חדשות טובות מקהילת המדע: מחקר שנערך באוניברסיטת בולדר, ארה"ב, קובע כי החור בשכבת האוזון מעל יבשת אנטארקטיקה הולך ומצטמק. חוקרים שבדקו בשנים האחרונות את היקף החור מעל היבשת הקפואה הסיקו כי הוא נמצא כעת בגודל הזעיר ביותר מאז תחילת המעקב בסוף שנות ה-80. לטענתם, הסיבה לכך היא יישום מסקנות מפרוטוקול מונטריאול.
בשנת 1987, נחתמה במונטריאול אחת האמנות הבינלאומיות הראשונות לענייני איכות הסביבה. על פי האמנה, נאסר השימוש בחומרים מסוימים אשר גורמים להידלדלות של שכבת האוזון, כמו גזים מסוג פריאון. כעת, חוקרים גורסים כי ניתן לראות את התוצאות בשטח.
A Nature paper reports changes in atmospheric circulation linked to the recovery of the ozone layer in the Southern Hemisphere. The research into these changes suggests that this effect is a direct result of the implementation of the Montreal Protocol. https://t.co/fbWQclr8El pic.twitter.com/CtNJKM3S8y
— Nature (@nature) March 25, 2020
בסדרת תמונות שצולמו לאורך השנים, ניתן לראות כיצד החור הולך ומצטמק. בשיאו, הוא הקיף שטח גדול יותר מיבשת אנטארקטיקה, אך כיום ניתן לראות כי החור מקיף רק חצי מהיבשת.
אנטרה בנרג'י, החוקרת הראשית, התייחסה לחדשות הטובות ואמרה כי הן מוכיחות כיצד המהלכים של אמנת מונטריאול הצליחו להוביל לשינוי חיובי במצב שכבת האוזון. למרות זאת, היא הדגישה כי ייתכן שמדובר במצב זמני, היות ושלטונות סין חזרו להשתמש בחומרים הגורמים להידלדלות של שכבת האוזון.
"אנחנו נמשיך לעקוב אחר השינויים באדיקות", סיפרה. "מדובר במלחמה בלתי פוסקת. יכול להיות שבעתיד נראה השפעות נוספות על שיקום שכבת האוזון, אשר נובעות משחרור של גז חממה" – עד אז, נהנה ממעט החדשות הטובות שיש לנו על מצבו של כדור הארץ.