המקרה הלא שגרתי התרחש לפני כמה שבועות במרכול מזון גדול מאוד במרכז הארץ. גבר בשנות הארבעים לחייו נכנס למרכול מזון כשהוא לבוש בג'קט מחויט. במהלך 'מסע הקניות' שערך הלקוח בסופר, הוא החל למלא את כיסי הג'קט שלו בשלל מוצרי מזון. אחרי כמה דקות, קצין הביטחון הבחין שהוא מתנועע בכבדות ושהג'קט שלו תפח בכמה מידות.
רגע לפני שהלקוח חצה את קו הקופות, הקב"ט ביקש ממנו להתלוות אליו למשרדו והחל לערוך חיפוש על גופו. בתוך הג'קט הוא נדהם לגלות עשרות בטנות עם כיסונים אותם תפר האיש ושלתוכם החדיר את הפריטים שגנב, החל מקפה שחור, נקניקים מעושנים, משחות שיניים ונעליים, גבינות סבונים ועוד. הנזק למרכול, אם היה הגנב מצליח במזימתו, נאמד בכ-450 שקל. באותו מקרה האיש התבקש לשלם עבור המוצרים ונחסך ממנו מעצר במשטרה.
"אם אתה חושב שרק אנשים מהמעמד הנמוך גונבים בגלל המצב הכלכלי והמיתון במשק אז יש לי הפתעות בשבילך. גם אנשים מהמעמד הבינוני והגבוה, שפעם הרשו לעצמם לרכוש מוצרי צריכה מסוימים שיחסית היו יקרים, נאלצים לגנוב כדי לא לרדת ברמה ולחסוך בהוצאות", טוען דני (שם בדוי) קב"ט ותיק ברשת מרכולים במרכז הארץ. "כל פעם אתה מופתע מחדש מפרופיל הלקוח שגונב. אנשים לא מודעים לכך שהם עלולים להסתבך בפתיחת תיק פלילי במשטרה ובכתב אישום שעלול לפגוע במקום עבודתם. הם גונבים בלי לחשוב יותר מדי מתוך הנחה שיסלחו להם ולא קולטים את חומרת המעשה שביצעו. הבעיה שאתה תופס אחד מתוך עשרה אנשים, אני לא יכול לעקוב אחר כל לקוח ולקוח שנכנס לגנוב, זה בלתי אפשרי. ברשתות הגדולות מרגישים את הגניבות אבל לא כמו בסניפים קטנים ששם זה יכול לגרום אפילו לסגירתם".
נזק של מאות מיליוני שקלים
על פי הערכות שונות של גורמים במשטרה ושל קציני בטחון הייתה בשנה האחרונה עלייה גדולה בגניבות במרכולי מזון. מדובר על עשרות אלפי מקרים שנתפסו ועוד אלפי לקוחות שלא נתפסו וזכו מההפקר, כאשר הנזק מגניבות במרכולים נע, על פי ההערכות, בין 150 ל-300 מיליון שקל בשנה ולעיתים אף יותר מכך.
"ככול שהעלייה בגניבות עולה באופן טבעי אנחנו משקיעים יותר בהבאת מאבטחים סמויים שיעקבו אחר לקוחות שאנחנו חושדים בהם, בהתקנת מצלמות שמכסות את כל שטח הסופר ובהתקנת ציוד משוכלל על פריטי מזון שהם מבחינתנו מוגדרים כהכי מבוקשים על ידי הגנבים", טוען רמי (שם בדוי), קצין בטחון שבעברו היה קצין מודיעין במשטרה וכיום אחראי על מערך אבטחה במרכול מזון גדול בדרום הארץ.
לדבריו, הגנבים עצמם די השתכללו ואפילו מצליחים להתגבר על הזמזמים שהותקנו על מוצרים יקרים כמו אלכוהול או גניבות יקרות ערך. כאשר מדובר במוצר שהותקן עליו זמזם הם נוהגים להכניס לכיסים נייר כסף לעטוף את הפריט כדי למנוע ממנו לצפצף בעת שהם עוברים את קו הקופות בדרך החוצה מהמרכול. כמו כן לא פעם נתפסו נשים שנכנסו למרכולים עם עגלות תינוקות שבתוכן נתפרו במיוחד כיסים נסתרים להחבאת מוצרי מזון גנובים.
במרבית המקרים הנהלת המרכולים מעדיפה כסף בטוח על פי הזמנת שוטרים. כלומר, הלקוח משלם עבור המוצרים שגנב ורק אם מדובר בגנב סדרתי מזמינים משטרה או מכניסים אותו לרשימה שחורה של לקוחות שאסור להם להיכנס לסניפים לבצע קניות.
