"ספר המתים" הוא הכינוי שניתן לטקסטים מצריים עתיקים השימשו לקבורה; אז כתב היד הזה נקרא "ספר החזרה" והוא מכיל בעיקר לחשים האמורים לסייע למתים בחיים שאחרי המוות. את השם המודרני קיבל כתב היד מהאגיפטולוג הגרמני קארל ריכרד לפסיוס, שפרסם חלק מהטקסטים בשנת 1842. (מקור)
הלחשים בספר חולקו לפי מעמדו של הנקבר וכל אחד מהם עסק בחלק אחר של הקימה לתחייה - מהשבת היכולת ללכת ועד מניעת אכילת צואה לאחר המוות (לכו תדעו למה, אולי זו המקבילה המצרית העתיקה לזומבים). כתב היד המסתורי היה מפוזר בכל העולם במשך מאות שנים וחלקים ממנו נשמרו באוספי המוזיאון הבריטי, מוזיאון בוסטון לאומנות והמוזיאון המטרופוליטן לאומנות בניו יורק.
בשבוע שעבר התגלו אחרוני הדפים האבודים מספר המתים במוזיאון קווינסלנד (אוסטרליה). "התגלית הפילה אותי לרצפה", סיפר האגיפטולוג ואוצר המוזיאון הבריטי ד"ר ג'ון טיילור על הפיסות שנתרמו למוזיאון לפני יותר ממאה שנה ונשמרו במצב מעולה במחסנים.
ד"ר טיילור נתקל בחלק מכתב היד במקרה כשהסתובב במוזיאון ביבשת הדרומית. "אחרי שראה את פיסת הפפירוס בתצוגה, הציגו בפני ד"ר טיילור יותר ממאה חתיכות נוספות שנשמרו במחסני המוזיאון", סיפרו במוזיאון. לדברי טיילור, "פיסות הפפירוס הללו הן החלק החסר מספר המתים שנכתב על ידי הכוהן המצרי הגדול אמנחותפ - יש לספר הזה ערך היסטורי רב".
למרות שרוב פיסות הפפירוס היו מוכרות, ארכיאולוגים לא הצליחו לשחזר את הספר במלואו ובמשך תקופה ארוכה חיפשו בנרות את החלקים החסרים כדי שיוכלו להשלים את סיפור המסע המצרי לעולם הבא. "אנחנו שמחים לגלות ששמרנו על ממצא כל כך רגיש במצב מעולה במשך כל השנים", אמרו במוזיאון והתחייבו לתמוך במחקר עתידי של ספר המתים. "אנחנו גאים בכך שסייענו לפתור את התעלומה הזאת".
"איחוד כתבי יד כמו זה זו עבודה חשובה ומדויקת מאוד", אמר ד"ר טיילור שינסה לחבר באמצעים אלקטרוניים את פיסות הפפירוס המפוזרות יחד עם כתב היד שנמצא במוזיאון הבריטי. "אנחנו מקווים שעל ידי חיבור החלקים נוכל לראות אילו תעלומות הן חושפות", הוא סיכם. "ארכאולוגים היום לא מוצאים כתבי יד כאלה לעתים קרובות".