ציאניד, למי שלא הכיר, הוא תרכובת כימית שמיוצרת על ידי חיידקים, פטריות ואצות, ואפשר למצוא אותו גם בכמויות קטנות בזרעים ובפירות מסוימים, וכן גם באגזוזים ובעשן סיגריות. הוא יכול להגיע במצב צבירה של גז או נוזל חסר צבע – והוא מוכר בעיקר כרעל שהיה, בין היתר, בשימוש של פושעי מלחמה נאצים. מה שלא הרבה יודעים זה שיש רעל נוסף, טבעי, שהרבה יותר קטלני ממנו, ושרק מעטים מודעים לסכנותיו. אנחנו כמובן מדברים על זרעי הקיקיון המצוי.
"ארבעה זרעים ממנו יכולים להרוג מבוגר במשקל ממוצע", צוין במחקר שנערך באוניברסיטת וויסקונסין-מדיסון. הרעלן בפרח נקרא ריצין והוא, לדבריהם, אחד החומרים הטבעיים הקטלניים ביותר בטבע: "הוא רעיל פי 6,000 מציאניד, וקטלני פי 12,000 מארס של נחש".
הריצין הוא למעשה חלבון רעיל שנמצא בקליפת הזרע של הקיקיון המצוי, שצומח בדרך כלל בקרקעות לחות וביערות, וכן לאורך נהרות ובצדי שדות מעובדים. "בליעה של כמויות קטנות מארבעה זרעים תגרום להקאות, כאבי בטן עזים, שלשולים ופרכוסים", צוין במחקר. "גם בעלי חיים ועופות עלולים להיפגע אם הם יבלעו אותם".
אם כך מה עלינו לעשות במקרה שיש לנו צמח כזה בגינה? הדבר הראשון והמובן מאליו שאפשר לעשות הוא להעיף אותו לכל הרוחות. חוץ מזה, ישנן עוד כמה הצעות. "רצוי להרחיק אותו מהישג ידם של ילדים, וכן לקצץ הפרחים הקוצניים שלו", אומרים החוקרים.
אם בכל זאת החלטת לטעום את אחד מהזרעים? ובכן, על פי המרכז האמריקאי למחלות ומניעתן (CDC), התסמינים הראשונים יופיעו תוך פחות משש עד 12 שעות. "הם ישפיעו על מערכת העיכול ויכללו בחילות, הקאות וכאבי בטן", ציינו ב-CDC. "לאחר מכן, ההרעלה היא מהירה – בין 12 ל-24 שעות – ועלולה לכלול התייבשות חמורה וקריסת כבד. על כן, יש לפנות במהירות לטיפול כדי לנסות לנגוד את הרעלן".