סקוט קלי, האסטרונאוט האמריקאי ששהה 340 יום בחלל, יותר מכל אמריקאי אחר, דיבר אתמול בכנס של משרד החלל באו"ם ואמר כמה דברים מרתקים במיוחד שלמד מהזמן שלו שם ועל מסקנות שלו לגבי עתיד האנושות.
קלי, המשמש כיום שגריר האו"ם למען חלל מטעם משרד החלל באו"ם, אמר בפתיחת דבריו כי "כיף להיות כאן היום, למעשה כיף להיות בכל מקום שיש בו כוח כבידה". כאשר סיפר על שהותו בחלל אמר כי זה הדבר הכי קשה שעשה בחייו. "חשבתי לעצמי שזה הדבר הכי טפשי שעשיתי", אמר על הפעם הראשונה ששוגר לחלל, "הייתי ממוקד במה שאני יכול לשלוט והתעלמתי ממה שקורה בחוץ. כשבסוף הסתכלתי מהחלון ראיתי את הזריחה מעל כדה"א וזה היה נראה כאילו מישהו לקח את הכחול הכי יפה בעולם וצבע עימו. מעולם לא ראיתי משהו יפה כל כך".
קלי סיפר שמהחלל אפשר לראות מדינות שתמיד יש מעליהן זיהום, מה שמדגיש את הצרות שאנו חייבים להתמודד איתן על כדור הארץ, במקביל לחקר החלל החיצון. "אם אנחנו רוצים לשרוד על כדור הארץ אנחנו צריכים לטפל בבעיות שלו. יותר קל לטפל בבעיות של כדור הארץ מאשר לבנות חיים על כוכב אחר". לדבריו, המחקר שעושים בחלל יכול להציע פתרונות לבעיות של כדור הארץ.
ואיך זה להיות 340 יום בחלל? על כך אמר: "זה אתגר לחיות בחלל, הכל מרחף סביבך וזה מקשה על החיים. אתה הולך לישון בעבודה ומתעורר בעבודה ואין הובר שיבוא לאסוף אותך כשאתה רוצה ללכת, אבל אולי בעתיד עוד יהיה". בנוסף לקושי הזה, קלי סיפר כי גם הגוף משתנה ללא היכר בעקבות השינוי בכח הכבידה. "ההשפעות על הגוף הן עצומות – הגוף נהיה כמו חסר שלד. בחלל אתה לא דורך על הרגליים ואחרי שחזרתי לכדור הארץ והלכתי לעשות מסאז', המעסה אמרה לי שיש לי את כפות הרגליים הכי רכות בעולם".
בין היתר דיבר קלי גם על מסעות לכוכבים אחרים. לדבריו ולפי התחזית שלו, המסע לכוכב אחר לוקח חודשים ארוכים ומחייב שהייה ארוכה, ולכן האנשים שיגיעו לכוכבים המרוחקים יחזרו לכדור הארץ כזן אחר. הוא הוסיף גם ש"עד שנת 2050 יהיו על כדה"א יותר מ-9 מיליארד אנשים ויהיו אתגרים שלחלל יש פתרונות להציע בתחומים של הפקת מזון, מים ואף נושאים חברתיים".
לקלי יש אח תאום, מארק, שגם הוא היה אסטרונאוט ובכך הם בעצם הפכו לאחים ולתאומים היחידים שנבחרו להיות אסטרונאוטים ולטוס לחלל. על החזרה הביתה למשפחתו ועל הנחיתה אחרי המשימה הארוכה של שנה בחלל, אמר קלי כי "ברגע שאתה מבין שאתה לא הולך למות, זה הדבר הכי כיף שתעשה אי פעם. כשנחתנו נשמתי את האוויר הכי טוב שנשמתי בחיים. הדבר הכי טוב בלבלות שנה בחלל זה לדעת שעשיתי וסיימתי את הדבר הכי קשה שאצטרך לעשות בחיים שלי".
עוד בכנס - בפאנל ראשי סוכנויות חלל דיבר מנהל סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע אבי בלסברגר ואמר כי "טכנולוגיות שפותחו לצורכי חלל, בהן גם שפותחו בישראל, משפרות את חיי היום-יום של אנשים ברחבי העולם ותורמות לשיפור איכות הסביבה, ניהול משאבי טבע, חיזוי מזג אוויר, תקשורת, ניווט ועוד", וכי לישראל יש הרבה מה להציע לעולם ותשמח לשתף פעולה עם מדינות המעוניינות בכך.
בכנס משתתפים יותר מ-3000 נציגים מכ-80 מדינות העוסקות בתחומי חלל, בהן גם סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע שמציגה בכנס ביתן על הישגי החלל של ישראל.