כולנו מכירים את המלצות הרופאים לשנת לילה עקבית רציפה שתמלא אתכם באנרגיות לאורך כל שעות היום, אך למרות זאת רבים מאיתנו בכלל לא נשמעים לכך. בארצות הברית, למשל, 35% מהמבוגרים אמרו שהם ישנים פחות מ-7 שעות בלילה, מה שפוגע בבריאותם הפיזית והנפשית כאחד.
אבל אם אתם חושבים שזה רע, תדמיינו איך זה מרגיש להיות ערים ברצף 11 ימים ו-25 דקות. כי זה בדיוק מה שעשה רנדי גרדנר, אשר קבע את השיא לפרק הזמן הארוך ביותר שאדם עבר ללא שינה. ולמה שהוא יעשה לעצמו דבר מטומטם שכזה? ובכן, בגלל סיבה מטומטמת - הוא הפסיד בהטלת מטבע מול חברו.
בדצמבר 1963 היה לזוג תלמידי התיכון רנדי גרדנר וברוס מקאליסטר רעיון לפרויקט של יריד מדעים. הם חשבו שזה יהיה מגניב לבדוק כמה זמן הם יכולים להישאר ערים ולרשום כל תופעת לוואי שעלולה להופיע בדרך.
לאחר שהפסיד בהטלת המטבעות, לגרדנר בן ה-17 באותה תקופה, לא הייתה ברירה אלא להעמיד את כישוריו במבחן. מאוחר יותר אמר מקאליסטר ל-BBC: "היינו אידיוטים, אתם מכירים אידיוטים צעירים. הייתי ער איתו כדי לעקוב אחריו. אחרי שלושה לילות של חוסר שינה בעצמי, התעוררתי כשאני נשען על קיר וכותב עליו פתקים".
ההשפעות המדאיגות החלו להופיע כבר לאחר היום השני ללא שינה, כאשר גרדנר החל להתבלבל במשחק מילים. באופן בלתי נמנע, מקאליסטר היה נרדם בזמן שגרדנר היה ער, ולכן השניים נאלצו לשכור גיוס שלישי, ג'ו מרציאנו, שתפקידו היה לעקוב אחריהם ולנטר את המצב.
ביום השלישי, גרדנר החל לאבד קואורדינציה והפך יותר אמוציונלי וביום הרביעי כבר החל לחוות הזיות. כדי לשמור על עצמו ער, הוא היה משחק כדורסל ופינבול עם סטודנטים אחרים. לדבריו, להישאר ער במהלך היום באור השמש היה הרבה יותר קל, ובלילה היה מאתגר מאוד.
בסופו של דבר, גרדנר נשאר ער במשך 264.4 שעות - ולתוצאת הניסוי-עינוי הזה הייתה השפעה הרסנית על המשך חייו של גרדנר, שרק מוכיחה כמה חשובה היא שינה איכותית.
למרות שמדובר היה בניסוי חד פעמי ובפחות משבועיים לא בריאים בחייו, גרדנר העיד כי מאז שעשה את הניסוי המסוכן הוא סבל משינה לא איכותית ומנדודי שינה במשך עשרות שנים לאחר מכן. הפרויקט המדעי שהיה אמור להיות בסך הכל עבודה לבית הספר, נכנס לדפי ההיסטוריה וגרם לעוד ועוד מומחים לבדוק מה קורה לגוף האדם כשהוא סובל מחוסר שינה.
מחקרים שנוצרו בעקבות אותו מקרה מצאו, למשל, שישנו קשר בין שינה ארוכה מדי או קצרה מדי להשמנת יתר - זאת בניגוד לשינה ממוצעת של כ-7 או 8 שעות. שינה לא איכותית הובילה לעלייה בהשמנה בכ-27% אחוזים. מומחים רבים ממליצים להתייחס לאיכות השינה ברצינו ולהשקיע את הזמן שצריך בהפיכת שעות השינה לשקטות, רגועות, עמוקות ומספקות.
ולפי מה שגרגנר מספר שקרה לו מאז אותו ניסוי מלחיץ - אנחנו החלטנו שלא להתווכח עם התוצאות ולנצל את הסופ"ש כדי להיכנס מתחת לשמיכה.