אישה אמריקאית מתה מסיבוכי קורונה, אחרי שעברה השתלת ריאות מתורמת שנדבקה בנגיף הקטלני ללא ידיעת הרופאים. התקרית פורסמה לאחרונה בכתב העת הרפואי American Journal of Transplantation, שם המנתחים טענו כי כל בדיקות הקורונה שהם עשו לריאות ולתורמת חזרו שליליות.
התקרית התחוללה בבית חולים במדינת מישיגן, שנמצאת בצפון ארה"ב. אישה שסובלת ממחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), נאלצה לעבור בבית החולים השתלת ריאות כפולה. על פי ממצאי התחקיר, התורמת הייתה אישה שנהרגה כתוצאה מפגיעה מוחית אחרי שהייתה מעורבת בתאונת דרכים.
רופאים ביצעו בדיקות מטוש בגרון ובנחיריים של התורמת ושתיהן חזרו שליליות. כמו כן, המטופלת שעברה את ההשתלה, ביצעה בדיקת קורונה לפני הניתוח וגם היא חזרה שלילית. עם זאת, המטופלת החלה לסבול מחום גבוה, לחץ דם נמוך ובעיות נשימה שלושה ימים אחרי ההשתלה. בשלב הזה, הרופאים ביצעו בדיקת קורונה נוספת וזו חזרה חיובית.
'A tragic case': Organ transplant patient dies after receiving COVID-infected lungs https://t.co/yIL1ZLPfpZ pic.twitter.com/rqhsmqxZ2g
— Yahoo News (@YahooNews) February 21, 2021
הרופאים עשו כל שביכולתם לשפר את מצבה של המטופלת, אך מצבה המשיך להידרדר עד שכל שנותר להם היה לקבוע את מותה 61 ימים אחרי ההשתלה. זהו המקרה הראשון שמוכר בקהילת הרפואה שבו אדם נדבק בקורונה אחרי ניתוח השתלה.
ד"ר דניאל קאול, מומחה להשתלות ממישיגן, סיפר לכתבים מקומיים שרק בשנה שעברה בוצעו בארה"ב כ-40 אלף השתלות איברים. עכשיו, הוא קורא לעמיתיו לבצע בדיקות קפדניות יותר לתורמים ולמטופלים לקראת הפרוצדורות.
"אין שום סיכוי שהיינו משתמשים בריאות האלה אם היינו יודעים שיש בהן את נגיף הקורונה", הדגיש ד"ר קאול. "כל הבדיקות שנעשו חזרו שליליות. הכול היה נורמלי לחלוטין". הסברה הרווחת כרגע בקרב רופאים היא שהשתלות מסוגים אחרים (לב, כבד, כליות וכו') לא אמורות להדביק את המטופל, בניגוד להשתלת ריאות. למרות זאת, עדיין נדרש מחקר בנושא.