סרטי "פארק היורה" ו"עולם היורה" נחשבים לסרטי פנטזיה כי הם מדמיינים עולם בו הדינוזאורים, שהסתובבו כאן לפני עשרות מיליוני שנים, שבים להתהלך בינינו. אבל האם לקרוא לזה "פנטזיה" זו מסקנה מרחיקת לכת מדי? האם באמת אין סיכוי ממשי שזה יכול לקרות במציאות?
בסרטים הללו, לבודדים בינינו שעוד לא ראו, נעשה שימוש ביתושים מאובנים שנשאו בתוכם דם עם די.אן.איי של דינוזאורים, על מנת לשחזר אותם בהליך מדעי ולכלוא אותם בפארק שעשועים להנאתם של בני האדם. סוזי מיידמנט, פלאונטולוגית במוזיאון ההיסטוריה הלאומית בלונדון, טוענת שלמרות שאכן קיימים מאובנים של יתושים וזבובים מאותה התקופה, הדינוזאורים לא יכולים לחזור באמצעותם לחיינו. "מאובנים משמרים את הקליפה בלבד ולא את הרקמה הרכה", היא אומרת, "אז אין דם ששמור בפנים. וכדי בכלל לחשוב על לשחזר משהו, אנחנו זקוקים לדי.אן.איי".
אפילו בשלדים של דינוזאורים עצמם אין רכיבים שמכילים את הדי.אן.איי הממשי שלהם, שכן די.אן.איי הוא מאוד שברירי ורגיש לאפקטים של אור או מים. המאובן היחיד שמכיל די.אן.איי כיום הוא בן מיליון שנה – הרבה אחרי שהדינוזאורים נכחדו. יחד עם זאת, ג'מאל נאסיר, גנטיקאי באוניברסיטת נורת'האמפון בבריטניה, לא שולל את הרעיון שבו הדינוזאורים יתפתחו שוב מבחינה אבולוציונית.
איך זה יכול לקרות?
לדעתו, האבולוציה היא לא קבועה או מתוכננת אלא נקבעת באופן רנדומלי ולכן לא בהכרח חייבת ללכת קדימה בקו ישר, יכולים להיות לה מספר כיוונים. "אני טוען שלחזור חזרה לעידן הדינוזאורים עשוי לקרות משום שאבני הבניין שלהם כבר כאן". לצורך כך, הוא מסביר, צריכים להתפתח תנאים מסוימים: "אפשר לדמיין למשל מגפה ויראלית שתשבש את מאגר הגנים שלנו, הפיזולוגיה ומדעי ההתנהגות", הוא אומר.
מיידמנט, לעומת זאת, סותרת אותו: "אנחנו יכולים לראות בטבע שחיות קיימות מאכלסות נישות שבעבר היו שייכות לחיות אחרות שדומות להן, כמו למשל האיכתיזאורוס שהיה זוחל ימי עם גוף דומה לדולפין, חרטום ארוך ומחודד וזנב, בעוד היום יש לנו דולפינים שיושבים על המשבצת שלהם אבל לא היינו מתארים דולפין כאיכתיזאורוס כי אין להם את אותם מאפיינים אנטומיים".
מעבר לכך, היא טוענת, זה לא שהדינוזאורים באמת מתו, הם התפתחו לסוג של ציפורים ולכן מבחינה ביולוגית, הם מעולם לא באמת הפסיקו להתקיים. "אומרים שהדינוזאורים נכחדו אבל האמת היא שציפורים הן דינוזאורים והן עדיין מתפתחות, אז בהחלט נראה בעתיד זנים חדשים של ציפורים, שהם יהיו גם זנים חדשים של דינוזאורים".
ישנם מדענים שמנסים לקחת ציפורים ולהפוך אותן חזרה לדינוזאורים אבל גם אם הם יצליחו, זה לא בדיוק יהיה דינוזאור אמיתי אלא פשוט עוף משונה, אומר ג'ק הורנר, חוקר באוניברסיטת וושינגטון. ובכל מקרה לא כזה שתרצו לגדל בבית. אז האם זה יכול לקרות? התשובה, כנראה, היא תמיד איפשהו באמצע - הכל אפשרי בטבע. וכשלוקחים בחשבון שלמד זה הטכנולוגיה וחקר הגנום לא מפסיקים להתפתח - אז בכלל.