כירורגיה היא תחום מופלא שמתפתח מדי יום. למרות זאת, מעטים הם האנשים שמודעים לעבר המופרע שלו ולכל מיני תופעות ביזאריות ששכיחות בו עד היום. מסתמן שבני האדם מנתחים אחד את השני כבר מאות שנים, אם לא אלפי שנים. בתחילת הדרך, אנשים נהגו לנתח גופות בעיקר בשביל לחקור את גוף האדם – תעבירו את הזמן קדימה לעידן הנוכחי והסקלפל הוא חלק בלתי נפרד מארגז הכלים של הדוקטור.
הרפואה העכשווית היא תחום יוצא מן הכלל, עם פרוצדורות שעד לאחרונה בכלל לא היינו מודעים אליהן – מניתוחים פלסטיים ועד להשתלות איברים. אף על פי כן, יש לנו עוד דרך ארוכה לפני שנחשוף את כל התעלומות של ענף הכירורגיה ועד אז, הבא נתרפק על כמה עובדות משונות ומסתוריות על התחום הזה:
1. מתעוררים מההרדמה באמצע הניתוח
האמינו או לא, אבל 1 מכל 1,000 מטופלים (!!!) מתעורר בזמן ניתוח. לרוב זה מתרחש בהתחלה או בסוף הפרוצדורה, אבל ישנם גם לא מעט אומללים שמתעוררים באמצע הניתוח – וגרוע מזה, מסוגלים להרגיש כאבים איומים ולא יכולים לדווח על כך לרופאים. למה?
מכיוון שמטופלים מקבלים חומרים משתקים יחד עם חומרי ההרדמה, אין להם שום דרך להודיע למנתח שהם ערים. כתוצאה מכך, רוב האנשים שהתמודדו עם התופעה לוקים בהפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) או דיכאון. אגב הרדמה...
2. הייתה תקופה שלא היו מרדימים מטופלים
זה יישמע לכם מטורף, אבל בני אדם נהגו לנתח אחד את השני ללא הרדמה יותר זמן מאשר עם הרדמה. בתחילת הדרך, רופאים היו משתמשים בחומרים מאלחשים כגון אלכוהול או אֵתֵר – שאמנם מטשטשים את ההכרה, אבל לא מאלחשים את הכאב של קטיעת גפיים.
הסיבה מאחורי הנתון הזוועתי הזה היא שתחום ההרדמה לא היה מפותח מספיק באותן שנים ורופאים פשוט חששו שהמטופלים ילקו במנת יתר וימותו. כמו כן, היו כמה שהעדיפו להימנע מחומרים מאלחשים מתוך האמונה שיש להן "השפעות שטניות" – לא, כי להוריד למישהו את הרגל עם גרזן.
3. שוכחים כלים בתוך המטופלים
נדמה לנו שמנתחים הם אנשים אחראיים מאוד וגם אם הם לא, אז אנחנו מסתמכים על כך שיהיה מישהו אחר בחדר הניתוח עם מספיק אחריות בשביל לוודא שלא שוכחים כל מיני כלים כירורגיים בגוף המטופל – אז נדמה לנו.
מצטערים לבשר לכם, אבל לשכוח כלי ניתוח בגוף המטופל היא תופעה מוכרת ושכיחה. ברחבי העולם נרשמו תקריות שבהן מנתחים שכחו כלים שונים בתוך הפציינטים שלהם, כולל פאנים, מחטים, פדים ואפילו מסכות. אז בפעם הבאה שאתם מצפצפים בגלאי מתכות של הרכבת ולא מבינים למה... ייתכן ששכחו לכם איזו פינצטה בבטן.
4. ראש טוב, הכל טוב
Head transplant doctor claims first successful human head transplant...on a corpse https://t.co/4BfAQrM69v pic.twitter.com/8QYK7dWPjB
— Gizmodo (@Gizmodo) November 17, 2017
ההתקדמות של ענף הרפואה בתחום השתלות איברים הייתה אדירה במאה השנים האחרונות (אולי מעט לא אתית, אבל עדיין אדירה) ולמרות זאת, ישנם עדיין איברים שהמחשבה להשתיל אותם נשמעת כמו משהו מסרט אימה – כמו הראש לצורך העניין.
על פי הדיווחים, השתלות ראש עשויות להפוך לתופעה שכיחה בשנים הקרובות הודות לפיתוחים משמעותיים בתחום. הקונספט, כפי שאתם מסוגלים לתאר לעצמכם, מחריד ופשוט למדי: לוקחים ראש של תורם ומחברים אותו לגוף של המטופל. מסתמן כי חוקרים קרובים לפצח את הטכניקה המצמררת, אבל מתקשים למצוא נסיינים שיסכימו לתרום את גופם למדע – הגיוני בסך הכל.
5. שן במקום עין
אם כבר הזכרנו פרוצדורות שנשמע כאילו הן נלקחו מסרטי אימה, הבא נדבר על הניתוח אוסטאו-אודונטו-קרטופרות'זיס – ובמילים אחרות, הניתוח שבו משתמשים בשן של מטופל בשביל לעצב לו את עין. קחו כמה רגעים לעכל את התיאור הזה.
מדובר בפרוצדורה שפותחה בשנות ה-60 על ידי רופא העיניים האיטלקי בנדטו סטרמפלי. להלן הטכניקה: לוקחים שן, קודחים בה חור, מחדירים פנימה עדשה מלאכותית ומכניסים את השן אל תוך העין כך שהיא תשמש בתור הקרנית. כן, זה נראה מחריד, אבל זה שיקם את הראייה ללא מעט אנשים ברחבי העולם.
6. שמירת איברים על איברים אחרים
מנתחים עובדים מדי יום על פיתוחים חדשים בתחום שמותח את היכולות הריפוי של גוף האדם. בשנת 2004, חוקרים מאוניבסיטה קיל הגרמנית עשו את הבלתי יאומן כשהם הצליחו לעצב לסת של גבר על הסקפולה שלו (כלומר, עצם השכם).
החוקרים השתמשו בדגם של הלסת המקורית, אשר נקטעה במהלך טיפולים נגד סרטן, מילאו אותו בתרכובת מינרלים מיוחדת וציפו אותה במח עצם. את כל זה, הם השתילו בסופו של דבר על גבו של המטופל, עד שהצליחו לפתח לסת חלופית. כנגד כל הסיכויים, הניתוח היוצא דופן החזיר את תפקודי הלעיסה של אותו גבר.
7. תעלומת ההרדמה
מנתחים הם אולי חוד החנית בתחום הרפואה של העידן הנוכחי, אבל הם עדיין תלויים במרדימים על מנת לבצע את הפרוצדורות שלהם. מדובר בהתמחות בפני עצמה ואחד התחומים החשובים ביותר בעולם הרפואה – ולמרות זאת, מדענים יודעים מעט דברים על התופעה.
הרעיון העקרוני מאחורי הרדמה פשוט למדי: לגרום למטופל להיכנס למצב של תרדמת מלאכותית שעה שמנתחים את גופו. אף על פי כן, מדענים עדיין מנסים לפענח מה קורה למוח האנושי בזמן ההרדמה ומהן הפונקציות שפועלות בזמן שהגוף במצב עמוק כל כך של חוסר הכרה. רבים מאמינים שכאשר נפענח את החידה הזו, נהיה צעד אחד קרוב יותר לפתור את אחת השאלות הגדולות של החיים: איזה חלקים במוח גורמים לנו לפתח מודעות עצמית?