1. האם חוקי לנהוג ביום כיפור?

נהיגה ביום כיפור היא דוגמה מושלמת להתנגשות בין חופש התנועה לבין רגשי דת ומסורת. זה אולי יפתיע אתכם, אבל אין חוק במדינת ישראל האוסר על נהיגה ביום כיפור, והמצב שבו לא רואים מכוניות בכביש נובע בעיקר ממוסכמה חברתית.

2. האם חוקי לשתות אלכוהול ברחוב או בים?

כן, אבל רק בשעות היום, בין 6:00 בבוקר ל-21:00 בערב. בלילה החוק מעניק לשוטרים סמכות להחרים ולשפוך משקאות, אז אל תתפלאו אם הבירה שלכם תרד לטמיון. עובדת בונוס: הרכב שלכם נחשב למקום ציבורי אם הוא נמצא במקום ציבורי, אז אל תבנו על לתדלק באוטו.

3. האם חוקי לעשן קנאביס?

אם בניתם על יוזמת "אי ההפללה" של גלעד ארדן כדי לעשן ג'וינטים בלי חשש, תחשבו שוב. היוזמה עדיין לא מיושמת, וגם אם תיושם – הקנאביס יישאר מחוץ לחוק, והדבר היחיד שישתנה הוא שמעשנים שנתפסו פעם או פעמיים יקבלו קנסות ולא עונשי מאסר. במילים אחרות, אלא אם מאושר לכם שימוש רפואי, זה אסור. עובדת בונוס: שיעור הפשע בקולורדו פחת ב-10% בחצי השנה אחרי אישור הלגליזציה במדינה.

4. ולנהוג כמה ימים אחרי עישון קנאביס?

עישנתם ג'וינט לא מזמן (באמסטרדם, ברור) ואתם רוצים לנהוג? זה עלול להוביל לשלילת רישיון. "פקודת התעבורה יוצאת מנקודת הנחה לפיה כל אדם שבגופו שריד סם – מוחזק כמי שנוהג תחת השפעת סמים בפועל", אומר עו"ד טל כהן, המייצג נאשמים בעבירות תעבורה. "פסקי דין רבים הפנו את המחוקק לבעייתיות הרבה בנוסח החוק ולחוסר ההתאמה שלו למציאות הנהוגה בארץ, אך המחוקק טרם אמר את דברו". מה שמחמיר את המצב הוא ששרידי קנאביס יכולים להימצא בדם שבועות אחרי השימוש, ושאישור לקנאביס רפואי לא עוזר במקרה הזה.

שותים בים (צילום: By Dafna A.meron)
צילום: By Dafna A.meron
 

שותים בים (צילום: By Dafna A.meron)
צילום: By Dafna A.meron

5. האם חוקי לשחק פוקר בבית?

אסור, אלא אם כן החלטתם להוציא מזה את כל הכיף ולא להמר על כסף. במדינת ישראל רק למפעל הפיס ולטוטו מותר לנהל הימורים, ופוקר – למרות מרכיב החשיבה בו – הוגדר בידי בית המשפט כמשחק הימורים. אגב, שיחקתם בטורניר פוקר בחו"ל והרווחתם? ישראל אולי לא מאפשרת לכם לשחק בגבולותיה, אבל עדיין תחייב אתכם בתשלום מס הכנסה.

6. להשכיר דירה לתיירים דרך Airbnb?

מותר, למגינת לבם של בעלי המלונות. עם זאת, אם תשכירו את הדירה כדירת נופש באופן קבוע (לא סאבלט חד פעמי), תצטרכו לשלם מס. על פי הערכות שונות, בשוק ההשכרה לטווח קצר בתל אביב מוצעות 8,000 דירות, מתוכן 3,000 זמינות באופן קבוע. עובדת בונוס: ברלין אוסרת על השכרת דירות או בתים שלמים למטרות נופש, ומתירה רק השכרת חדרים בתוך דירות. העוברים על החוק מסתכנים בקנס של עד 100 אלף יורו.

7. להעסיק בייביסיטר ב"שחור"?

יצאתם לסרט, ביקשתם מהבת של השכנים לשמור על הילדים ובסוף הערב שילמתם לה 200 שקל. האם הייתם צריכים לדווח על זה למישהו? תלוי. "בייביסיטר בגירה הופכת לעובדת כאשר הקשר עם מעביד מסוים נמשך יותר מ-6 ימים", מסבירה עו"ד ליאורה בכור, שותפה במשרד עורכי דין בכור ובן הלל, "המעביד צריך להירשם בביטוח לאומי כמעסיק, לדווח על העסקתה של הבייביסיטר ולשלם עבור ביטוחה. כמובן, המעביד צריך לשלם שכר מינימום וזכויות סוציאליות". אם מדובר בבייביסיטר מתחת לגיל 18, חוק עבודת הנוער נכנס לתמונה, והיא נחשבת למועסקת בכל מקרה. "על ההורה להכיר את חוק עבודת הנוער ולעמוד בו", אומרת בכור.

