העולם מלא בארמונות, מבצרים ומבנים שונים בעלי היסטוריה עשירה. למרות שחלקם נשמרו כמו שהם, חלק גדול מהם נפגע, נהרס והוזנח עם הזמן. חלקם נקברו, קרסו או שפשוט נמחקו כלא היו, ואנחנו לא יכולים להנות ממלוא תפארתם כפי שהיו בזמנו.
או שמא? בזכות אומני תלת מימד והתקדמות הטכנולוגיה, אנחנו יכולים כיום לקבל הצצה מדהימה ולראות כיצד מקומות מפורסמים בעולם היו נראים בשיאם. הנה כמה מהמבנים ההיסטוריים ששוחזרו במחשב:
סאנס סוצ'יף, האיטי
המהפכן הנרי כריסטוף הכריז על עצמו כמלך של צפון האיטי בשנת 1811. בתור שליט הוא היה דיקטטור שהעביד את עמו והוביל את ארצו למלחמת אזרחים של 13 שנה. לפי מקורות שונים, הוא דווקא היה מנהיג דגול שלקח מדינת עבדים והפך אותה לכח משמעותי בעולם. אומנם אפשר להתווכח על העבודה שלו אך על הארמון שלו אפשר להסכים פה אחד - הוא היה מרהיב. הוא כונה "הוורסאי של הקאריביים" והמדרגות המלכותיות נחשבו לאנדרטה לעצמאות של האיטי.
ארמון קנוסוס, יוון
הארמון הישן ברשימה נבנה בערך בשנת 1700 לפני הספירה ביוון ונקרא קנוסוס. בנוסף לחשיבות הפוליטית שלו, הוא גם שימש כמרכז עסקים ומרכז דתי לתרבות המינואית. הארמון נהרס בסביבות 1375 לפני הספירה ושרד בדרך רעידות אדמה, שריפות ופלישות זרות.
ארמון רוזאני, בלארוס
הארמון נבנה ע"י משפחת האצולה הפולנית-ליטאית ספיאהה בסוף המאה ה-17, על חורבות הארמון הקודם שלהם. בתור הזהב שלהם, החזיקה המשפחה מעל מאה אמנים בתאטרון שלהם בנוסף לאוסף אומנות מרשים וספרייה שהייתה מפורסמת ביבשת. בשנת 1831 הארמון הוחכר למשפחת פיין והפך למפעל טקסטיל, דבר שהעשיר רבות את הקהילה היהודית. לצערנו גם הקהילה היהודית, גם הארמון וגם העצמאות הפוליטית נהרסו כתוצאה ממלחמת העולם השנייה. כיום הבלארוסים הם הבעלים של הארמון והוא עובר שיפוץ כדי להחזיר אותו לימי הזוהר שלו.
ארמון דונגור, "ארמון מלכת שבא", אתיופיה
ארמון דונגור המשתכן באקסום שבאתיופיה נקרא גם הארמון של מלכת שבא והוא מכיל 50(!) חדרים שבתוכם ישנם חדר רחצה, מטבח וחדר מלוכה. גילוף של "אישה יפהפיה" מתחת לארמון דונגור, גרם לאנשים להאמין שזה היה מקום משכנה האמיתי של מלכת שבא. לא בדיוק ארמון כמו שמדמיינים מסרטי דיסני, אבל ללא ספק מדובר במבנה מושקע ומרשים לזמנו.
ארמון קלרנדון, בריטניה
למרות החשיבות ההיסטורית של הארמון לבריטניה, ניתן לראות שהארמון נהרס כליל. הנרי השני היה מי שהרחיב את הארמון והפך אותו למה שהיה לאחר שהוסיף לו אח פנימית ובית תפילה. הוא סיים את שיפוצו בסביבות המאה ה-14 והפך אותו לקומפלקס רחב ידיים מלכותי. הוא היה אחד מאתרי הנופש אהובים על המונרכיה עד לתקופת בית טיודור, שבא העלות של החזקתו היה יקר מידי ולכן נזנח עד לרמה שכל מה שנשאר הוא קיר אחד.
חוסוני קובווה, טנזניה
קילווה קיסיוואני הייתה עיר מסחר מרכזית במזרח אפריקה וחיברה בין היבשת השחורה לעולם הערבי ולמזרח הרחוק. כיום, הארמון השוכן בה, ממש כמו העיר, הפך להריסות בלבד לאחר שהיא ננטשה. הארמון נבנה ע"י הסולטן אל-חסן איבן סולימאן. הוא הכיל מאה חדרים, בריכה מתומנת ואזור להעמסת אוניות.