פריצת דרך מדעית בתחום חקר המוח: מדענים אמריקנים מכריזים כי הצליחו לפתח שתל מוח שיאפשר לבני אדם להבחין באור אינפרה-אדום בלתי נראה. משמעות הדבר היא שייתכן וניתן יהיה להשתמש באותן יכולות גם כדי לעקוף מגבלות הכרוכות בתפיסת החושים במוח ולשקם אותן.
צוות המחקר, בראשות ד"ר מיגל ניקולס מאוניברסיטת דיוק שבצפון קליפורניה (ארה"ב), הוכיח בעזרת ניסויים בחולדות שלמרות שהן לא מסוגלות להבחין באור בטווח האינפרה-אדום, הן הצליחו לזהות אותו באמצעות אלקטרודות שהושתלו בחלק של המוח האחראי על חוש המישוש.
לאחרונה כבר נעשה שימוש בשתל כדי לפצות על מגבלות אנושיות, כמו למשל לאפשר למשותקים להזיז סמן על מסך מחשב בעזרת המחשבה בלבד, אולם זה המקרה הראשון בו מדענים משתילים חוש חדש לחלוטין, או כפי שהכריז ניקולס בשבוע האחרון - זו ההקדמה ליצירת "ממשק בין-מוחי" ואינטרקציה ישירה בין מוחם של שני יצורים חיים.
רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק
בשלב הראשון של הניסוי הדליקו החוקרים לסירוגין אחת משלוש נורות אינפרה-אדום בכלוב, והחולדות מיד החלו לשפשף את שפמם, מה שהעיד שהן מנסות לגעת באור הבלתי-נראה להן. או במילים אחרות - המוח של החולדות הגיב לאורכי גל שהן לא מסוגלות לראות.
לאחר חודש של אימונים כבר למדו החולדות לקשר בין התחושה החדשה עם מקורות האור, והיו מסוגלות לאתר איזו נורה נדלקת ולרוץ אליה. החוקרים הצליחו להטמיע תהליך זהה של למידה גם בקופים.
"יצרנו חוש חדש אצל החולדות, על ידי כך שאפשרנו להן 'לגעת' בסוג אור שהם לא יכולות לזהות", הסביר ניקולס. "העצבים מגיבים הן למגע והן לאור האינפרה-אדום בו זמנית. מכאן, גם מוח אנושי בוגר יכול לרכוש יכולות חדשות ובעתיד, ניתן יהיה להשתמש בפרוטזות מלאכותיות כדי לשקם מערכות חושים שאבדו כמו ראייה, תוך שימוש בחלקים אחרים של המוח".
כלומר, אם יש חלק במוח שמסוגל לעבד תפיסה של חוש מסוים, הוא יכול לפרש סוגים נוספים של חושים. עיוור שסובל מפגיעה בחלק האחראי על הראיה בקליפת המוח הקדמית, יוכל להטמיע את השתל בחלק סנסורי אחר של המוח ו-"לראות" דרכו.
העין האנושית מסוגלת לקלוט אור באורכי גל שבין 750-390 ננומטר אבל הספקטרום האלקטרו-מגנטי כולל קרינה שאנו לא מסוגלים לקלוט. יש בעלי חיים המסוגלים לראות אורכי גל מחוץ לטווח הנראה כמו אינפרה-אדום ואולטרה-סגול וכעת נראה שגם בני האדם יצטרפו בקרוב לחגיגה.
המחקר הזה הוא חלק ממאמץ אקדמי בינלאומי לבניית חליפת גוף שלמה, שמטרתה לאפשר לסובלים מנכות בגפיהם ללכת שוב תוך שליטה במכשירי תנועה באמצעות מוחם. חיישני האינפרה-אדום החדשים יכולים להיטמע כעת בתוך החליפה ובכך לסייע למוגבלים לחוש את האובייקטים השונים. את השלד החיצוני עם התוספת החדשה מקווים החוקרים לחשוף בטקס הפתיחה של גביע העולם בכדורגל בשנה הבאה.