מדען שהתיישב לאכול צהריים במסעדה מקומית בדרום-מערב וייטנאם הופתע לגלות על הצלחת זן חדש של לטאה – מטוגנת. הלטאות הקטנות מטוגנות בשמן עמוק ומוגשות לסועדים, על גדות הדלתא של נהר המקונג, על מצע של חסה בתוספת סלט.
לפי מחקר, שבוצע על הזן החדש שהתגלה, כל הלטאות נקבות שמתרבות באמצעות תהליך שכפול הנקרא פרתנוגנזה (בעברית: רביית בתולים). שיטת רבייה זו מוכרת בקרב זוחלים והמדענים חושדים שהלטאה החדשה היא שילוב של שני זנים מוכרים החיים באזור.
הזן החדש נקרא לאיולפיס נגוונטרי (Leiolepis ngovantrii) על שם החוקר נגו וון טרי, מהאקדמיה הווייטנאמית למדעים וטכנולוגיה, שמצא פרטים חיים מאוחסנים באקווריום מאחורי המסעדה במחוז בה ריה-וונג טאו במדינה.
החשד של החוקר הוייטנאמי החל להתעורר לראשונה כשראה, לפי צבעי הגוף, שיש רק נקבות במנות של המסעדה. החשד התגבר לאחר שד"ר וון טרי שלח תמונה של הלטאה לעמיתו, לי גריסמר, מאוניברסיטת לה סיירה בקליפורניה, ולבנו, ג'סי גריסמר, מאוניברסיטת וילנובה בפנסלבניה.
האב ובנו, חוקרי הזוחלים, עלו מיד על טיסה להו צ'י מין סיטי, התקשרו להזמין מקום במסעדה המסקרנת וביקשו שישמרו להם מנה. במשך יומיים הם רכבו על אופנוע עד שהגיעו למקום, רק כדי לגלות שבדיוק נגמר מלאי הלטאות במטבח.
"כשהגענו לשם לבסוף, בעל המקום היה שיכור וכבר הספיק להגיש את הלטאה לכל הלקוחות שלו", סיפר לי גריסמר בראיון לנשיונל גיאוגרפיק. השניים לא ויתרו ושכרו מורה דרך מקומי שיסייע להם למצוא לטאות חיות בסביבתן הטבעית. אחרי זמן קצר כבר היו ברשותם 60 פריטים, כולן נקבות.
דוח מדעי מלא, המוכיח כי אכן מדובר בזן חדש המתרבה בשכפול, פורסם במגזין זוטאקסה. "מדובר בזן שלם, שהמדע פספס, שנלכד כדי להימכר כמזון במסעדות", אמר ד"ר גריסמר. "אבל זו לא לטאה שאינה מוכרת – המקומיים מכירים אותה כבר שנים".