אם נכנסתם לכתבה הזאת, בוודאי כבר ניסיתם לדגדג את עצמכם, בוודאי גם לא הצלחתם - ואלו בשורות מדהימות. רוב האוכלוסייה לא אמורה להצליח לדגדג את עצמה, בגלל המנגנון של המוח לחזות את התחושות שיגרמו פעולותינו. החיזוי המקדמים, מבטל את התחושות עצמן, זאת לפי כריסטיאן ג׳רט מאגודת הפסיכולוגים הבריטית. זוהי טקטיקה הישרדותית המאפשרת למוח להתמקד בתחושות הנגרמות מגורמים חיצוניים. ועכשיו לבשורות הרעות -

בחורה צוחקת (צילום: DanBrandenburg, Istock)
מנגון הישרדותי של המוח מנבא תחושות של פעולותינו | צילום: DanBrandenburg, Istock

הצלחתם לדגדג את עצמכם? ככל הנראה יש לכם נטייה לסכיזופרניה. צוות של פסיכולוגים ערך ניסוי בקרב 397 סטודנטים שנתבקשו לעבור בוחן אישיות סכיזופרנית, המזהה את אלו בעלי הפוטנציאל לפתח סכיזופרניה. מתוכם נלקחו 27 סטודנטים בעלי נטייה גבוהה לפתח סכיזופרניה, ו-27 בעלי נטייה נמוכה. הניסוי גילה שאלו בעלי הנטייה הגבוהה דיווחו על חוויית הדגדוג העצמית כיותר מדגדגת ומורגשת מאשר אלו בעלי הנטייה הנמוכה.

איש צוחק (צילום: jupiter images)
אשליית שליטה על תחושות הגוף | צילום: jupiter images

הסכיזופרניה גורמת למצבים מתעתעים ולהזיות, והחושים של הסובלים ממנה מתעוותים, כולל חוש המגע - דבר המסביר את תוצאות הניסוי. מאחר ולא תמיד יפגינו הלוקים בסכיזופרניה תסמינים בולטים לעין, ניסוי הדגדוג העצמי הוא דרך לזהות את המחלה ומבוסס על אשליית השליטה שחווים חולי הסכיזופרניה.

למרות שהממצאים אינם חד משמעיים, הניסוי כן מוסיף עוד נדבך של ידע למחלה הבלתי מפוענחת הזאת.

(מקור)