כלבים, כידוע, אוהבים לשחק; הם יקפצו עליכם בכל הזדמנות, יתחננו שתריצו אותם ובעיקר יסתפקו בכל שנייה של תשומת לב שתתנו להם, אבל בעלי כלבים רבים לא מוצאים את הזמן לשחק עם חבריהם הטובים ומסתפקים בקניית צעצועים יקרים בחנויות החיות.
כדורי טניס שחבלים יוצאים מהם, ברווזונים מצפצפים ועצמות בצורות וגדלים שונים - כל קנייה כזו היא הימור שיכול להסתיים בשעות של הנאה או בדקה של התבוננות נבוכה ונטישה של המתנה שהשקעתם בה את מיטב כספכם.
אבל למה זה קורה והאם יש צעצועים מסוימים שעובדים תמיד? חוקרים מבית הספר הווטרינרי שבאוניברסיטת בריסטול (אנגליה) חקרו את העניין ובמחקר שהתפרסם במגזין המדעי "קוגניציית בעלי החיים" (Animal Cognition), טוענים החוקרים שהטעות המרכזית היא כרגיל שלנו, הבעלים.
רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק
"אנחנו חושבים שכלבים מתייחסים לצעצוע כמו שזאב מתייחס לטרף שלו, לכן נראה לנו שהם מעדיפים צעצועים שנראים כמו אוכל ויש להם טעם של אוכל - כאלו שאפשר לפרק לחתיכות", מסביר ג'ון ברדשאו שלקח חלק במחקר.
לדבריו, "כלב קודם כל הוא חיה חברתית וצעצועים הופכים למרגשים באמת רק אם הם חלק ממשחק עם בן אדם. מעטים הצעצועים שישעשעו כלב לזמן ממושך בלי הבעלים". במהלך המחקר בחנו החוקרים במשך תקופה ממושכת משחקיות של כלבים ואת הצעצועים שלהם.
בניסוי האחרון שערכו על לברדורים, הציגו החוקרים לכלבים צעצועים מסוגים, גדלים ריחות וצבעים שונים, במשך שלושים שניות בכל פעם ומדדו את הזמן שחלף עד שהם הפגינו חוסר עניין. "זה אולי הגזע שהכי אוהב לשחק מבין כל הכלבים", הסביר בראדשאו.
"היינו חייבים כלבים שישחקו עם הצעצוע לפחות כמה דקות, אחרת לא הייתה קיימת אפשרות למדוד מתי הם איבדו עניין ומה מדליק אותם מחדש אחרי זה", הוא הסביר. כצפוי, הלברדורים שיחקו בהתלהבות עם כל דבר והשאלה המרכזית הייתה מתי נשבר להם מכל צעצוע.
"בסוף מתרגלים להכל", שר דודו טסה ומה שנכון לבני אדם, כנראה נכון גם לגבי כלבים. פרק הזמן שבו הוצג הצעצוע השני לא היה אחיד ונע בין עשר שניות ל-15 דקות. בנוסף הסיקו החוקרים כי הגורם המשמעותי ביותר באיבוד עניין הוא פשוט איבוד עניין - שיעמום.
הדבר היחד שאפשר לעשות כדי להציל את המשחק הוא, כאמור, לשחק עם הצעצוע ועם הכלב יחד. במידה ואתם רוצים משהו שהכלב שלכם יהנה ממנו שעות לבד, רצוי שזה יהיה צעצוע עם משטח חלק אבל יציב, משהו שאפשר לנשוך מבלי לחשוש שייקרע, ורצוי כזה שמשמיע צליל או מגיב באיזשהו אופן לנשיכות הכלב.
שם המשחק הוא לעורר עניין ולחדש - צעצוע שמשנה צורה, מרקם או קול יחזיק מעמד הרבה יותר מחבל שאפשר רק ללעוס אותו. כלבים יכולים להיתקע על צעצועים כאלה אבל בעיקר כדי לפרוק תסכולים ופחות מתוך הנאה.
"כלבים אוהבים גם צעצועים שיועדו להתפורר בזמן שמשחקים איתם, במיוחד אם הם מרגישים כמו אוכל", מוסיף בראדשאו. באופן כללי, מדגיש החוקר להיזהר מלתת לחיות שלכם צעצועים מסוכנים שיכולים לפגוע בהם. "צעצועים עם מרקם קשיח לא אמורים להתפרק אבל זה לא אומר שהכלב שלכם לא מסוגל לפרק אותם", הוא מסכם.
(מקור)