בין אם אתם מאמינים בתופעות על טבעיות ובין אם לא, אי אפשר להכחיש את העובדה שחלקן יכולות להיות מוסברות באמצעות תהליכים ביולוגים או פיזיולוגיים שעוברים על גוף האדם. הבעיה היא שהם לא לא לגמרי מובנים או ידועים, ולכן רבים שחווים "תופעות על טבעיות" פשוט לא יודעים מה ההסבר המדעי למה שעובר עליהם והם מצדיקים זאת דרך הפארנורמל.
הנה למשל המקרה של גברת סינקלייר בת ה-70, שחיה לבדה בבית והחלה יום אחד להשתכנע שהוא רדוף רוחות. למעשה, האישה הייתה בטוחה שבכל לילה, שד מטפס אל מיטתה ומנסה לחנוק אותה בשנתה, ושהיא חווה שלל תופעות רוחניות בבית שהותירו אותה מפוחדת במשך זמן רב.
היה זה רק כאשר חוקרת בשם אליס מ. גרגורי מאוניברסיטת לונדון הגיעה אליה לביתה, במסגרת ראיון לספרה החדש על הסברים רציונליים לתופעות על טבעיות, והסבירה לה שמדובר בתופעה טבעית לחלוטין של שיתוק שינה, אז האישה יכלה להירגע ולהמשיך לחיות בביתה. העובדה שיש למה שהיא חווה צידוק רציונלי, ככל הנראה, הניחה אותה על דעתה.
מה זה שיתוק שינה, בעצם? האם גם לכם יצא להתעורר לילה אחד ולהרגיש כאילו אתם כבולים למיטה ולא מסוגלים לזוז או אפילו לפקוח את העיניים? ובכן, השינה שלנו מתרחשת במעגלים. בתחילתה אנחנו נמצאים במצב של תנועת עיניים לא מרצדת (NREM), וככל שהשינה הופכת לעמוקה יותר ריצוד העיניים הופך למהיר יותר. במהלך שנת ה-REM אנחנו נמצאים במצב של חלימה, ובשלב הזה אנחנו סוג של משותקים, כנראה כמנגנון הגנה שימנע מאתנו להגיב בקיצוניות לחלומות ולנסות לחיות אותם פיזית (כמו למשל, לעוף או לטבוע).
אלא שבמהלך שיתוק השינה, לפעמים חלקים משינת ה-REM זולגים לחיים האמיתיים, ואלו שחווים את זה ירגישו כאילו הם ערים אבל חווים הזיות שמרגישות כמו חלום, ויתקשו לזוז ממקומם. זוהי תופעה די שכיחה שמתרחשת בקרב כ-8 אחוז מהאנשים בעולם. יש אפילו חוקרים שהצליחו לגרום לאנשים להיכנס למצב של שיתוק שינה באמצעות הפרעה לחלימה שלהם בעיתוי מאוד ספציפי. המצב הזה גרם לחוקרים רבים להאמין שזהו הסבר טבעי לתופעות על טבעיות שחווים חלק מהאנשים.
ישנם גם אנשים שטוענים שהם שומעים קולות חזקים של פיצוץ במהלך הלילה שלא ניתן להסביר אותם, משום שאין סימן פיזי לכך שמדף נפל, שמכונית הרעישה או שמישהו ניגן לידם בגיטרה חשמלית. תופעה נוספת בשם "סינדרום הראש המתפוצץ" יכולה להסביר זאת על ידי כך שכשאנחנו ישנים, החלק במוח שלנו שאחראי על ההכרה הוא זה שאחראי לשיתוק וגם ליכולת שלנו לראות ולשמוע דברים. כשאנחנו חווים "פיצוץ" במהלך השינה, ייתכן שמדובר באיזשהוא עיכוב בתהליך הזה, כך שבמקום שהחלק ישתק את הנוירונים השמיעתיים, הם לפתע מתפרצים בבת אחת.
בספר של גרגורי, "Nodding Off: The science of sleep from cradle to grav", היא מציעה כמה הסברים גנטיים וסביבתיים לכך שאנשים מסוימים חווים שיתוק שינה יותר מאחרים, כמו למשל חוויות של טראומה, לחץ, קשיים פסיכיאטריים ומחלות פיזיות. כך למשל, היא טוענת שהפחתת מתח וחרדה בחיים האמיתיים עשויים לגרום להפחתת ההפרעות לחיי החלומות.
הנקודה הכי חשובה שלה שהיא רוצה שאנשים יבינו, היא שהמון פעמים תופעות אשר מפחידות אתכם ושלא חיפשתם עבורם קודם כל הסבר מדעי, מתפרשות לרוב כתופעה על טבעית וגורמות לכם לחוש אימה מיותרת.