זה קרה אתמול בשבת בבוקר ליד חוות הטורבינות שבגלבוע. סתיו פאולמן, תושבת חיפה, צלמת צבע ונוף טיילה ביחד עם אמה באזור. בשלב מסוים היא סטתה מהשביל של המטיילים ואז נחרדה לגלות מראה מזעזע במיוחד.
"פתאום אני רואה על עץ בז צעיר שהסתבך עם מסכת קורונה, כנראה לא הצליח להיחלץ ממנה ומת", משחזרת פאולמן ל-mako, "זה היה מחריד. מעולם לא צילמתי דבר כזה, הייתי בהלם".
לדברי פאולמן, גופת הבז על העץ הייתה טרייה יחסית. "אני מעריכה שהוא מת לפני יום או יומיים. זו התמונה הכי עוצמתית שצילמתי בחיים שלי, ומצד שני יש בה הרבה מסר על המצב שלנו כיום", מציינת פאולמן, "לצערי אנשים משליכים מסכות קורונה וזבל באתרי טבע ומסכנים את חייהם של בעלי החיים כפי שקרה לבז הצעיר. אני מקווה מאוד שהתמונה הזו תגרום לאנשים להבין שחשוב לשמור על הטבע, לזרוק את הזבל לפח ולא לפגוע בבעלי החיים, ותעלה את המודעות למשבר האקלים".
לדבריה, ייתכן מאוד ואם הייתה מטיילת יומיים לפני כן ומבחינה בבז, היא יכולה הייתה להציל את חייו. "צילמתי אלפי תמונות בחיים שלי - נופים, צבעים אבל זו התמונה שהשפיעה עליי הכי הרבה", אומרת פאולמן.
דותן רותם, אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים, מוסיף: "אשפה (לא זבל), המושלכת במתכוון או שלא במתכוון לשטחים הפתוחים גורמת באופן מידי למפגע אסטטי לא נעים לעין או למפגעי ריח, אך במקרים רבים היא גם פוגעת ישירות בבעלי חיים. גם אם סיימנו את כל תכולת האריזה, הריח והפירורים שנותרו בה מהווה מקור משיכה לבעלי חיים, שבולעים את השקית שגורמת לסתימת מעיים או שראשם נלכד בתוך האריזה והם צפויים למוות בחנק.
במקרים אחרים, בעלי חיים כמו הבז חסר המזל שבתמונה, מזהים שלא מדובר במזון ומתאמנים בציד ואף משחקים עם שקיות מעופפות או מסכות במקרה זה. ברגע אחד המשחק או האימון עלול להפוך למלכודת מוות. לכן יש להקפיד על איסוף האשפה והשלכתה בפחי אשפה סגורים, עם מכסה, ולא להשליך בתוך פחים ללא מכסה, משם בעלי חיים יודעים למשוך את האשפה שמתפזרת לכל רוח".