מותם המסתורי של כ-350 פילים בשמורת הטבע דלתא אוקוואנגו שבדרום אפריקה בין החודשים מאי ליוני ממשיך להעסיק את החוקרים. על פי ההשערות שעלו עד כה, מותם של היונקים האדירים נגרם כתוצאה מנגיף מכרסמים המכונה EMC או מרעלים מפריחת אצות.
"הבדיקות האחרונות שלנו גילו כי חיידקים הנמצאים במים הם הגורם למוות", אמר קצין וטרינריה ראשי במחלקת הטבע והפארקים הלאומיים בבוטסואנה במסיבת עיתונאים. "עם זאת יש לנו עדיין שאלות רבות כגון מדוע רק פילים מתו ומדוע באזור הזה בלבד. יש לנו מספר כיוונים שאנחנו חוקרים", הוא הוסיף.
על פי מקומיים, 70% מהפילים מתו ליד חורי מים המכילים פריחת אצות שעלולות לייצר אורגניזמים מיקרוסקופיים רעילים הנקראים ציאנובקטריה. בתחילה נשלל רעיון זה מכיוון שלא נמצאו פגרים של חיות אחרות, למעט סוס אחד, אולם כיום מדענים חושבים כי פילים עלולים להיות רגישים במיוחד לאותם רעלים, מהסיבה שהם מקדישים זמן רב לרחצה ולשתיית כמויות גדולות של מים.
"אני מקווה שמה שהממשלה אמרה נכון כי זה פוסל כמה דברים מרושעים יותר", אמר ד"ר ניאל מקאן, מנהל השימור בפארק הלאומי בבריטניה. "זה שנמצאו במים ציאנובקטריה לא מוכיח שהפילים מתו מחשיפה לאותם רעלים. ללא דגימות טובות של פילים מתים, כל ההשערות הן רק השערות", הוא הוסיף.
מעבר לגבול בזימבבואה, יותר מ -20 פילים מתים נמצאו בין הפארק הלאומי הוואנגה למפלי ויקטוריה בחודש אוגוסט. הרשויות המקומיות מאמינות כי מותם נגרם בעקבות זיהום חיידקי וקיים חשש כי ניתן לקשר בין שני האירועים.
גורם מטעם הסוכנות לבריאות בעלי החיים והצומח של ממשלת בריטניה אמר כי: "המדענים המובילים בעולם מבצעים כעת בדיקות על דגימות שנשלחו ממעבדות בזימבבואה. הם יפרסמו את הממצאים בהקדם האפשרי".