50 גוונים של אפור-עכבר
עזבו אתכם ממציאת החלקיק האלוהי בוזון-היגס – השנה מדענים מאוניברסיטת קונקורדיה במונטריאול מצאו הוכחות חותכות לכך שעכברים זכריים מעדיפים את הנקבות שלהם בתחתונים. במסגרת המחקר, שגורם לניסויים של מנגלה להיראות נורמטיביים לחלוטין, המדענים נתנו לעכברים להזדווג עם נקבות שהולבשו בביגוד תחתון מיוחד, ולאחר מכן שמו אותם בכלוב עם נקבה ערומה ואחת לבושה. לטענת החוקרים, שעדיין לא אושפזו בכפייה, הזכרים העדיפו להזדווג עם הנקבה הלבושה ואף הגיעו איתה לשפיכה מהר יותר. בקיצור, בפעם הבאה שמיני-מאוס תחליט לצאת לרחוב במיני ותיפול קורבן לתקיפה מינית, מיקי יוכל להגיד שהיא הביאה את זה על עצמה. תודה, מדע.
שממית ושמה תשוקה
לפעמים, גם מחקרים כושלים מעלים מסקנות מעניינות. מוקדם יותר השנה שיגרה סוכנות החלל הרוסית חמישה קוסמונאוטים למשימה מיוחדת של חודשיים בחלל, במטרה לבחון איך הם מזדווגים בתנאים של אפס כבידה. אה, ויש גם טוויסט – מדובר בשממיות. בשלב מסוים במהלך המשימה איבדה הסוכנות קשר עם הלוויין, וכולם חשבו שזאת הולכת להיות גרסת הלטאות ל"גרביטי", עד שבסופו של דבר הקשר חזר, הלוויין נחת בבטחה והרוסים גילו שכל השממיות שהיו על הסיפון מתו. המסקנה: לשגר לטאות לחלל זה דבילי.
פה קבור הקקי של הכלב
ידידו המסריח ביותר של האדם לא מפסיק להפתיע: חוקרים גרמנים וצ'כיים שצפו בכלבים עושים את צרכיהם מאות פעמים במשך שנתיים שלמות (הכל בשם המדע, כמובן), הגיעו למסקנה הרועשת שכלבים מעדיפים ליישר את גופם לפי הציר הצפוני-דרומי של השדה המגנטי של כדור הארץ בזמן שהם מחרבנים. תחשבו על זה בפעם הבאה שאתם (לא) מרימים את הקקי של הכלב שלכם.
אובמה? מה אתה עושה על מאדים?
המשיח התגלה לכם בשקשוקה שאכלתם הבוקר וציווה עליכם לשרוף בית ספר ולרסס עליו כתובות נאצה? לפני שאתם שמים את בקבוקי התבערה בתיק, כדאי לכם לקרוא את המחקר החדש שפורסם במגזין המדעי קורטקס, ואף זיכה את החוקרים בפרס Ig Nobel (טקס פרסים פארודי למחקרים איזוטריים). המחקר שופך אור על תופעה פסיכולוגית ידועה שנקראת פראידוליה, שגורמת לאנשים לראות, לדוגמה, את הפנים של ישו בטוסט, את מריה הבתולה בגבינה מותכת או סתם פרצופים על אבנים במאדים. המסקנה, בגדול, היא שציפייה מוקדמת היא הגורם לתופעה. או במילים אחרות – אל תקשיבו לשקשוקה.
העכביש הרגיש
חשבתם שאין כזה דבר עכביש נחמד? תחשבו שוב. חוקרים מאוניברסיטת פיטסבורג גילו שעכבישים מפתחים אישיות משלהם בהתאם לסביבה שבה הם נמצאים. במילים אחרות, עכבישים שיסתובבו עם חוליגנים יהיו תוקפניים יותר, בעוד שעכבישים שיגדלו בסביבה חמה ואוהבת יהיו עדיני נפש ויקראו מחזות של עכבישייקספיר, או משהו בסגנון. עכביש טוב הוא עכביש מת? לא בטוח.
חתול נגד סרטן
אין אבן שהמדע לא הפך בחיפוש אחר תרופה לסרטן, אבל יכול להיות שכל הזמן הזה התשובה הסתתרה דווקא מתחת לקקי של חתולים. מדענים אמריקאיים גילו שאורגניזם מיקרוסקופי ששוכן בצואת חתולים עלול לעזור לריפוי המחלה הממארת. מדובר בטפיל חד-תאי בשם טוקסופלזמה גונדי, שמתפשט גם לבעלי חיים ולבני אדם, אם כי ברוב המקרים מערכת החיסון האנושית מצליחה להתגונן מפניו. כעת, מדענים מנסה לנצל את התגובה שהוא מעורר כדי לחסן בני אדם מפני סרטן. זה עדיין לא אומר שלשפוך על עצמך ארגז חול מלא בקקי של חתולים זה תחליף יעיל לכימותרפיה, אבל היי, זה לא יכול להזיק.
המתים הפולניים
האם כפרים בפולין סבלו במאות ה-17 וה-18 ממכת ערפדים? זאת, בכל אופן, אגדת הפולקלור שנועדה להסביר מדוע כל כך הרבה גופות באזור נקברו עם חרמשים מסביב לצוואר או סלעים שננעצו בלוע שלהם. השנה, מדענים מתחום הביו-ארכיאולוגיה גילו שהסיבה האמיתית לכך היא משום שכולם נדבקו במגפת הכולרה שהתפשטה באזור. המקומיים, שהאמינו שהשטן אחראי לכל הסיפור, קברו את המתים שלהם בצורה שלא תאפשר להם לחזור לחיים. נשמע שהם לא הפנימו את ההבדל בין זומבים לערפדים.