אחד מקציני הביטחון העובד במרכול בשפלה גילה, כי בכל משרד קב"ט ובהנהלת סניף יש רשימה שחורה של לקוחות בעייתים שהיו מעורבים בגניבות רבות, כולל תמונות שלהם. חלקם נתפסו וחלק לא וכדי למנוע מהם להמשיך ב'מסע הקניות' נאסר עליהם להיכנס.
בעל רשת מרכולים גדולה מאשר את הדברים, ומדגיש כי הוא שם לב שדווקא יותר אנשים ממעמד בינוני - גבוה מתחילים לגנוב. להערכתו, מדובר בעלייה שבין עשרות למאות אחוזים והנזק נאמד בכמה מאות אלפי שקלים בחודש.
לדבריו, הנזקים היותר כבדים למרכולים נגרמים מגניבות של עובדים. "יש עליה מאוד גדולה בתחום הזה, בגלל שעובדים גונבים בכמויות גדולות וסוחרים בזה כדי לעשות כסף. כשעובד גונב אין אצלי חוכמות ואני ישר מערב את המשטרה ומפטר אותו. גניבות של עובדים יכולות למוטט סניפים ולהביא לסגירתם. עובד שגונב בכמויות עלול לגרום לפשיטת רגל של סניפים. זו אחת הסכנות הכי גדולות".
כולם גונבים
"עובדים שמרוויחים משכורות נמוכות נתפסו גונבים ירקות, פירות, סוגי קפה שונים, בקבוקי שתייה, יין ועוד פריטים שונים. הם הסבירו שבגלל שהם מקבלים משכורות נמוכות אז רצו לחסוך ועשו את 'הקניות' בסופר שבו הם עובדים", סיפר בעל מרכול מזון בנגב. "בכל ערב גילינו שחסרים מוצרים, אז הזמנו חוקר פרטי שהתחזה לעובד שעקב אחר מה שקורה בסופר משעת הפתיחה ועד אחרי הסגירה עם אמצעי צילום ותפס אותם. זה לא נעים לגלות שעובדים גונבים אותך".
במקרים קיצוניים יותר, היו אף קציני בטחון זוטרים ומאבטחים שביצעו מסע גניבות שעלה כמה מיליוני שקלים לרשתות המזון. "חשבנו שמדובר בלקוחות אבל כששכרו אותי לחקור את העניין גיליתי שנתנו לחתול לשמור על השמנת והוא פשוט רוקן אותה", משתף חוקר פרטי. "הם היו ממלאים את המכונית שלהם בסוף יום העבודה בפירות, ירקות, ביצים, קפה, אלכוהול, הייתי בהלם כשראיתי את הסרטים. בעלי הסופרים לא האמינו למראה עיניהם, זה היה ממש מביך".
"זה בלתי אפשרי לעקוב אחרי כל לקוח ולקוח, גם המצלמות לא יכולות לכסות את כל שטחי הסופר והלקוחות", טוען אחד הקב"טים, "אנחנו עושים מעקבים מדגמיים אחר לקוחות שמתנהגים בצורה מחשידה, עובדים לפי תחושות, אינסטינקטים ובדרך כלל זה עובד לא רע". נכון לעכשיו, ברשתות הגדולות והקטנות מועסקים כ-3,000 קציני ביטחון ובשנה האחרונה מערך האבטחה במרכולים שודרג בעוד כוח אדם - מאבטחים, מצלמות אבטחה משוכללות ומעקבים של חוקרים סמויים.
אז מה הם המוצרים הכי מבוקשים על ידי גנבי הסופרים?
- קפה שחור ואיתו גם נס קפה על כל סוגיו
- נקניקי פסטרמה וקבנוס - העלייה במחיריהם בשנים האחרונות הפכה אותם למבוקשים ביותר.
- גבינה צהובה - בחלק מהמרכולים התקינו תגים מיוחדים לאור העלייה בגניבות.
- מטרנה, סימילאק, שמן תינוקות - מוצרי תינוקות תופסים נתח נכבד בעוגת הגניבות מהמרכולים.
- דג סלמון, בשר קפוא - שני פריטי מזון חשובים שמחירם עלה ולא כל אחד יכול להרשות לעצמם לרכוש אותם.
- בקבוקי בירות וודקה - בשנים האחרונות הוצמדו זמזמים לבקבוקי וודקה ו-וויסקי, בשל מחירם הגבוה והיותם מבוקשים על ידי הגנבים.
- משחות שיניים, קצף גילוח ושמפו - פריטי צריכה בסיסיים לכל בית שמככבים במצעד הגניבות.
- לבוש - גופיות, תחתונים, חולצות.
- תחבושות הגייניות לנשים
- ממתקים ועוגות