בסביבות 40 אחוזים מכל המלל שאנחנו פולטים מוקדש להעברת התחושות, הרגשות והמחשבות שלנו לאחרים. כעת חוקרים מאוניברסיטת הרווארד היוקרתית בארה"ב חושבים שהם יודעים למה. ממחקר מקיף, שכלל סריקות מוח, עולה כי ברמת התאים והסינפטות במוח, הפעולה הזו כה מתגמלת שאנחנו פשוט לא יכולים להתאפק מלחשוף את כל המחשבות שלנו. (מקור)
"חשיפה עצמית מתגמלת בצורה יוצאת דופן", מסבירה דיאנה תמיר, חוקרת המוח מהאוניברסיטה היוקרתית בארה"ב. "אנשים היו מוכנים לוותר אפילו על כסף כדי לדבר על עצמם". כדי לדרג את המונח שהחוקרים מגדירים כ"חשיפה עצמית" (Self-disclosure) הם ערכו כמה ניסויים שבדקו איך אנשים מתייחסים להזדמנויות לחשוף פרטים אישיים על עצמם.
בנוסף ניתחו החוקרים את הפעילות המוחית בקרב המתנדבים כדי לבחון אילו אזורים במוח נדלקים כשאנשים מדברים על עצמם, לעומת שיחה על מישהו אחר. הבעיה בניסוי היא שנבחנו רק 12 אמריקנים שגרים בסביבת האוניברסיטה וממש לא בטוח שהם מייצגים את כולנו. היתרון הוא שהמחקר בחן פונקציות מאוד בסיסיות בהתנהלות האנושית שרלוונטית לכולנו.
רוצים עוד הרבה מחקרים מפוקפקים וסיפורים משעשעים? תנו לייק בפייסבוק
באחד הניסויים המתנדבים נשאלו שאלות בסיסיות על העדפות, כמו תוספות לפיצה או פעילויות פנאי, וקיבלו כסף בכל פעם שהם דיברו על מישהו אחר ולא על עצמם. למרות התמריץ הכלכלי, רוב המתנדבים שנבדקו העדיפו לדבר על עצמם והסכימו לוותר על 17-25 אחוזים מהרווחים הפוטנציאליים שלהם לטובת העניין.
החוקרים הסיקו שמסלולי הגמול במוח הקשורים לדופמין (תחושה אותה מנסים להשיג בצורה מלאכותית משתמשי סמים) קשורים ישירות לחשיפה עצמית והשוו את חוויית השיתוף ברשתות החרבתיות להרווחת כסף, אכילה ואפילו סקס. כלומר, כתיבת סטטוסים מספקת ברמה שניתן להתמכר אליה בקלות; ויש לא מעט מכורים ברחבי העולם. עכשיו רק צריך לברר בדיוק למה הגוף שלנו מתגמל אותנו בצורה מפנקת שכזו ולמה זה חשוב מבחינה אבולוציונית?