Once in a blue dune… On the floor of the Lyot Crater on Mars lies a field of dunes. One particular dune, seen in this January view from our Mars Reconnaissance Orbiter, appears turquoise blue in enhanced color and is made of a different composition than the surrounding dune field. This image was taken with the HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) camera that is the most powerful camera ever sent to another planet and is one of six instruments onboard the orbiter. Since arriving at Mars in 2006, the camera’s high resolution capability (imaging up to 30 centimeters per pixel) remains unprecedented for the study of the Red Planet, as well as being an indispensable instrument for helping to select landing sites for robotic and future human exploration. In the past decade, it has imaged avalanches in progress, and discovered dark flows that may or may not be briny seeps. Hundreds of science papers have been published with data from the HiRISE camera data. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona #nasa #space #science #mars #crater #dune #solarsystem #redplanet #picoftheday #astronomy #mro #hirise #blue #pictureoftheday

A post shared by NASA (@nasa) on

תמונה שצולמה על ידי אחד הגששים שמקיפים את כוכב הלכת מאדים הצליחה להדהים את אנשי קהילת המדע והאסטרופיזיקה. על פי הדיווחים של כלי התקשורת הבריטיים, גשש ה-Mars Reconnaissance Orbiter (או בקיצור, MRO) הצליח לתעד דיונת חול כחולה על שטחו של כוכב הלכת האדמדם.

הדיונה המסתורית ממוקמת בסמוך למכתש ליוט (Lyot), הנקודה העמוקה ביותר בהמיספרה הצפונית של כוכב הלכת. בהודעה שנכתבה בחשבון האינסטגרם של נאס"א נטען כי חוקרים סבורים שהדיונה עשויה מחומר שונה מזה של הדיונות הסמוכות – חומר "עדין יותר" לפי לשון ההודעה.

A post shared by NASA (@nasa) on

 

ד"ר אלפרד מקיואן, מומחה לגיאולוגיה פלנטרית ואחד החוקרים שאחראים על משימת ה-MRO, התייחס לתגלית המדהימה בריאיון לאתר הבריטי The Sun: "חשוב לי להדגיש כי מעט שינינו את יחס הצבעים מהתמונה המקורית בשביל להדגיש את הגוון של החול", הוא אמר, "במציאות, הצבע של החול נוטה יותר לאפור, אבל בהחלט יש לו גם גוונים כחולים – במיוחד ביחס לקרקע האדומה של כוכב הלכת".

סוכנות החלל האמריקאית שיגרה את גשש ה-MRO לחלל בשנת 2005, במטרה לחקור את פני שהשטח של מאדים ולגלות סימנים של מים על כוכב הלכת. ארבע שנים לאחר השיגור, חוקרים הצליחו למצוא שרידים של מים במכתש ליוט.