבי האינטרנט הבינו? שמישהו הולך לשחזר את העוף באמצעות הרגל, ולהקים לתחייה את הרעיון של פארק שעשועים מלא בדינוזאורים. מהר מאוד החלו לצוץ תגובות בנוסח ״שנת 2020 היא לא השנה לעשות את זה בה״, ״תחזירו אותה חזרה״, וגם ״לא משנה מה תעשו, אל תשכפלו אותה״.
A group of archaeologists discovered a claw of a bird (flesh and muscles still attached to it) while digging down in a cave in New Zealand. Later, the archaeologists confirmed that it is a foot of extinct bird moa which disappeared from earth some 700 - 800 years ago. pic.twitter.com/PGE5zFyjlA
— Museum Archive (@ArtifactsHub) July 27, 2020
אלא שבמציאות, מדובר בטופר שהתגלה כבר לפני שלושה עשורים שלמים, וכי הרגל המסתורית היא בת 3,300 שנה בלבד – ועל כן כלל לא שייכת לעידן הדינוזאורים. זאת למרות שציפורי המואה אכן היו קיימות לפני 8.5 מיליון שנה, וכי היו במקור 10 זנים שלה. שני הגדולים שביניהם נישאו לגובה של כ-3.6 מטר ושקלו כ-230 קילו. הזנים הקטנים, לעומת זאת, נראו יותר כמו תרנגולי הודו.
מדוע הציפורים הללו נכחדו? מדענים עדיין מנסים למצוא תשובה לשאלה הזו. חלק מהם מאמינים כי עיתוי הכחדת הציפורים משתלב באופן מחשיד עם הגעתם של המתיישבים הראשונים לאיי ניו זילנד. ״המסקנה הבלתי נמנעת היא שהציפורים הללו לא היו בסוף השושלת שלהן ולא היו בדרכן החוצה מן העולם״, אומר הביולוג האבולוציוני טרבור וורת׳, ״הן דווקא חיו באוכלוסיות משמעותיות ובריאות כאשר בני האדם נתקלו בהן והשמידו אותן״.