כשחוגגים ראש השנה נוהגים לומר אחד לשני "שנהיה לראש ולא לזנב". אם מעולם לא ידעתם מה משמעות הברכה, אז רבי משה בן נחמן – אתם יכולים לקרוא לו הרמב"ן – מסביר שפירושה היא בעצם איחול לכך שעם ישראל יהיה מספר אחת מבין שאר העמים. כמו כן, נהוג לומר זאת לפני אכילת ראש דג בסעודת החג החגיגית.
עוקבים אדוקים של הערוץ בטח יודעים כמה אנחנו אוהבים דגים ובעלי חיים ימיים, בעיקר כשהם גדולים, משונים ונדירים. לרגל ראש השנה, הכנו לכם רשימה עם כמה מהדגים המיוחדים ביותר שכיכבו אצלנו – שאת רובם את כנראה בכלל לא תרצו על שולחן החג שלכם. אז רגע לפני שנתקע בשופר ונזלול תפוח בדבש, נעיף מבט בכמה מהכוכבים שלנו מתחת לפני הים. מתחילים:
דג משוט
Un día tranquilo la pesca de un pez remo en el Puerto de #Arica. Busquen la leyenda y blablá pic.twitter.com/EfIGgOrVeZ
— Constanza (@ConiGohi) July 11, 2022
דגי משוט מצויים בדרך כלל באוקיינוסים הפתוחים, בעומק של מאות מטרים מתחת לפני הים. אורכם יכול להגיע ל-11 מטרים, והם מסוגלים לצלול אפילו לעומק של קילומטר מתחת לפני הים. מומחים מציינים שנדיר מאוד למצוא אותם במים רדודים, והם שוחים סמוך לפני הים רק כשהם חולים, גוססים או מזדווגים.
בחודש יולי האחרון, דייג מאריקה, צ'ילה, תפס דג כזה ועורר מהומה בנמל. לאורך השנים התקבעה אמונה טפלה בקרב קהילות דייגים, לפיה בעל החיים מביא מזל רע. ישנה אפילו אגדה אורבנית, לפיה ראו באזור יפן ראו תריסר דגי משוט בתחילת מרץ של 2011, זמן קצר לפני רעידת האדמה בסנדאי והאסון בתחנת הכוח הגרעינית בפוקושימה. תפיסת הדג בצ'ילה עוררה מבול של תגובות מגולשים, שטענו שזה סימן שמשהו רע עומד לקרות, כולל גולש אחד שכתב: "ממליץ בחום לברוח לגבעות". בינתיים, טפו-טפו-טפו, לא קרה כלום.
כריש גרינלנד
'Mysterious' arctic Greenland shark spotted in tropical Belize: https://t.co/0LT1AdMvOa
— Local 12/WKRC-TV (@Local12) August 7, 2022
It marks the first time a shark of its kind has been found in western Caribbean waters off the world's second longest barrier reef. pic.twitter.com/DT0shOTPzt
כריש גרינלנד, או ישנונן גרילנדי, הוא מין שנמצא על סף סכנת הכחדה ומצוי בימים עמוקים מאוד באזור נורווגיה, איסלנד, קנדה וגם גרינלנד. אורכו יכול להגיע ליותר מ-6 מטרים ומשקלו ל-1.4 טון. מעבר לזה, יש לו את תוחלת החיים הגבוהה ביותר בקרב בעלי החיים במשפחה שלו – ויכול לחיות בין 300 ל-500 שנה.
לפני חודשיים, כריש גרינלנדי עלה לכותרות ברחבי העולם – וגם אצלנו – אחרי שהוא אותר מול חופי בליז. התגלית נחשבה ביזארית מאוד, לאור העובדה שבעל החיים נמצא מרחק של יותר מ-5,000 ק"מ משטח המחייה שלו. דבאנשי קסאנה, הביולוגית הימית שמצאה אותו בים הקאריבי סברה שזה ייתכן שבעל החיים הצליח לנדוד מרחק גדול כל כך, אם הוא שחה כל הדרך סמוך לקרקעית האוקיינוס, איפה שקר מאוד. למרות זאת, עד עכשיו לא ברור בדיוק איך הוא התרחק כל כך מהימים הצפוניים.
