רבים מתושבי המרכז שביקרו בסוף השבוע האחרון בחופי הים, הופתעו לגלות שם בעל חיים לא מוכר. "פתאום ראיתי כמה כפתורים כאלה שהיו מדהימים ומרהיבים", שחזרה דנית, תושבת תל אביב. "לא הבנתי מה זה, רק ידעתי שזה בא מהים. מעולם לא נתקלתי ביצור כזה בחיים. לא בחורף ובטח שלא בקיץ, ואני מגיעה לא מעט לחופי הים בעיר".
גם אירית מהרצליה נתקלה בכפתורים הכחולים ולא ידעה שמדובר למעשה בסוג של מדוזה. "זה נראה כמו תליון יפה כזה שאפשר לשים בשרשרת על הצוואר", סיפרה. "בחיים לא הייתי מאמינה שזו מדוזה. אני מכירה את המדוזות הלבנות של הקיץ הנשכניות והצורבות".
כמו דנית ואירית, גם פז ידידים ואחותה נתקלו בכפתור הכחול המוזר. "הרבה אנשים שהיו בחוף שדות ים היו מופתעים מהיצור הזה", ציינה פז. "לא הכירו אותו בכלל. אני למדתי ביולוגיה ימית ולרגע שכחתי במה מדובר. זה נדיר מאוד להיתקל במדוזה מהסוג הזה".
דור אדליסט, ביולוג ימי מאוניברסיטת חיפה ומשתף פעולה עם האגודה הישראלית לאקולוגיה ימית ומדעי הסביבה, מסביר כי אכן מדובר בסוג של מדוזה שנשטפת בחורף לחופי הים בעקבות סערות גדולות.
"מדובר במדוזה בשם פורפיטה, יש כאלה שמכנים אותה בגלל צורתה כפתור ים כחול, והיא מגיעה לחופי הים בארץ בגלל סערות וגאות", הסביר אדליסט. "הרבה אנשים לא מכירים אותה, בעיקר בגלל שרוב האנשים לא מגיעים לחופי הים בחורף. היא לא מסוכנת בכלל. יש מדוזה נוספת שנקראת שייטת ארגמנית, שהיא אדמדמה, וגם בה ניתן להיתקל מדי פעם בחופי הים. הצריבה שלהן לא מורגשת כמעט בכלל, בניגוד למדוזות השקופות שאנחנו מכירים בקיץ".
בשנים האחרונות חוקרים משערים כי בשל ההתחממות הגלובלית, החלו להופיע מדוזות פורפיטה במספרים גדולים יותר ברחבי העולם, למשל לאורך קווי החוף של יפן, שם גם תועד המקרה הראשון של דלקת בעור ממגע עם מין זה. עלייה פתאומית של מדוזות פורפיטה נצפתה גם בימים היווני והאדריאטי, ייתכן שבשל עליית הטמפרטורות של מי האוקיאנוסים.