מורה כותב על לוח עם גיר (צילום: realsimple.com, shutterstock)
במקום השלישי | צילום: realsimple.com, shutterstock

אם גם אתם לא מסוגלים לסבול את הרעש של גיר על לוח, אתם ממש לא לבד. חוקרים מאוניברסיטת ניוקאסל (אנגליה) פרסמו מאמר בו הם מדרגים את עשרת הרעשים המטרידים ביותר בעולם. באופן מפתיע, הזוכה במקום הראשון הוא דווקא רעש של סכין על בקבוק, אבל כמה פעמים כבר יצא לכם להפגיש בין סכין לבקבוק?

טווח השמיעה האנושי מתחיל בתדר של 20 הרץ עד ל-20 קילו הרץ (20 אלף הרץ), כשרוב בני האדם שומעים מאזור המאתיים הרץ עד 17 קילוהרץ. החלק המעניין במחקר הוא שרוב הרעשים המטרידים נעים בין 2,000-5,000 הרץ ולא בקצה טווח התדרים שלנו.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

"עושה רושם שמשהו מאד פרימיטיבי נכנס לפעולה", מסביר ד"ר סוקבינדר קומאר מוביל המחקר. "כנראה שהסיבה היא סימני אזהרה שהאמיגדלה - החלק במוח המקושר בעיקר לתגובות רגשיות במצבי סכנה כמו פחד או תוקפנות - שולחת לקליפת השמיעה הראשונית - החלק במוח שמסנן את כל מה שאנחנו שומעים".

תינוק בוכה
מפתיע

האינסטינקט של "הילחם או ברח" (Fight or Flight) מקושר לאמגידלה, שלפי החוקרים מסמנת למוח לאילו הרעשים כדאי לשים לב, אם אנחנו רוצים בטובתנו. במהלך הניסוי ביקשו החוקרים מ-13 מתנדבים לדרג 74 צלילים שונים ותוך כדי סרקו את מוחם במכשיר MRI, הקורא את פעילות המוח.

לדברי החוקרים, אנו קולטים את הרעשים המטרידים יותר מרעשים אחרים. צליל של תינוק בוכה, למשל, מדורג רק במקום התשיעי אך מבחינת עוצמת הרעש הוא קרוב לסף הכאב, כלומר לטווח השמיעה המקסימלי מבחינת דציבלים.

לפי המחקר, הרעשים הכי פחות נעימים לנו הם (לפי הסדר): סכין על בקבוק, מזלג על כוס (לא ברור מה בדיוק ההבדל), גיר על לוח, סרגל על לוח, ציפורניים על לוח, צרחה נשית, השחזת מתכת, חריקת בלמים, בכי של תינוק ומקדחה חשמלית.

הרעשים הנעימים ביותר שהתגלו במחקר הם: מחיאות כפיים, צחוק של תינוק, רעמים ומים זורמים. אז אם לסכם את עניין הצלילים המציקים, אפשר פשוט להמליץ לכולנו להימנע מהצבת הסכו"ם ליד הכוסות ולהימנע מלוחות כתיבה וכולנו נהיה מסודרים.

(מקור 1, מקור 2, מקור 3)