האם ידעתם שיש בית קברות לחלליות על כדור הארץ? הוא שוכן ב"נקודת נמו", הממוקמת בחלקו הדרומי של האוקיינוס השקט (בין ניו זילנד, דרום אמריקה ואנטארקטיקה) ומוכרת בקהילת המדע בתור האזור המרוחק ביותר מכל חלקת אדמה ומושבה אנושית על פני הפלנטה שלנו.
"נקודת נמו", או בשמה הרשמי "Oceanic Pole of Inaccessibility", נמצאת במרחק של 2,681 ק"מ מאיי פסחא, 2,695 ק"מ מהאי מאהר (אנטארקטיקה), 4,222 ק"מ מחופי קונספציון (צ'ילה) ו-4,795 ק"מ מחופי ניו זילנד. מהבחינה הזו, זוהי הנקודה המושלמת לרסק לוויינים ותחנות חלל שהוצאו משימוש.
מאז 1971, יותר מ-260 כלי תעופה חלליים רוסקו ב"נקודת נמו", כולל כלים של סוכנות החלל האמריקאית, הסובייטית, האירופאית, היפנית, הסינית ולאחרונה אפילו של סוכנות SpaceX של המיליארדר אילון מאסק.
מקור השם של הנקודה נלקח מהמילה הלטינית "Nemo", שמשמעותה "אף אחד". לא הרבה ידוע על האזור השומם, אבל חוקרי אוקיינוסים בינלאומיים טוענים כי הנקודה נמצאת באזור רדוד יחסית (רק 4 ק"מ) והיא מרוחקת כל כך, שכמעט ולא מצויים שם בעלי חיים.
האוקיינוגרף הגרמני אוטון פורסר סיפר בשיחה עם CNN כי מדובר באזור עם מעט מאוד חומרים מזינים ושרוב בעלי החיים שנמצאים שם הם מלפפוני-ים ותמנונים ששוחים על קרקעית. "באופן כללי, כמעט ואין שם מזון לדגים. אמנם אפשר למצוא שם בעלי חיים על הקרקעית, אבל לא תמצאו שם ביומה או מערכת אקולוגית שלמה".
האזור המרוחק בדרום האוקיינוס השקט עלה כמה פעמים ביצירות ספרותיות לאורך השנים, כולל בסיפורו הקצר של ה. פ. לאבקראפט "קריאתו של קת'ולהו" – שנכתב 66 שנה לפני שקראו למקום "נקודת נמו". כמו כן, "נמו" הוא גם שמו של קפטן הצוללת הבדיונות "נאוטילוס" וגיבור הספר "20 אלף מיל מתחת למים" של הסופר ז'ול ורן.
"נקודת נמו" עלתה לאחרונה לכותרות ברחבי העולם לאחר שבנאס"א הודיעו כי בכוונתם לרסק שם חלקים שכבר בלתי ניתנים לשימוש מתחנת החלל הבינלאומית. התהליך צפוי לקרות עד ינואר של שנת 2031, כאשר צוותי אסטרונאוטים אמריקאים ורוסים יסיטו את החלקים ממסלול ההקפה שלהם סביב כדור הארץ בדרכם אל האוקיינוס.
התחנה שוגרה לראשונה בשנת 1998 ותוכננה להיות בשימוש 15 שנה לכל היותר. אף על פי כן, היא צפויה להיות בשימוש יותר משלושה עשורים עד לתאריך שבו צפויה להתרסק בחלקו הדרומי של האוקיינוס השקט.
"תחנת החלל הבינלאומית היא מעבדה ייחודית שתרומתה למדע, חינוך וטכנולוגיה היא עצומה", נמסר בהודעה מנאס"א. "היא עזרה רבות לכל תושבי כדור הארץ וגם סייעה לנו לפתח אמצעים כדי לטוס עמוק יותר אל תוך החלל החיצון".