"אם אתם שואלים אותי, שתי הסכנות שמאיימות כרגע על ארה"ב הן תקריות ירי המוני ושריפות ענק", סיפר סטיבן פיין, מומחה לשריפות מאוניברסיטת אריזונה סטייט. "ברוכים הבאים לאמריקה החדשה". פיין יודע על מה הוא מדבר, שכן 7 מתוך 20 השריפות ההרסניות שהתחוללו בהיסטוריה של קליפורניה קרו רק בשנה האחרונה – כאשר שריפת קאמפ פאייר (Camp Fire), זו שמשתוללת בימים אלו ממש בצפון מדינת קליפורניה, היא הקטלנית ביותר בהיסטוריה של ארה"ב, עם למעלה מ-40 הרוגים, נכון לעכשיו.

על פי הדיווחים של כלי התקשורת האמריקאים, האש התפשטה בקצב של כקילומטר וחצי לשעה ב-12 שעות הראשונות שלה. המהירות הזאת אולי נשמעת איטית ביחס לקצב הליכה של אדם בוגר, אבל היא חסרת תקדים במונחים של שריפות. בשלב מסוים, שריפת קאמפ פאייר כילתה למעלה מ-320 דונם בדקה ויותר מ-280 אלף דונם ביממה הראשונה. נכון לעכשיו, גורמים ברשויות המקומיות מעריכים כי יותר מ-457 אלף דונם כבר עלו בלהבות – וביניהם גם העיר פראדייס, מצפונית לסקרמנטו, ביתם של יותר מ-27 אלף בני אדם. למעלה מ-7,000 בניינים נשרפו כליל, עיר שלמה שנמחקה בלהבות.

View this post on Instagram

A post shared by WONDERLUST COLLECTIVE (@wonderlustcollective) on

בזמן שלוחמי האש עובדים ללא הפסקה בניסיון להשתלט על השריפה, מומחים כמו פיין מנסים להבין כיצד התלקחות קטלנית שכזו התחוללה מלכתחילה – והתשובה לכך נטועה בשלושה גורמים עיקריים. ראשית כל, רוחות מזרחיות חזקות. "תמיד אמרתי ששום דבר טוב לא יכול לקרות מרוחות מזרחיות בקליפורניה", מספר ניל לארו, מומחה למדעי האטמוספרה מאוניברסיטת נבדה. לטענתו, הרוחות הללו מביאות איתן אוויר חם מן המדבריות הסמוכות לקליפורניה, שמתפשט כמו סילוני קיטור בהרים והעמקים של צפון קליפורניה.

"הרוחות הללו מטפסות על ההרים של סיירה נבדה בצפון קליפורניה ומתפשטות במדינה במהירות אדירה", מסביר לארו, "למעשה, זה כמו מים שנשפכים מעבר לסחר שעלה על גדותיו". התופעה הזו שכיחה מאוד ברחבי קליפורניה, אך ישנם אזורים שמועדים יותר לפורענות – והאזור שבו שריפת קאמפ פאייר משתוללת עכשיו הוא רק אחד מהם.

הגורם השני הוא היובש. אל תתנו לעובדה שאנחנו בחודש נובמבר לעבוד עליכם, קליפורניה מתמודדת עם בצורת קשה והרוחות המזרחיות רק מחמירות את המצב כאשר הן שותות כל טיפת לחות במדינה. רובּ אלווינגטון, חזאי מהשירות המטאורולוגי של קליפורניה, דיווח בחשבון הטוויטר שלו על יובש קיצוני שנמדד באזור צפון-מזרח המדינה, ימים ספורים לפני היווצרותה של קאמפ פאייר. "אם יש משהו גרוע יותר מזה שאין גשם, זה גשם הפוך", הוא כתב והסביר כיצד האוויר החם שותה את הלחות במדינה ומייבש את כל החורש הטבעי – מה שמביא אותנו לגורם השלישי, דלק.

היובש הנוראי שפוקד את קליפורניה הופך את היערות שלה לקרקע אידיאלית עבור שריפות. בזמן שהאש מכלה את הקרקע בצפון-מזרח המדינה, רוחות חמות שנושבות במהירות של 60 עד 80 קמ"ש מפזרות גצים במרחב – וברוב המקרים, זה כל מה שצריך בשביל לגרום להתפשטות הלהבות. "ככל שהקרקע יבשה יותר, כך היא נשרפת יותר בקלות", מסביר לארו, "זאת עוד סיבה מדוע השריפה שמשתוללת כרגע היא מורכבת מאוד עבור לוחמי האש באזור". כמו כן, זאת כנראה גם הסיבה שפראדייס נשרפה לחלוטין, אפילו שהיא נבנתה במיוחד בשביל להתמודד עם שריפות.

"זה נראה כמו מקרה נוסף שבו כבאים צריכים להתמודד עם מיליארדי גצים שמתעופפים ברוח", מסביר סטיבן פיין. "במזג אוויר כזה, כל מה שצריך זה גץ אחד בשביל להתחיל שריפה שתשמיד בית פרטי או אפילו בית חולים שלם. כלומר, אם יש לבניין הזה נקודת תורפה כלשהי, סביב להניח שאחד הגצים הללו ינחת שם".

View this post on Instagram

A post shared by NBC 7 San Diego (@nbcsandiego) on

 

מומחים למדעי האטמוספרה, מטאורולוגים וחזאים מסכימים פה אחד כי התנאים שאפשרו את היווצרות המצב הנוכחי בקליפורניה נגרמו כתוצאה משינויי האקלים – כלומר, מההתחממות הגלובלית (התופעה הזאת שדונלד טראמפ, נשיא ארה"ב, מתכחש אליה בתוקף). "התנאים שאפשרו את התפשטות השריפה הזאת הם תוצאה ישירה של התחממות מזג האוויר", מסביר לארו, "ככל שהאטמוספרה מתחממת, כך היא נהיית צמאה יותר". כשזה המצב, מסתמן שהערים בקליפורניה כבר לא בטוחות מפני שריפות, אפילו שהן נבנו במיוחד בשביל להתמודד איתן.

במידה והמצב ימשיך להחמיר, סביר להניח שהשריפות הקטלניות הללו יהיו חלק מהנורמה של תושבי מדינת קליפורניה ואי אפשר לדעת עוד מה יקרה בשאר העולם, במקומות עם תנאים דומים שהולכים ומחמירים.

(מקור)