פוקר (צילום: By Dafna A.meron)
צילום: By Dafna A.meron

8. להשלים לשכר מינימום מטיפים?

אם אתם ממלצרים והבוס אומר לכם "אנחנו משלמים מינימום, אבל זה כולל טיפים" – הוא עובר על החוק. "מעביד אינו יכול להתחמק מחובתו לשלם שכר מינימום לעובדיו ולהסתמך על תשלום בידי אחר", אומרת עו"ד בכור. "כאשר מעביד דורש מעובדו להשלים שכר מינימום מטיפים שהוא קיבל מלקוחות, אותו עובד למעשה מממן לעצמו את השכר. מעביד במקרה כזה עובר עבירה פלילית".

9. להשתזף או לשחות בעירום?

החוק הישראלי לא מתייחס ספציפית לנודיזם בחוף הים, אלא מגדיר עירום (שבו איברי המין גלויים) כמעשה מגונה, גם אם הוא לא בהכרח לצורך גירוי מיני. המשמעות היא שכל עוד אתם עירומים בפומבי, גם אם זה בחוף נודיסטים, אתם עוברים על החוק. החדשות הטובות הן שלשוטרים הישראלים יש כנראה דברים קצת יותר חמורים להתעסק בהם, והנטייה היא לא להציק למתפשטים שלא מפריעים לאף אחד.

10. לכרות עץ?

הברוש שבחצר לא בא לכם טוב, ובא לכם להיות חוטבי עצים ליום אחד? כדאי שתדעו שכריתת עץ בוגר, בלי אישור מידי פקיד היערות המקומי, מהווה עבירה פלילית. "עץ בוגר" מתנשא לגובה 2 מטר לפחות מעל פני הקרקע, וקוטר גזעו 10 ס"מ לפחות בגובה של 130 ס"מ מעל פני הקרקע. אף אחד לא מגן על העצים הצעירים.

11. להתחתן עם יותר מאדם אחד?

אסור, לא עם גברים ולא עם נשים. לפי סעיף 176 לחוק העונשין, נשוי הנושא אישה אחרת ונשואה הנישאת לאיש אחר – דינם חמש שנות מאסר. מתי כספי גילה את זה בזמנו בדרך הקשה, וגם פוליאמוריים ייאלצו להשאיר את היחסים ביניהם לא רשמיים.

שוחים ערומים (צילום: By Dafna A.meron)
צילום: By Dafna A.meron

12. לבצע המתת חסד?

ערך קדושת החיים ביהדות הופך את סוגיית המתות החסד, הנפיצה מטבעה, לנפיצה עוד יותר בישראל. כל פעולה יזומה לסיום חיים, כמו זריקה ממיתה, סיוע להתאבדות וניתוק ממכונת הנשמה – נחשבת לעבירה פלילית. עם זאת, חוק "החולה הנוטה למות" מאפשר להימנע ממתן טיפול רפואי מציל חיים לחולה שהביע בכתב רצון למות, תחת רשימה ארוכה של תנאים. במדינות אחרות החוק מתירני יותר: בשוויץ פועל ארגון "דיגניטאס", המסייע לסובלים ממחלות חשוכות מרפא לסיים את חייהם, וגם בבלגיה ובהולנד אפשר למות בחסות המדינה.

13. לעשות הפלה?

רק אם ועדה להפסקת היריון אישרה את זה, והיא רשאית לעשות זאת רק באחד מהמקרים הבאים: האישה בת פחות מ-18 או יותר מ-40; היא אינה נשואה או שההיריון הוא לא מהנישואים; ההיריון נובע מיחסים אסורים על פי החוק הפלילי (אונס או גילוי עריות); התינוק עלול להיות בעל מום, או שהמשך ההיריון עשוי לסכן את חיי האישה או לגרום לה נזק גופני או נפשי. סתם נכנסת להריון לא מתוכנן מבעלך? בעיה שלך.

14. לשכב עם קטינים?

