תעלומה על הירח: קהילת חוקרי החלל נדהמה לגלות שדגימות שנלקחו בשנה האחרונה מהירח לא תואמות לאלו שהובאו לכדור הארץ בשנות ה-60. הדגימות נלקחו משטחי "אושיאנוס פרוסלרום" (אוקיינוס הסערות) בשנה שעבר, במהלך משימת Chang’e 5 של סוכנות החלל הלאומית של סין. בדצמבר 2020, גשושית ייעודית חזרה לפלנטה שלנו מהירח עם תערובת של אבק ואבנים במשקל של 1.73 ק"ג וכעת, בדיקות שנערכו חשפו שהתערובת התבררה להיות "צעירה" באופן משמעותי מדגימות שנלקחו במשימות הירח של נאס"א וסוכנות החלל הסובייטית.

בדיקות מעבדה שנערכו לדגימות שהובאו בסוף שנות ה-60 קבעו כי האבנים והאבק נוצרו כתוצאה מפעילות וולקנית מלפני 3 מיליארד שנים. מאז, לא הייתה כל פעילות תת-קרקעית משמעותית והקרקע של הירח הוגדרה למעשה כ"מתה". לעומת זאת, האבנים והאבק שנלקחו במהלך מהמשימה הסינית נוצרו מפעילות וולקנית מיליארד שנים מאוחר יותר – וחוקרים מנסים כעת להסביר את הפער הזה.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jason Stromback (@stromback_photography)

 

באוקטובר האחרון נערכה בדיקת התיארוך ראשונה לדגימות משימת Chang’e 5 באוניברסיטת סיינט לואיס בארה"ב. על פי הממצאים, התערובת נוצרה על אדמת הירח לפני 1.97 מיליארד שנים. בדיקה נוספת נערכה מאוחר יותר על ידי מומחים מאוניברסיטת וושינגטון וקבעה כי הדגימה נוצרה לפני 2.03 מיליארד שנים.

פרופסור ג'יימס היד ה-3, מרצה לגאולוגיה באוניברסיטת בראון ואחד האחראים לבדיקת התיארוך הראשונה, התייחס לממצאים וטען שהם חושפים פרטים חדשים על הפעילות הוולקנית של הירח שטרם התגלו. "משמעות המידע החדש הוא שלמעטפת הירח לפני 2 מיליארד שנים היה מספיק חום בשביל להמשיך ולהמיס את המעטפת העליונה וליצור בזלת", הסביר. למרות זאת, חוקרים עדיין לא בטוחים מהו מקור החום שאחראי לפעילות הזאת.

תאוריה אחת גורסת שייתכן שהחום העז נוצר כתוצאה מריכוז גבוה של אשלגן וזרחן. אף על פי כן, ניתוח הדגימות של סוכנות החלל הסינית לא מצא שום סימנים ליסודות הללו בתערובת. בינתיים, ד"ר ג'ושוע סנייפ, חוקר מאוניברסיטת מנצ'סטר, טען שהפעילות עשויה להיות תוצאה של "מתיחה והתכווצות הקרקע על ידי אינטראקציה עם כוחות המשיכה של הירח, כדור הארץ והשמש" – אבל האמת שכרגע התעלומה הזאת עדיין רחוקה מלהיפתר. נמשיך לעדכן.