עט ים
עט ים, המוכר גם בשמו המלא סולוּבלוּלה מונוספאלוס (Solumbellula Monocephalus), הוא ממש לא דג, אבל הוא עדיין מאוד מיוחד. מדובר במעין אלמוג שחי בקרקעית האוקיינוס האטלנטי וההודי, ויכול לחיות במצולות עשרות שנים – שם הוא ניזון בעיקר מפלנקטון ואורגניזמים אחרים שחיים בעומק של אלפי קילומטרים מתחת לפני המים.
עט ים באורך של כ-2 מטרים עלה אצלנו בערוץ בתחילת חודש אוגוסט, אחרי שצוללת בלתי מאוישת של ארגון ה-Ocean Exploration Trust זיהתה אחד באוקיינוס השקט – מערבית לחופי הוואי. זאת הייתה הפעם הראשונה שחוקרים זיהו פרט כזה באזור, מה שהוביל חוקרים לסברה שייתכן כי מדובר במין חדש שטרם התגלה.
טריגון נהרות ענק
טריגון נהרות ענק נחשב לדג הגדול ביותר שניתן למצוא בגופי מים מתוקים. בעל החיים מצוי בעיקר בשפכי נהרות בדרום-מזרח אסיה, בעיקר בבורנאו ואינדונזיה, ונמצא בסכנת הכחדה. הוא יכול להגיע לאורך של 5 מטרים עם הזנב שלו, רוחב 1.5 מטר ולמשקל של מאות ק"ג.
בחודש מאי, דייג מקמבודיה מצא בנהר מקונג נקבת טריגון נהרות ענק עצומה שאורכה הגיע ל-4 מטרים ומשקלה הוערך ביותר מ-180 ק"ג. היא נחשבה לאחד הפרטים הגדולים ביותר שאי פעם נמצאו באזור – לפחות עד לחודש יוני. אז מצאו באותו נהר טריגון באורך של 5 מטרים שמשקלו הוערך ב-300 ק"ג.
סליקהד יוקוזונה
סליקהד יוקוזונה, על שם הדרגה הבכירה ביותר בקרב לוחמי סומו, הוא דג ממחלקת מקריני הסנפיר שחי במים עמוקים מאוד. למעשה, המים עמוקים כל כך שקרני שמש בכלל לא מגיעות לשם, ולמרות זאת הוא מצליח לטרוף דגים במיומנות רבה.
בחודש שעבר, הסוכנות היפנית לחקר הארץ והים (JAMSTEC) הצליחה לתעד סליקהד יוקוזונה בשטח המחייה הטבעי שלו במפרץ סורוגה, יפן, בעומק של כמעט 2,500 מטרים מתחת לפני הים. חוקרים העריכו שאורכו של הטורף הגיע ליותר מ-2 מטרים, אך הם לא הצליחו לאמת את זה. הפרט הגדול ביותר שאי פעם נמצא נמדד באורך של 130 ס"מ.
כריש הכותפת
כריש הכותפת (Epaulette Shark) הוא אחד המינים ממשפחת כרישי הבמבוק ובעל יכולת בלתי רגילה לגרור את עצמו על פני האדמה באמצעות סנפיריו, בדומה לאריה ים. למרבה המזל, בניגוד לכרישים רגילים, כריש הכותפת לא נחשב ליצור גדול במיוחד, שכן הוא מגיע רק לגודל של כ-90 ס"מ.
בחודש מאי, עלו לרשת צילומים נדירים של בעל החיים מהלך בחופי פפואה גינאה החדשה ועוררו סערה בקרב חוקרי בעלי חיים. מי שתיעד את הטורף היה חוקר הטבע האמריקאי פורסט גלנטה, שתיאר את הממצאים כלא פחות ממדהימים. "זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שאחד ממינים הפפואים של כריש הכותפת תועד בזמן הליכה", אמר.