תלוי באיזה גיל. אם הקטין או הקטינה לא עברו את גיל 14 מדובר באונס או מעשה סדום, גם אם יש "הסכמה". בין גיל 16-14 מדובר על בעילה אסורה בהסכמה, ודינה עונש מאסר של עד חמש שנים, אלא אם הפרש הגילאים בין שני הצדדים הוא שלוש שנים ומטה. מעל גיל 16 – מותר, אלא אם יש יחסים מיוחדים (מורים ותלמידים, למשל). וזה המקום להזכיר שלא כל מה שחוקי הוא גם מוסרי.

15. לראות פורנו?

מותר. לפי הצעת חוק חדשה תצטרכו לבקש מספקית האינטרנט לפתוח עבורכם את האופציה להצגת תוכן למבוגרים, אבל הצעות דומות עולות ונופלות כבר עשור לפחות. לפחות כרגע אפשר לגלוש בפורנו חופשי, וגם זאת שאלה מוסרית.

כביש רי'ק (צילום: By Dafna A.meron)
צילום: By Dafna A.meron

16. לקיים יחסי מין הומוסקסואליים?

כיום זה כמובן מותר, וזה לא באמת מובן מאליו - עד לפני פחות מ-30 שנה משכב זכר נחשבה לעבירה במדינת ישראל. אבל אם אתה נוסע להודו עם בן הזוג, קחו בחשבון שיחסים בין בני אותו מין הם עדיין עבירה שם, לאחר שבית הדין העליון אישר מחדש את החוק ב-2013. שלא לדבר על המצב ברוסיה.

17. להקליט שיחת טלפון?

כן, כל עוד המקליט הוא צד בשיחה, וכל עוד לא מדובר בבעל מקצוע שקיים בו חיסיון (עורך דין או פסיכולוג למשל). אם מקליט השיחה, או אפילו מי שמאזין לשיחה המוקלטת, לא היה צד בה – הדבר נחשב להאזנת סתר, עבירה שדינה עד חמש שנות מאסר.

18. לפרוץ למישהו למייל?

אם אתם ממש רוצים לראות מה הולך לחבר מהעבודה במייל או בפייסבוק, תצטרכו להתאפק. לפי חוק המחשבים, "חדירה לחומר מחשב" עלול להוביל לשלוש שנות מאסר. בנוסף אפשר להגיש נגדכם תביעה אזרחית בגין הפרת חוק הגנת הפרטיות, שקובע פיצויים ללא הוכחת נזק של עד 50 אלף שקל.

19. להעתיק פוסט בפייסבוק?

ראיתם פוסט מצחיק בפייסבוק ובא לכם לגנוב אותו? אם זה פוסט יצירתי, מותר להעתיק אותו רק באישור, או פשוט לעשות שיתוף (Share). איך קובעים מהו פוסט "יצירתי"? זה כבר נתון לשיקול דעתו של השופט. בקיצור, פשוט תהיו מקוריים.

גוינט (צילום: By Dafna A.meron)
צילום: By Dafna A.meron

20. לקלל ברשת?

מישהו עצבן אתכם בפייסבוק והחלטתם להגיד מה אתם חושבים עליו. זה אולי מכוער, אבל נופל תחת גבולות חופש הביטוי – כל עוד לא מדובר בדיבה (להפיץ על מישהו שקר) או בהסתה, המוגדרת כ"קריאה לעשיית מעשה אלימות, או דברי שבח, אהדה או עידוד למעשה אלימות, תמיכה בו או הזדהות עמו... ועל פי תוכנו של הפרסום המסית והנסיבות שבהן פורסם, יש אפשרות ממשית שיביא לעשיית מעשה אלימות". דינה של הסתה בפייסבוק כדינה של כל הסתה אחרת, בעל פה או בכתב - עד חמש שנות מאסר. לידיעת כמה מהמגיבים אצל "הצל".

21. להוריד סדרות באופן פיראטי?

באופן מפתיע, התשובה לא חד-משמעית. החוק הישראלי מיושן עד כדי כך שהוא מתייחס להקלטה על קלטות, כלי שאבד עליו הכלח זה מכבר. "עם כל הבלאגן הזה, היום לפי רוב הדעות משתמשים שמורידים תכנים מהאינטרנט ללא אישור, או צורכים אותם בסטרימינג, מבצעים עבירה", אומר עו"ד יורם ליכטנשטיין, "למרות זאת, גולשים פרטיים בישראל לא נתבעו כך, בניגוד למקרי עבר בארה"ב. כרגע אין פה סיכון אמיתי, אבל יכול להיות שבעתיד יהיה". הפעלת אתרים להורדות פיראטיות ואפילו לכתוביות סרטים זה כבר סיפור אחר, וזיר"ה (חברה המאגדת את גופי המדיה בנושאי זכויות יוצרים) פועלת נגדם

22. לטייל עם כלב ללא מחסום פה?

