אם תביטו בצמח המרשים של דיוויד לטימר תרצו ודאי לשכור את שירותיו בתור גנן לפני ליל הסדר. אולם, מסתבר שגינת הבקבוק שלו, כיום כמעט בת 53 שנים, לא בדיוק גזלה הרבה מזמנו. למעשה הפעם האחרונה בה השקה את הצמח הייתה בשנת 1972, לפני 42 שנים ומאז נאטם הצמח לעולם החיצוני במעין ניסוי שערך לטימר.
הצמח שנקרא "היהודי הנודד" או Tradescantia בשמו המדעי גדל היטב בתנאאי צל מוחלט או חלקי. כפי שסיפר לטימר בן ה-80 לדיילי מייל, "הוא ממוקם כשני מטרים מהחלון כך שהוא מקבל מעט אור שמש. הוא צומח לכיוון האור כך שהוא מסתובב כל כמה זמן וצומח בצורה מאוזנת. הוא ההגדרה של תחזוקה נמוכה. מעולם לא גזמתי אותו. הוא פשוט גדל למימדים המקסימאליים של הבקבוק".
היה זה חג הפסחא הנוצרי בשנת 1960 כשלטימר חשב שזה יהיה נחמד להתחיל גינת בקבוק מתוך "סקרנות". "בזמנו התעשייה הכימית השתנתה ליבוא דברים בבקבוקי פלסטיק כך שהיו הרבה בקבוקים מזכוכית בשוק. גינות בבקבוק היו שגעון של ממש ורציתי לראות מה יקרה אם סותמים את המכסה על הגינה". לתוך בקבוק של 38 קילו פיזר לטימר קומפוסט והניח זרעון בתוך תחתית הבקבוק בעזרת חוט מתכתי. הוא שם כ-118 מיליליטר שם מים על הצמח ורק בשנת 1972 נתן לו "לשתות" שוב פעם. אחרי זה סתם את פתח הבקבוק בחוזקה ולא השקה את הצמח מאז.
בקבוק הגינה יצר מעין מערכת אקולוגית קטנה עבור הצמח שלמרות שניתק מהעולם החיצוני עדיין ספג אור שמש ויכול היה לבצע תהליך פוטוסינתזה בו צמחים ממירים את אור השמש לאנרגיה לה הם זקוקים כדי לגדול. הליך הפוטוסינתזה יוצר חמצן והופך את האוויר ללח יותר. הלחות נבנית בתוך הבקבוק וכך הצמח קיבל את המים להם היה זקוק. רמות הלחות שיורדות נספגות בתחתית הבקבוק ויוצרות פחמן דו-חמצני שהינו הכרחי לתהליך הפוטוסינתזה ולחומרים המזינים שנספגים לתוך שורשי הצמח.
"זהו המעגל המושלם של החיים"
הבקבוק מוצג כעת בתצוגה במסדרון ביתו של לטימר בקרנלי, סורי שבאנגליה, באותה נקודה בה שהה 27 שנים. העציץ נחשף לעולם כשלטימר צילם אותו לתכנית של ה-BBC ושאל את צוות המומחים האם מדובר ב"עניין מדעי או עניין יוצא דופן בגינון". כריס בירדשו, מגיש טלוויזיה ומעצב גינות, אמר, "זוהי דוגמא מצוינת לעד כמה חלוצים צמחים יכולים להיות... זהו המעגל המושלם של החיים". כמו כן, סיפר שזוהי דוגמא לכך שבנאס"א שקלו לקחת צמחים לתוך החלל. "צמחים מנקים את האוויר ממזהמים כך שתחנת חלל יכולה להתקיים ביעילות באופן עצמאי".
לא כולם התלהבו מהניסוי של לטימר משום שלטענתם מדובר בצמח שאי אפשר לגעת או לאכול אותו, אבל לטימר מרוצה מהניסוי ומקווה להוריש אותו לילדיו הבוגרים ואם לא ירצו בו, אז לאגודה המלכותית לגננות בבריטניה.
(מקור)