מעל שביל החלב שלנו, ובין שתי קבוצות כוכבים מרוחקות, הברבור והליירה, נמצא כוכב יוצא דופן, לא ניתן להבחין בו בעין בלתי מזוינת, אך טלסקופ החלל "קפלר" עוקב אחריו כבר משנת 2009. "מעולם לא ראינו כוכב לכת שכזה". אומרת לאטלנטיק טאבת'ה ביוג'יאן מאוניברסיטת ייל. "זה ממש מוזר. חשבנו שמדובר באיסוף נתונים שגוי או תנועה של הלוויינים שלנו, אבל הכול יצא תקין". קפלר חיפש אחר נקודות צל קטנטנות באור הנפלט מהכוכב, ולא רק בו, הוא חיפש אחר הנקודות האלו במעל ל-150,000 כוכבים.
מה כל כך מיוחד בנקודות האלו? ניחשתם נכון – האפשרות לחייזרים. אבל קודם לכל בואו נשלול את כל האפשרויות "הטבעיות" שיכולות לגרום לדפוס אור ביזארי שכזה, לפני שנוכל לדבר על הכיף עם החייזרים. נתחיל עם זה שבשום כוכב לכת אחר מבין 150,000 הכוכבים שקפלר בחן בו-זמנית, לא נמצא הדפוס המיוחד הזה. שנית, דפוס כזה היה יכול אולי להתרחש אם היה מדובר בכוכב לכת צעיר - סביב כוכבים צעירים צפוי לראות גושים של חומר הסובב את הכוכב, כפי שסביב השמש שלנו סבבו טבעות סלע וקרח לפני שכוח המשיכה סידר וארגן אותם לכוכב לכת מאוחד. אבל לא מדובר בכוכב לכת צעיר, למעשה מדובר בכוכב מבוגר מאוד.
דמיינו מבני ענק מסתוריים מקיפים כוכב לכת
ביוג'יאן פרסמה לאחרונה מחקר שמנסה להסביר את מסת החומרים שסובבים את הכוכב. בין ההסברים ישנן אפשרויות מאוד לא מרגשות, כמו תקלה במכשירי המדידה, רסיסים מחגורת אסטרואידים קרובה, ופגיעה ברמה כלל כוכבית, כמו זה שיצר את הירח שלנו. לשמחתנו כל ההסברים נמצאו חסרים, פרט לאחד, אך הוא מצריך צירוף מקרים כה נדיר שגם הסבירות שלו הופכת מזערית - ההסבר אומר כי אם כוכב לכת אחר היה חולף בקרבת הכוכב הוא היה מושך אליו שורה של שביטים שהיו מעמעמים את אור הכוכב. כאמור הסבירות שדבר כזה יקרה מיליונים ספורים לפני המצאת הטכנולוגיה האנושית היכולה להבחין בכך (תזכורת: אנחנו למעשה צופים בעבר הרחוק מאוד), היא כמעט אפסית. אך עדיין, אנחנו יודעים שמשהו משונה מתרחש בכוכב הזה.
ביוג'יאן מודה כי המאמר שפרסמה סוקר רק את התרחישים "הטבעיים", אך היא מודה כי שקלה "תרחישים אחרים". כן, סוף סוף הגענו אל החייזרים. ג'ייסון וורייט מאוניברסיטת פן צפוי לפרסם מאמר המציע פרשנויות אלטרנטיביות לדפוס האור של הכוכב. מכון SETI לחקר החיים ביקום הציע כבר לפני שנים לחפש אחר אובייקטים טכנולוגיים ענקיים המקיפים כוכבי לכת, כהוכחה לקיומם של חיים מחוץ לכדור הארץ. וורייט טוען כי דפוס האור מתאים להיות "נחיל של מבני-על" המעוצבים לקלוט את האנרגיה הנפלטת מהכוכב, כמו קולטנים סולריים למשל.
"כשביוג'יאן הראתה לי את הנתונים, הייתי מרותק מכמה שזה נראה מטורף", אומר וורייט. "חייזרים הם תמיד ההיפותזה האחרונה שצריך לשקול, אבל זה פשוט נראה כמו משהו שאתה מצפה מציוויליזציה חייזרית לבנות". וורייט ובויוג'יאן חברו כעת יחד עם מדענים נוספים כדי לכתוב הצעה שתפנה צלחת לוויין ענקית לעבר הכוכב כדי לבדוק אם הוא פולט גלי רדיו בתדירות הקשורים לפעילות טכנולוגית, כמו גלי הרדיו שנפלטים מכדור הארץ.
אם הכל ילך כמתכונן, התצפית הראשונה צפויה לצאת לפועל בינואר הקרוב, והשנייה תקרה בסתיו 2016 ואף לפני אם הנתונים יהיו ממש משכנעים. אנחנו מחזיקים להם אצבעות ותוהים, האם גם הכוכב המסתורי מביט אלינו בחזרה?
(מקור)