לפני מספר ימים נודע כי לוויתן מסוג ראשתן שנסחף לחופי סיציליה, נמצא מת כשבגופו כמות גדולה של פלסטיק. לא הרבה זמן אחר כך נמצאו עוד שלושה גוויות לוויתנים שנסחפו לחופי איטליה וסיציליה, אשר נבדקו על ידי מומחים, ובתוך שניים מהם נמצאה כמות פלסטיק אדרה שככל הנראה גרמה למותם.
על פי הדיווחים של גרינפיס, ארגון בין-לאומי ללא מטרות רווח הפועל למען הגנה על איכות הסביבה, באותו שבוע אחד במאי נמצאו גוויותיהם של 8 לוויתנים שנסחפו לחופי הים התיכון, חלקם עם פציעות קשות כתוצאה מהיתקלות ברשתות דיג. פעילי גרינפיס ונציגים ממחלקת ביו-רפואה ומזון של אוניברסיטת פדובה, תיעדו את המראות הקשים ואת הממצאים שמוכיחים כי פסולת האדם היא זו שהורסת את סביבת המחייה הטבעית של יונקי הים האדירים וגורמת למותם.
בתוך אחד הלוויתנים שנסחף לפלמרו, נמצאו חתיכות של קולבים וחתיכה קשה של פלסטיק, חשוב גם לציין שהלוויתנים היו צעירים ולא היה נראה שמישהו מהארבעה נתקל ברשתות דיג או סירות שהיו עלולות לגרום למותם. לפי דוח שפורסם לפני מספר ימים על ידי אוניברסיטת פדובה, הזיהום משפיע בעיקר על חיות צעירות או כאלה שמגיעות לעומקים גדולים, כמו הלוויתנים הראשתנים. ב-33% מגוויות הלוויתנים שנמצאו בעשור האחרון באיטליה, נמצאו חתיכות פלסטיק בבטנם ופסולת מעשה יד אדם.
"אם אתם מבינים שהלוויתנים הראשתנים נמצאים בסכנת הכחדה, אתם גם מבינים כמה נוראיות האבידות האחרונות לים שלנו", אמרה ג'ורג'יה מונטי, פעילה בגרינפיס איטליה. מונטי אומרת כי אנו מתקרבים לנקודת אל חזור ואנו חייבים להתערב על מנת להגן על היונקים הללו.
לפי הנתונים של גרינפיס, בחופי המזרח התיכון ישנם פחות מ-2500 לוויתנים מסוג זה.