אירופה נחשבה בתקופה האחרונה למוקד ההתפרצות הגדול ביותר של וירוס הקורונה בעולם, כאשר מספר הנדבקים והמתים עבר את זה של סין. אלא שכעת עושה רושם שהמגפה עברה להכות בעיקר בארה״ב בעוד מדינות אירופה כבר חשות בהקלה מסוימת, ובעקבות כך אפילו שוקלות להקל במעט את הגבלות ההסגר על תושביהן. אפילו מדינות מוכות קורונה כמו איטליה וספרד מתחילות לחשוב על אסטרטגיית יציאה. אז איזה מדינות צפויות לשנות את ההגבלות ומתי? הנה כמה מהצעדים הצפויים:

אוסטריה

כבר בשבוע הבא ייפתחו מספר חנויות במדינה – חנויות קטנות יוכלו להתחיל לקבל לקוחות כבר מיום שלישי, אלא שכולם מחויבים בחבישת מסכות. חנויות גדולות יותר, קניונים ומספרות ייפתחו החל מה-1 במאי, בעוד מסעדות ובתי מלון צפויים לחזור לפעילות באמצע מאי. יחד עם זאת, אירועים המוניים כמו הופעות או משחקי ספורט עדיין תחת צו איסור, לפי בלומברג.

צ׳כיה

צ׳כיה הייתה אחת המדינות הראשונות באירופה שהכריזה על מצב חירום בחודש מרץ והגבילה באופן דרסטי את החירויות של תושביה. כעת מספר הנדבקים החל להתאזן בימים האחרונים, מה שהוביל את המדינה להכריז על שורה של הקלות.

שר התעשייה קרל הבליסק הכריז שהחל מיום חמישי הקרוב, הממשלה תאפשר פתיחה מחודשת של חנויות שמוכרות ציוד פנאי וחומרי בנייה, ותקל באיסורים על קיום אירועים ופעילויות באוויר הפתוח. התושבים אף רשאים לרוץ ולנסוע על אופניים בחוץ, רק לא להתקהל.

דנמרק

ממשלת דנמרק הודיעה שתאפשר פתיחה של מספר עסקים כבר לאחר חג הפסחא, שמתקיים ביום ראשון הקרוב. ראש הממשלה מטה פרדריקסון צפוי לשחרר הודעה רשמית לציבור שמסירה חלק מהמגבלות שהוטלו על הציבור, אבל הזהיר מראש שעלייה במספר הנדבקים תוביל ישירות חזרה להסגר.

ספרד

מספר קורבנות הקורונה במדינה נמצא בשבוע האחרון בגרף יורד, מה שגורם לממשלה לשקול הקלה הדרגתית של הסגר, שהחל כבר באמצע מרץ. ״אנחנו מכינים את עצמנו לקראת שחרור, שבשבילו חשוב לדעת מי בדיוק חולה במחלה על מנת לשחרר את הסגר באופן הדרגתי״, אמר שר החוץ הספרדי ארנצ׳ה גונזלס.

איטליה

גם איטליה מתחילה להרגיש "הקלה" מסוימת בעומס מספר המתים, שנכון לאתמול עמד על 15,787 נפשות, כאשר מספר הנדבקים הגיע ליותר מ-129 אלף בחודש האחרון. חוקר בכיר באיטליה בשם סיליבו ברוספרו אמר כי ״העקומה הגיעה למצב של מישור והחלה לרדת. זוהי תוצאה של מה שהשגנו יום אחר יום. אם זה יאומת, אנחנו צריכים לחשוב על השלב השני שבו אנחנו שולטים בהתפרצות המחלה״. עדיין לא ברור כיצד תקל על הסגר, אך ישנו שימוש נרחב בטכנולוגיה על מנת להקל את היום יום, כמו אפליקציה שעוזרת לקבוע מראש תור לסופרמרקט על מנת למנוע עומס.

בריטניה

הממלכה המאוחדת, לעומת זאת, עדיין לא הגיעה לשיא התפרצות הקורונה והיא כנראה היחידה ממדינות אירופה שעדיין לא דנה על אסטרטגיית היציאה מהמשבר בציבור ולא תקל על ההנחיות - אך מצד שני, גם לא צפויה להחמיר אותן. פרופסור כריס וויטי, בכיר במשרד הרפואה הבריטי טען כי זו תהיה טעות לדבר על אסטרטגיית יציאה כרגע משום שמספר המקרים עוד לא הגיע לשיא. וויטי אף טען כי לא ידוע מתי השיא הזה יגיע – ״המפתח הוא להגיע לנקודה שבה אנחנו בטוחים שהגענו אליו ואנחנו מאחוריו. רק בנקודה הזו יהיה אפשר לנהל דיון רציני על הצעדים שאנחנו יכולים לנקוט בהם כדי לעבור לשלב הבא. כרגע זו תהיה טעות״. לדבריו, השלבים הבאים כוללים מספר של אלמנטים שצריכים לחבור יחדיו – ״איזון של מספר הנדבקים ומספר המתים, בדיקות, כולל בדיקות נוגדנים שעוד לא הוכחו כיעילות, כמו גם חיסונים עתידיים ותרופות שמקלות על תסמיני המחלה״.