כשנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, צייץ בשישי בבוקר תמונה של דגל ארה"ב היה ברור כי מדינתו עומדת מאחורי אחד החיסולים הגדולים בתולדות המזרח התיכון. כמה דקות אחר כך רעשו כל האתרים בעולם מתמונה משמעותית הרבה יותר שכאילו נלקחה מהאגדות - ידו חסרת החיים של הארכי טרוריסט קסאם סולימאני, כשעל האצבע טבעת עם אבן אדומה גדולה. זה היה עבור רבים הרגע בו היה ברור שמפקד כוח קודס עלה בסערה השמימה.
בשלל תמונותיו לאורך השנים של סולימאני, הוא נראה עם אותה טבעת ייחודית, בעלת האבן הבוהקת בצבע אדום המכונה אבן אגט הסוליימית (או השלמית - מלשון שמו של שלמה המלך). מדובר באבן יקרה מסוג קוורץ שמעטרת תכשיטים כבר 3,000 שנה. זו שעיטרה את אצבעו של סולימאני, הייתה בציפוי של אבן חן בשם אוניקס בשווי מאות אלפי שקלים, שקיבל במתנה מהמנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, מה שהופך את הטבעת להרבה יותר מסתם תכשיט.
מקורה של האגט האדומה הוא תימן - שם נערכו מאורעות שלמה המלך ומלכת שבא. לאבן הספציפית הזו משמעויות רבות, מתוקף הזיהוי שלה עם המלך שלמה. בקוראן, שלמה מתואר כמי שידוע ביכולותיו העל טבעיות כמעט, כמו תקשורת עם בעלי חיים והיכולת להכניע את האויב הכי מאיים. בעידן הנוכחי, רבים מאמינים כי ביכולותיה של האבן לרפא מחלות, להביא למזל טוב ולאפשר פרנסה טובה.
סולימאני הוא לא היחיד בתולדות אויבי ישראל האיסלמים שעונד את הטבעת המדוברת. בטבעת דומה רק עם שינויי עיצוב קלים התהדרו בעבר אבי המהפכה האיראנית, רוחאללה ח'ומייני, נשיא איראן החמישי מוחמד ח'אתמי, ועבאס מוסאווי מנהיג חיזבאללה לפני חסן נסראללה. כיום ניתן למצוא טבעת דומה על ידם של נסראללה ונשיא איראן הנוכחי רוחאני.
אגב, מחמוד אחמדינג'אד, שכיהן כנשיא איראן בין ח'אתמי לרוחאני, ענד טבעת יקרה הרבה יותר בעלת אבן צהובה שמכונה "כבוד השמש" או "חותם שלמה".
מה מסמלת האבן של סולימאני?
"האבנים המפורסמות לקישוט המבוססות על שישה נרטיבים אסלאמיים הן טורקיז, ברזל סיני, נג'ף אל אקיעק, גרנט, ספיר וברקת", מסביר מוחמד בכר עודה, מומחה לאבני חן ובעל חנות פנינים בביירות. לדבריו, "צבע הטורקיז קשור להצלחה, נסיעות, הגנה, תפילה, תחינה וצבע ברזל סיני קשור לכוח ונלבש במשימות וקרבות". ולמה קשור צבע האגט של סולימאני? ובכן, באופן אירוני האבן האדומה של סולימאני ייצגה הגנה, תפילות ותחנונים.
חוקר הדתות הלבנוני ג'עפר פדללה, מסביר על סמליות הטבעות ואומר כי "לשיעים יש שני היבטים. הראשון הוא דתי - ענידת הטבעות קשורה בעיקר לאימאמים ומזוהה איתם. ההיבט השני הוא חברתי וקשור למורשת של מדינות ערביות ואסלאמיות ולקישוטים המסורתיים שלהן". עם זאת, לדבריו אין "היבט לגיטימי לטבעות או אבני חן, שכן אסור לאדם להיות מחובר לאבן מתוך אמונה שהיא מזיקה או מעילה, כי רק ביכולתו של האל לפגוע או להרוויח".
מומחים נוספים מסבירים כי לכל אבן ההשלכות שלה וכל אחת חשובה בעיני המאמינים שהולכים אחר המנהיגים במדינות הערביות והאסלאמיות. במקרה של סולימאני - האבן הכי מזוהה עמו, המסמלת הגנה, הפכה בן רגע לסמל התבוסה שלו על ידי הכוחות האמריקיאים.