מותר, גם אם השכן המעצבן שואל "למה אתם לא שמים מחסום?", אלא אם מדובר בכלב מסוכן. מדובר בכלב בן שלושה חודשים ומעלה אשר נשך נשיכה שגרמה לחבלה, כלב מגזע מסוכן, או כלב שהוא הכלאה עם גזע מסוכן ומחזיק בתכונות של הגזע. רשימת הגזעים המסוכנים כוללת: אמסטף, בול טרייר, פיטבול טרייר, סטאף אנגלי, דוגו ארגנטינאי, טוסה יפני, פילה ברזילאי וכמובן רוטווילר.

אשה חוטבת עצים (צילום: By Dafna A.meron)
צילום: By Dafna A.meron

23. לקיים את מנהג תרנגול הכפרות בשלמותו בבית?

אסור, כי הוא כולל שחיטה. על פי הנחיות השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, יש לשחוט עופות אך ורק במשחטת עופות מאושרת על פי חוק, לא יאוחר מ-8 שעות לאחר סיום טקס הכפרות. גם פרות, אגב, אסור לשחוט מחוץ לבית מטבחיים. ובכלל, היום רבים נוהגים לקיים את המנהג בכסף ולא להרוג אף בעל חיים.

24. לנטוש חיית מחמד?

נמאס לכם שהכלב אוכל את הספות? חבל מאוד. החוק במדינת ישראל עומד לצד בעלי הזנבות ואוסר על נטישת בעלי חיים. העוברים על החוק עומדים בפני עונש מאסר של עד שנה וקנס כספי.

25. לנטוש תינוק?

החוק הישראלי הנוגע לנטישת תינוקות אינו נתון לפרשנות: המשאיר ילד שטרם מלאו לו שש שנים בלא השגחה ראויה, במטרה לנטוש אותו, דינו מאסר חמש שנים. בארצות הברית המצב מעט שונה: ברוב המדינות מתירים להורים לנטוש תינוקות במקום מוגדר מראש (לרוב בית חולים, תחנת משטרה או כיבוי אש) ללא צורך בהזדהות. ההורה אף יכול להתחרט תוך 30 יום ולקבל את התינוק חזרה לרשותו. מאחורי החוק עומד הרצון למנוע נטישת תינוקות במקום מסוכן.

26. לקטוף זעתר?

אם רציתם לתבל את הסלט, כדאי שתדעו שהזעתר שצומח בבר הוא צמח מוגן, כמו גם העכוב – וקטיפתם נחשבת עבירה פלילית. עד כה כל פסקי הדין הדנים בצמחים מוגנים, עוסקים בזעתר ובעכוב, ובכל המקרים הנאשמים היו ערבים – מכיוון שהצמחים ידועים במרכזיותם בתרבות הפלסטינית.

ילד עיתונים (צילום: By Dafna A.meron)
צילום: By Dafna A.meron

27. להפוך את האוטו למונית שירות?

ישראל אינה מאפשרת לנהגים פרטיים להסיע נוסעים בתשלום, לצערה של אובר, וכדי לעשות זאת תיאלצו להפוך לנהגי מונית מורשים. להפעיל מונית שירות זה אפילו יותר מסובך: אם תרצו לנסוע עם המיני-ואן בקו 5 ולגבות 6 שקלים מכל נוסע, תצטרכו להיות מוגדרים כתאגיד; להתקשר עם 15 מוניות לפחות שלהן רישיון תקף לנסיעת שירות; להיות מבוטח בביטוח לכיסוי אובדן או נזק לחפצים שיובלו במוניות; ולהפקיד בידי המפקח על התעבורה ערבות בנקאית עצמאית של 150 אלף שקל לפחות.

28. להפיץ עיתון?

תמיד חלמתם להדפיס עיתון ולהפיץ אותו? אין שום בעיה. "הפצת עיתון אינה מצריכה אישור מהמדינה כי מדובר במשאב לא מוגבל", אומרת עו"ד מיטל בשארי. מצד שני, כדי להקים תחנת רדיו או ערוץ טלוויזיה צריך אישור ממשרד התקשורת. מצד שלישי, אנחנו בעידן האינטרנט.

סייעו בהכנת הכתבה: עו"ד אנו דעואל לוסקי, עו"ד אמילי שפר עומר-מן, עו"ד רביע אגבריה, ד"ר דנה פוגץ ממרכז נגה בקריה האקדמית אונו, רו"ח מאיר שחר