חברת סטארט אפ מרוסיה גרמה לזעם בקהילת המדע, וספציפית האסטרונומיה, אחרי שהם הציגו תוכנית ראשונה מסוגה להעלות שלטי חוצות לאטמוספרה של כדור הארץ.
חברת StartRocket הציגה את הפיילוט שלה לאחרונה, לפיו היא תשגר לוויינים מיוחדים לחלל אשר מגיעים מצוידים במפרשים עם יכולת להחזיר אור מן השמש ולהשתמש בו בשביל לשדר פיקסלים. כך למעשה, החברה תוכל להציג לוגואים או פרסומות של חברות שונות בשעות מסוימות של היממה (בעיקר בשעות הדמדומים של הבוקר או הצהריים).
זו לא הפעם הראשונה שחברת סטארט אפ מציעה לשלוח לוויינים אל האטמוספרה של כדור הארץ מסיבות משונות. באוקטובר האחרון, חברה מסין הציעה לבנות "ירח מלאכותי", אשר יהווה תחליף לתאורת הרחוב במדינה. כמו כן, חברה יפנית הציעה בחודש יולי האחרון לשלוח לוויינים מיוחדים לחלל שתפקידם יהיה לגרום למטרי מטאורים יזומים – למה? כדי שלא תצטרכו לחכות לבא בתור, כמובן.
Russian Startup Wants to Put Ads in Low-Earth Orbit to Ruin The Sky For Everybody https://t.co/JzZManE7I7 pic.twitter.com/5NF6PSIqan
— Andy Vermaut (@AndyVermaut) January 16, 2019
For no reason at all, here's what it looks like when a satellite goes through Hubble's field of view whilst you are trying to image something in the distant solar system. pic.twitter.com/eLWR1ncdqx
— Alex Parker (@Alex_Parker) January 25, 2018
מיותר לציין שהקונספט זעזע לא מעט אנשים בתחומי המחקר בחלל. על פי הדיווחים, חוקרים רבים טוענים שאם הפיילוט יצא לפועל, אז יהיה מדובר בזיהום אור שיזיק מאוד למחקר החלל. ג'ון ברנטיין, אסטרונום וחוקר באיגוד International Dark Sky, התייחס לסטארט אפ בריאיון לאתר Astronomy.com ואמר שללוויין מן הסוג הזה יש פוטנציאל הרסני לתצפיות שנעשות מכדור הארץ.
"זה מאיים על היכולת שלנו לבצע מחקר ותצפיות מן הקרקע", מסביר ברנטיין. "כל אחד ממקורות האור הללו בשמי הלילה עלולים להפריע ליכולת שלנו לאגור מידע, לצלם תמונות ולתעד תופעות אסטרונומיות". מעבר לנזק שעשוי להיגרם לענף המחקר, מומחים טוענים שלוויינים מן הסוג הזה רק יגבירו את הסיכון להתנגשויות עם לוויינים אחרים – אשר משמשים לתקשורת, מחקר ועוד כל מיני דברים שאנחנו באמת צריכים בחיים שלנו.
חברת StartRocket עדיין מתקשה למצוא מקורות מימון או אישורים לפרויקט הביזארי, אך בכירים בחברה סבורים שזה רק עניין של זמן. "אנו חיים בחלל ובקרוב, המין האנושי יתחיל לבסס את התרבות שלו בחלל", סיפר ולאד סיטניקוב, מנהל הפרויקט. "ככל שנהיה מקצועיים ומנוסים יותר, כך זה יהיה טוב יותר עבור כולם".